Фотокартки 30-х років та старовинні листівки: про поповнення фонду музею історії Козятина

Фотокартки 30-х років та старовинні листівки: про поповнення фонду музею історії Козятина

На сторінці козятинського музею міста розповіли про нові та цікаві надходження до фондів, які передав мешканець Козятина Анатолій Собчук

 

Як йдеться з допису директорки музею Лілії Макаревич, це вже не перші подарунки. Раніше від пана Анатолія поступали українські поштові листівки початку 20 ст., підручники 1960- тих років, зокрема, буквар українською мовою, який приніс онук Олексій Собчук. А нещодавно пан Анатолій приніс листівку із серії відкритих листів, поштових карток з репродукціями відомих художників, які випускалися видавництвом "Світанок " м. Київ у 1904-1914 рр.

Відео дня

На одній із листівок зображена кольорова картина видатного українського художника, киянина Миколи Пимоненка (1862-1912) "Зустріч", на якій зображені під час спілкування парубок у національному вбранні- вишита сорочка, штани, свита, шапка, чоботи й дівчина у вишиванці, корсетці, у фартусі, на голові в хустині й босоніж.

Друга поштова карта зображує чорно-білу репродукцію картини ще одного видатного киянина , українського живописця пейзажиста Святослава Світославського (1857-1931) "Осінь". Сюжет композиції- сумний, невеселий. В старому садку досихають останні стіжки сіна. Центральне місце зображення займають складені по-господарськи, заготовлені зі старих дерев, дрова на зиму та віз з конем, біля якого свійська кістлява худоба.

— Третій дар - це чудове фото 90-літньої давнини гурту із 26-ти дівчат україночок села Сокілець, де народився пан Анатолій. Присутні на фото перші випускниці школи крою та шиття споживчого товариства села Сокілець. Ця значима подія для сільських дівчат відбулася 15 квітня 1930 р. і фото виготовлено трудовою артіллю знаменитого сьогодні міста Великі Санджари. Восьмеро сільських чарівних мешканок у національному вбранні, в вишитих, яскравих сорочках, з намистами на шиї та навіть з атласними стрічками на голові. Одна серед них, крайня праворуч в другому ряду знизу, 22 -х річна красуня мама Анатолія- Анастасія Собчук. Вона вийшла заміж після цієї події через 8 років, працювала у колгоспі і виростила 4 дітей. Навики з шиття ой як знадобились у житті. Матуся навіки поснула вічним сном у 1977 р. Нехай хтось із односельців, хто знав маму Анастасію Ксенофонтіївну Собчук, згадають її теплим словом, —  написав у спогадах пан Анатолій.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up