Фінішували на фразі «Закінчиться війна»: благодійний велопробіг відбувся у Козятині

Фінішували на фразі «Закінчиться війна»: благодійний велопробіг відбувся у Козятині
  • У місті провели патріотичний велопробіг «Рух миру».
  • Учасники не лише подолали дистанцію у два з половиною кілометри, а й долучилися до гарної справи.
  • Під час заходу збирали кошти для наших військових

Субота, 29 жовтня. На годиннику десята ранку. На центральній площі міста збираються козятинчани зі своїми роверами. Вже за двадцять хвилин тут розпочнеться патріотичний велопробіг «Рух миру», який організувала Молодіжна рада Козятинської територіальної громади.

— Цей захід — наша подяка воїнам, — каже Кирил Сабадаш, голова Молодіжної ради. — Вони нас боронять, вони наші справжні миротворці і ми хочемо подякувати їм і хоча б подумки повернутися в довоєнний час і розділити разом із жителями громади щасливий момент.

Відео дня

Праворуч від імпровізованої сцени триває реєстрація. Козятинчани по-черзі підходять до столика та отримують бейджі учасників. Захід не лише патріотичний, а й благодійний, тому на столі стоїть скринька для збору коштів, які передадуть на потреби нашим військовим.

До участі у цьогорічному велозабігу зареєструвався 31 учасник. Серед них — подруги Ольга та Любов. Обидві їздять на велосипеді ще з дитинства.

— Ми вперше беремо участь у такому, — каже Ольга.

Брали участь у забігу, присвяченому нашим захисникам, — включається в розмову Любов.

— «Біжу за Героїв», — додає Ольга.

— Тоді ми бігли ногами, — каже Любов.

— Чекали, що в цьому році буде, — каже Ольга.

— Але приїхали на вело, — додає Любов.

Настрій у подруг бойовий.

— Ми вирішили долучитися, бо в нас активна життєва позиція і ми завжди намагаємося брати участь у таких загальнонародних справах, — каже Любов.

— Ми віримо в ЗСУ та підтримуємо їх, — каже Ольга.

— І всіляко вдячні, — каже Любов.

— За сьогоднішній день і за можливість брати участь у велопробігу, — додає Ольга.

— Ми переживаємо, як вони там, — продовжує Любов. — Це страшне. Вони в такому пеклі! Ми це може не усвідомлюємо, але ми в раю.

Запитуємо подруг, чи знають вони, який кілометраж будуть їхати.

— Ще не знаємо, але думаємо, що буде так само, як ми бігли торік — до танку і назад, — відповідає Любов. — Дорога хай би була краща, вона не для велозабігу, але що маємо, то маємо. Бо як розігнати велосипед і вскочити в яму… Будемо об’їжджати, вибирати шлях. У нас стаж великий, то ми будемо гарно їхати

До участі у велозабігу зареєструвалися не лише дорослі, а й діти. Шестирічний Олексій прийшов разом із мамою Іриною. Сам ще не вміє кататися на ровері, тому їхатиме на дерев’яному сидінні, вмонтованому на багажник маминого велосипеда. А ось Ірина на двоколісному з малих років.

— Ми вирішили долучитися, тому що, по-перше, сидимо вдома, — каже Ірина. — Дистанційка, хочеться десь виїхати, погуляти. Думала трохи далі будемо їхати, але подивимося по маршруту. По-друге, наш тато воює. Підтримаємо його.

— Не важко вам буде вдвох їхати? — запитуємо Ірину.

— Ні, ми постійно так катаємося і з татом каталися ми завжди, — відповідає жінка. — Як були вихідні і була можливість, об’їздили всі навколо місцевості. Старша донька вдома. Думали, що будемо далі їхати, а вона в нас на далекі поїздки не дуже любить їздити, тому ми її не брали.

Тим часом остані приготування до велозабігу вже завершилися: на вулиці Героїв Майдану натягнули блакитну стрічку. Це буде початкова точка, звідки стартуватимуть наші велосипедисти. Але це буде трохи згодом. Спершу — хвилина мовчання в пам’ять про воїнів, які загинули за Україну.

— Велопробіг «Рух миру» не є марафоном чи змаганням за лідерство, — звернувся до учасників Кирил Сабадаш. — Ми всі, хто є тут — переможці, адже сьогодні ми стаємо на декілька обертів колес ближче до перемоги.

Перед початком велопробігу організатори нагадали про необхідність дотримуватися правил безпеки та оголосили маршрут: від центральної площі до вулиці Пилипа Орлика, звідти — на Незалежності до танка і через ліцей № 2 назад на площу. Тож нашим велосипедистам треба буде зробити коло довжиною трохи більше ніж 2,5 кілометри.

Учасники вишикувалися перед блакитною стрічкою.

О 10:25 велосипедисти стартували. Попереду колони їхала поліцейська машина, аби забезпечити безпеку руху.

Рівно за десять хвилин перші учасники приїхали назад. На той момент на площі грала пісня. Символічно те, що фінішну межу велосипедисти перетнули саме на фразі «Закінчиться війна».

— Щоб так швидко війна закінчилася, як ми швидко доїхали, — каже нам Любов після пробігу.

На завершення до слова запросили міського голову Тетяну Єрмолаєву.

— Дякую вам всім, що взяли участь, — сказала очільниця громади. — Тільки зробили нам зауваження. Сказали, що наші велосипедисти намагалися перегнати поліцейську машину. Коли фінішував заїзд, були слова пісні «Закінчиться війна». Все це молодіжна рада організувала для того, щоб підтримати Збройні Сили України. Це важливо. А ще важливіше, щоб молодь мала надію, знала, що війна закінчиться, буде в Україні мир і буде все добре.

Після пробігу організатори відкрили скриньку і почали рахувати кошти. Коли вже мали оголошувати суму, підійшла бабуся, дістала з сумки гаманець і дала гроші. Спільними зусиллями для наших військових вдалося зібрати 1510 гривень, які перерахують на рахунок волонтерки Ольги Шостак.

 

Читайте також:

«Закінчили пошив 20 спорткостюмів. Потреб стільки, що не знаєш куди швидше відправляти»

Військовий Олександр Автухов організував збір коштів на комплект нічного бачення для водіння авто

Сестрички зібрали 900 гривень на армію

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up