Філії зі шкіл робити не будуть

Філії зі шкіл робити не будуть
  • Ми вже повідомляли, що деякі сільські школи Козятинської громади мали перетворити на філії.

  • Проте тепер від цієї задумки вирішили відмовитися.

  • Пояснюємо, чому так, як тепер працюватимуть ці школи і на які навчальні заклади також чекають зміни

Місяць тому депутати під час чергової сесії прийняли рішення про створення опорних закладів освіти Козятинської ОТГ. Згідно з ним, статус опорності мали отримати ліцей-школа та школа-гімназія-дитячий садок імені Володимира Підгорбунського. Обидві подавалися на конкурс і обидвох визнали переможцями.

Тим же рішенням було передбачено, що три заклади загальної середньої освіти стануть філіями-дев’ятирічками і будуть підпорядковані опорним школам. Відтак філією ліцею мала стати школа на другому Козятині, а філією школи-гімназії-дитячого садка — Кордишівська і Флоріанівська школи.

Проте на 12 сесії, яка відбулася наприкінці червня, депутати внесли зміни до цього рішення і тепер школи у Залізничному, Кордишівці і Флоріанівці філіями не будуть. Однак старших класів у цих навчальних закладів з 1 вересня цього року теж не буде, бо їх перетворюють на гімназії. А за новим законом «Про повну загальну середню освіту» поняття «гімназія» означає школа-дев’ятирічка.

Відео дня

Та і це ще не все. Якщо ще місяць тому і ліцей-школу, і школу-гімназію-дитячий садок мали робити опорними, то тепер цей список «схуд» на один заклад освіти. Адже відповідно до нового рішення, прийнятого обранцями, статус опорної матиме лише ліцей-школа. До того ж, навчальний заклад мають реорганізувати і перетворити в ліцей.

На сесії міський голова Тетяна Єрмолаєва сказала, що зміни до вже прийнятого місяць тому рішення, за яким школи у Кордишівці, Залізничному і Флоріанівці мали бути філіями, внесли через те, що дошкільне відділення у своєму складі може мати гімназія, але не ліцей. Школи у Флоріанівці та Залізничному є навчально-виховними комплексами і до їх складу якраз і входять дошкільні відділення. Натомість у Кордишівці школа і дитячий садок працюють окремо. Забігаючи наперед, зазначимо, що їх будуть з’єднувати, та про це трохи згодом.

Коли рішення про внесення змін поставили на голосування, його підтримали не всі. Шестеро депутатів утрималися. Очільниця громади попросила показати, хто саме. Головний спеціаліст по роботі ради Лариса Монастирська перерахувала прізвища депутатів: Дмитро Бернатович, Олександр Євтушок, Людмила Кудимець, Олексій Каратєєв, Олександр Шумський, Наталія Щербатюк.

— Мені цікаво, яка позиція. Може у вас варіанти інші стосовно приведення мережі шкіл у відповідність до закону. Є в когось якісь варіанти, хто утримався? — запитала Тетяна Єрмолаєва.

— Мабуть є, — відповів Дмитро Бернатович.

— А які?

— Обговорення питання пройшло, — включився в розмову Олександр Шумський.

Іншим рішенням Махаринецьку школу перетворили на гімназію, себто, на дев’ятирічку, а дитячий садочок у Кордишівці з’єднали зі школою.

Тож у новому навчальному році майже половина шкіл громади стане дев’ятирічками, адже відповідно до іншого рішення, яке прийняли на сесії місяць тому, навчальні заклади у Пиковці та Сестринівці теж перетворять на гімназії.

Старшокласників, які мали навчатися у цих школах, будуть підвозити до опорної шкільними автобусами. Таких наразі є шість. Місто планує придбати ще один. До програми «Шкільний автобус» заклали на це 881 тисячу гривень.

Чи будуть у ліцеї початкові класи?

Ми вже згадували, що ліцей-школу реорганізують і перетворять у просто ліцей. У новому законі «Про освіту» поняття «ліцей» означає заклад, який забезпечує профільну освіту. Простішими словами, це школа, де працюють тільки старші класи, або ж 5–11 класи, якщо так вирішить засновник, у нашому випадку — міська рада.

Щоб дізнатися, чи будуть у ліцеї працювати початкові класи з 1 вересня, ми звернулися до Управління освіти і спорту. Як пояснила тимчасово виконуюча обов’язки начальника Управління освіти і спорту Інна Мадей, у новому навчальному році у ліцеї будуть і 1–4 класи, і 5–11. Що стосується школи № 9, що у селі Козятині, то статус опорної за нею залишається.

Мережа шкіл Козятинської громади з 1 вересня 2021 року

  • Ліцей (опорна)
  • Спеціалізована школа № 1
  • Загальноосвітня школа № 2
  • Загальноосвітня школа № 3
  • Загальноосвітня школа № 5
  • Школа-гімназія-дитячий садок імені Володимира Підгорбунського
  • Козятинський ЗНВК № 9 (опорна)
  • Іванковецька філія Козятинського ЗНВК № 9
  • Гімназія № 6 (Залізничне)
  • Кордишівська гімназія
  • Махаринецька гімназія
  • Пиковецька гімназія
  • Сестринівська гімназія
  • Флоріанівська гімназія

 

Читайте також:

У розпал вступної кампанії залишились без атестатів

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up