Ганна Пророк у свої 94 буде... садити картоплю

Ганна Пророк у свої 94 буде... садити картоплю
Ганні Харитонівні вже 94 роки. Фото зроблене біля її хатини

Ганні Харитонівні Пророк 94 роки. І вона заявила рідним, щоб дістали їй з льоха картоплю! Хоче садити кортоплю сама. До такого ультиматуму довгожительки рідні поставилися з посмішкою. А ми вирішили зустрітися зі старенькою і розпитати, у чому ж секрет її довголіття. Наша співрозмовниця, не думаючи ні хвилини, відповіла, що...

Народилася наша героїня в 1924 році в селі Великий Степ, що на Козятинщині, в багатодітній селянській сім’ї. Мала вона двох сестричок та шістьох братиків. Жили, як багато на той час багатодітних родин. Старші доглядали за молодшими дітьми, а батьки, як і бабці Ані, працювали в полі. Вистачало в родини як харчів, так і веселощів. Тільки все змінилося, як настав в Україні голодний 33-ій.

Щоб вижити, дев’ятирічна Аня з листя бузини і лободи випікала на всю сім’ю млинці. На зиму гуртом заготовляли бадилля горупки. Заготовляти той бур’ян, заготовляли, тільки всіх у родині від голодної смерті врятувала корова Минька.

У тринадцятирічному віці наша співрозмовниця набула семирічну освіту. Зустрічати світанок з однокласниками не пішла— не було у неї плаття.

Відео дня

Відразу після школи пішла працювати їздовою кінської упражі. Пізніше стала працювати путійкою на залізничній колії. Тепер така посада називається монтер залізничної колії. На цій роботі сімнадцятирічну нашу героїню застала Друга світова війна.

Працюючи на залізниці, Аня була для німців непомітним зв’язківцем між радянським підпіллям і партизанами “Черепашинського лісу”. Після визволення Козятинщини Ганна Харитонівна  перейшла з залізничниць в працівники сільського господарства. Спочатку вона працювала на току біля зерна. А в сорок третьому році перейшла в ланку сапальниць буряків.

У 1947  родина нашої співрозмовниці перебирається на постійне місце проживання в місто Козятин. Спочатку наймали житло, а потім купили невеликий будинок. На ту пору членів їхнього сімейства значно поменшало.

У 1948 році стала вити власне гніздечко і 24-річна Аня. Вийшовши заміж за свого односельця Івана Пророка, вона продовжувала трудитися на сільськогосподарській ниві. Дату весілля добре пам’ятає - розписалися вони з чоловіком 12 липня на свято апостолів Петра і Павла. Тільки весілля як такого не було. Зробили вечірку в колі рідних. З чоловіком прожили душа в душу. Виростили і виховали двох дітей. Тільки, на жаль, їхнім дітям не перейшли від матері гени довголіття. Дочка Юлія померла в 45-річному віці, син Віталій відійшов у світ інший у 2015. Йому минуло 65. Раніше, ще в 2000 році, перестав для неї бути опорою фронтовик східно-японського кордону чоловік Іван Петрович.

На дану пору наша довгожителька не одна. Через дорогу від неї проживає опікун від Бога, племінниця Ганни Харитонівни Антоніна. Частенько навідується до старенької невістка - дружина сина. Ходить до нашої героїні і працівниця соціальної допомоги. От тільки ніхто з перерахованих не наважуються стати співпрацівником довгожительки в садінні картоплі.

 

Про секрети довголіття      

На завершення нашої зустрічі ми поставили нашій співрозмовниці питання феномену довголіття. На цей раз вона була вже менш категорична. І до своїх тверджень щодо непомірної фізичної праці вона додала до рецепту довголіття здорове харчування як основу життедіяльності людини. Де їжа є джерелом енергії, яку організм витрачає в процесі життєдіяльності. Третім пунктом феномену довголіття довгожителька вважає життя без шкідливих звичок і ангельські стосунки сімейного затишку. На цьому ми завершили спілкування з Ганною Харитонівною. Тільки пішли ми, будучи впевненими, що за день-два вона вийде на свій город і буде чекати кожен день сходів картоплі.    

Читайте ще на тему:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up