«Газом не користуюся, але прислали рахунок»

«Газом не користуюся, але прислали рахунок»
Вадим Когут каже, що будує дім в Іллінцях. У 2018 році під'єднали газ і з того часу на лічильнику спожили 0,229 кубометра

Скандал. Платіжка за доставку газу шокувала українців. Вадиму Когуту принесли квитанцію з сумою 385 гривень, хоча він не спожив жодного куба газу за минулі роки. Звідки виникла ця плата, чому її рахують всім споживачам газу і в яких випадках можна не платити?

Вадим Когут отримав платіжку за доставку газу, в якій була вказана сума за увесь 2020 рік. Свою історію він відзняв на відео, яке розмістив у Фейсбуку (bit.ly/36TEund).

Вадим розповідає, що будує свій дім. У 2018 році до приватного будинку під'єднали газ. Зробили пуск, щоб перевірити мережу. Демонструє лічильник, який нарахував 0,299 кубометра газу. І далі показав дім зсередини, де ще незавершений ремонт, а газовий котел замотаний у плівку.

«От 2019 рік пройшов, прийшов 2020-й. Мені прислали платіжку, в якій написали, що мені потрібно заплатити 385 гривень кожного місяця. Тобто, мені потрібно заплатити 4650 гривень 20 копійок в рік за постачання газу в будинок, в якому я ще не проживаю і газом не користуюся», — говорить на відео Вадим Когут.

Відео дня

І додає, що у банку 30 січня платежі за доставку газу ще не приймали, а газовики «пригрозили» йому, що відріжуть від газу, якщо не буде платити.

«Де таке може бути? В Україні, звісно», — наостанок каже мешканець Іллінців.

Його відео подивилися понад 5,5 мільйона користувачів і зібрало 6,7 тисячі коментарів, Деякі люди писали, що в них аналогічна ситуація з новими платіжками за газ. Чому нараховують плату навіть тим, у кого нульове споживання?

Платять усі

Як виникла нова квитанція на газ? У січні з тарифу на газ виділили плату за розподіл. Її вписали в окрему платіжку та змінили принцип нарахування: обсяг споживання газу за попередній газовий рік (з 1 жовтня 2018-го до 30 вересня 2019-го) множили на тариф за розподіл та ділили на 12. У результаті маємо платіж на кожен місяць, фіксований протягом 2020 року.

Сплачують доставку газу всі: ті, у кого є лічильник, у кого його немає та ті люди, які в минулому мали нульове споживання чи тільки під’єдналися до мереж. При тому, люди з «нулями» матимуть розрахунок плати за розподіл за плановими показниками.

Для прикладу, якщо сім’я у багатоповерхівці використовує газ тільки для приготування їжі, то планове споживання газу складає 54 кубометри у рік із розрахунку на одну особу. У жителів приватних будинків за тих же умов планове споживання газу складає 132 кубометри. Повний перелік груп споживання: bit.ly/35TvhKZ.

Для обрахунку плати за розподіл у незавершеному будинку Вадима Когута застосовувалися якраз планові показники, зазначили у «Вінницягаз».

Як зменшити платіжку

Чи можуть побутові споживачі скоротити обсяги розподілу газу, щоб зменшити розмір платіжки?

— Це можуть тільки непобутові споживачі. Якщо вони у жовтні 2019-го замовляли потужності на 2020 рік, то мають час до 1 липня подати заяву з коригування. Для побутових споживачів такої опції законодавством не передбачено, — каже речниця «Вінницягазу» Лариса Логінова. — Але люди можуть вплинути на плату за доставку на наступний рік. Якщо вони в цьому році споживатимуть 1-2 кубометри, то відповідно це ляже в основу нарахування на 2021 рік. А якщо в домогосподарства не буде споживання і цього року, то для обрахунку плати за доставку знову порахують за плановими показниками.

Опломбування лічильника не є підставою, щоб не платити за доставку газу. Адже, як кажуть газовики, до таких споживачів все ще подають під тиском газ, яким можна буде користуватися одразу після розпломбування. 

Не платити можна лише в одному випадку — якщо відрізати труби. 

— Якщо колишні споживачі продовжують отримувати платіжки за розподіл, то потрібно звертатися у наші центри обслуговування. Адже ці люди не повинні нам платити за розподіл, — говорить Логінова.

Пені за два місяці не буде

Громадська активістка Юлія Грига говорить, що отримала платіжку на 180 гривень за місяць. Для себе вирішила, що платити тариф за розподіл у новому вигляді не буде. 

— Хочу отримати від «Вінницягазу» економічне обґрунтування. Куди витратили гроші, які ми платили раніше за розподіл й куди спрямують кошти з плати за доставку, яка стала окремою платіжкою?

Вважаю, що у правовому суспільстві, до якого ми прагнемо, правила будь-яких угод між споживачами та постачальниками є прозорими, а обидві сторони договору є рівноправними. Або газовики пояснюють людям, що і до чого, або ніхто платити не буде — це моя позиція, — каже Грига.

За типовим договором розподілу природного газу, побутовий споживач має сплатити доставку газу до 20 числа (включно) місяця, в якому надають послуги з розподілу природного газу. У разі порушення строків оплати — пеня у розмірі 0,01 % суми боргу за кожен день прострочення (bit.ly/31iJK2s).

— Січень та лютий є перехідними місяцями. І під час них ми не будемо нараховувати споживачам пеню за прострочені платежі. Люди мають звикнути, що таке плата за розподіл і надалі справно її сплачувати, — каже речниця «Вінницягаз» Лариса Логінова.

Втім, у Кабміні анонсували, що незабаром скасують другу платіжку за газ, щоб «не дратувати» українців. Але платіж за доставку залишається: його можуть знов «запхнути» у єдиний тариф на газ (bit.ly/2GTxDzC).

Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ

Читайте ще:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Василь з махаринець

    Це ваш бубочка старається!!! Зробили їх разом!!!! Кінець епохи бідності!! Головне щоб не барига і не роттердам+!!!! Наголосували за клоуна от і кайфуй...те!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up