«Геть з магазину, насіння не може так скоро зійти!»

«Геть з магазину, насіння не може так скоро зійти!»
Щоб перевірити якість насіння, пан Володимир провів експеримент. Він висіяв ріпак, придбаний у магазині і на ринку, у пластикових контейнерах
  • Дружина козятинчанина Володимира придбала у одному з магазинів насіння рапсу.
  • Його посіяли на полі, проте воно не проросло.
  • За словами чоловіка, коли він прийшов до продавців, щоб мирно вирішити цю проблему, його облаяли і вигнали

До редакції газети «RIA» прийшов стурбований мешканець Козятина пан Володимир. Він розповів неприємну історію, яка трапилася з ним. Його дружина придбала у магазині насіння рапсу. Подружжя посіяло його на полі. Потім чоловік і сам придбав у тому ж магазині ще одну партію. За його словами, чека йому не давали.

Чоловік каже, що за пакет насіння заплатив у магазині 30 гривень

Відео дня

— Я не знав, що насіння не сходить, — каже Володимир. — Вирвали цибулю і я бігом пішов купив. Бо це якісний магазин. Приніс, і тоді мені говорить ця наша знайома Зіна: «У мене не зійшло нічого». Як я прийшов до дружини і кажу: «В Зіни не зійшло, не йди у цей магазин». А вона каже: «Та я вже купила». Ми те насіння посіяли, і воно не зійшло зовсім.

Коли подружжя побачило, що насіння не сходить, пан Володимир вирішив розібратися, що не так. Для цього пішов до магазину.

— Я прийшов і кажу: «Я у вас купив раніше насіння, не зійшло воно. Дівчата, якщо я намочу ваше і інше і якщо ваше не зійде, то прийду до вас в магазин вертати», — продовжує козятинчанин. — Там була така повна жінка, вона сказала: «Принеси і в магазин більше не приходь. Нащо нам із тобою зв’язуватися?! У нас є сертифікат».

Рапс, який Володимир придбав у магазині, коштував 30 гривень. Того ж дня для свого експерименту чоловік купив ще партію насіння на ринку. За нього заплатив більше, ніж утричі дешевше: всього 8 гривень.

— Там дядько продає, — додає чоловік. — Він такий сердитий на вигляд, але молодець.

Пан Володимир помістив насіння у пластикові контейнери, намочив, підписав, що де куплено, і поставив у тепле місце.

За шість днів насіння, куплене на ринку, почало проростати. Чашка із магазинним залишилася без змін. Пан Володимир взяв пакет із рапсом і пішов до магазину.

— Сьогодні вже тієї жінки не було, а була продавчиня. І вона каже: «Геть з магазину, насіння не може так скоро зійти!» Але воно зійшло, — каже козятинчанин і показує чашку з насінням із ринку. — Бачите, як воно проросло сильно. А це навіть не кільчиться зовсім, мертве, — каже, показуючи на чашку з магазинним.

У контейнері, що ліворуч, насіння з магазину. У тому, що праворуч — ріпак, придбаний на базарі

Чоловік говорить, що проблема не в грошах. Біда у тому, що втрачається марно час.

— Я не такий жадний, — продовжує Володимир. — Що, мені так дуже шкода цих тридцять гривень?! Дві буханки хліба! Справа не в цьому! Навіщо ж так обманювати?! Сієш сьогодні рапс, щоб воно виросло. Скоро вересень, вже будуть холоди, хай трошки підросте. А як посієш і чекаєш. А нічого немає! Ще розсаду можна іншу посадити весною. Треба такі великі партії перевіряти на всхожість.

Що про цю ситуацію кажуть у магазині?

Ми завітали до магазину, про який казав пан Володимир, аби дізнатися думку керівництва. Там нам повідомили, що директори у від’їзді і будуть через тиждень, тому що проводять закупку товару.

Сертифікати якості на ріпак нам показати не змогли. Документи лежать у кабінеті керівництва, до якого працівники не мають доступу.

Проте нам вдалося поспілкуватися із персоналом, що працює в магазині.

— У нас один чоловік приходив, — каже одна з продавчинь. — Він посіяв чотири дні тому. А за чотири дні рапс ніяк не зійде. По-перше, зараз ночі холодні. Це якби було тепліше. До нас теж приходила Коліна мама, казала, що два тижні не зійшла гірчиця. Потім вона так зійшла! Воно ж сидить в землі.

— Це клімат. Він дуже велике значення має. Воно ще може зійти, — додає друга продавчиня.

— Ми йому пояснювали, що чотири дні — це мало. Два тижні, тиждень — так. Дивіться, яка температура! І, до речі, це свіже насіння. Його не було дуже довго. Тільки тиждень тому привезли. А коли він ще купував, і чи він у нас купував? — продовжує перша.

— Я не можу зрозуміти, як він перед цим у нас міг взяти рапс, чи той самий ріпак, як у нас взагалі його не було! І його тільки нещодавно привезли. Як він вже встиг посіяти його на полі, зрозуміти, що він не зійде, і прийти взяти вже в чашку звідси?

— Може вони придбали в іншому магазині недалеко від нас? Люди часто плутають, — додає друга.

Продавчині кажуть, що треба уточнити, де саме і Володимир, і його дружина придбали насіння.

У накладній за серпень жінки знайшли рапс. Проте там вказаний лише номер документа. Дати, коли його привезли, немає. Проте, за словами продавчинь, насіння ріпаку привезли тиждень тому.

Як діяти споживачеві у такій ситуації?

За коментарем ми звернулися до Відділу економіки, регіонального розвитку та інвестицій Козятинської міської ради. Там нам сказали, що давати коментарі з цього приводу не уповноважені.

Спеціаліст відділу повідомила нам, що пан Володимир телефонував до неї і розповів про свою проблему. Вона порадила йому звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби з питань захисту прав споживачів у Вінницькій області та до Козятинського районного управління.

Обласне управління розташоване за адресою - Вінниця, вулиця Максимовича, 19. Телефони: (0432) 65-88-00, (0432) 67-02-36, (0432) 57-02-91, факс (0432) 57-03-01. Сайт — www.vingudpss.gov.ua та www.consumer.gov.ua.

До управління можна звернутися з письмовою заявою. У ній треба вказати прізвище, ім’я, по-батькові, місце проживання та викласти суть скарги. Під заявою поставити підпис і дату.

Заяву можна надіслати на поштову адресу. Індекс — 21036.

Проте письмові заяви розглядаються лише після пред’явлення документів, що підтверджують факт покупки.

Також можна звернутися до Козятинського районного управління. Воно розташоване за адресою - село Сокілець, вулиця Білоцерківська, 3-А (приміщення, де раніше була ветеринарна служба).

Контактні телефони: 2-78-39, 2-26-39.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діана Пержар

    Насіннєві інспекції по районах ліквідували. Так того року придбала моркву з насінням карантиного бур'яну - повитиці (кускута). Куди жалітися? Добре що знаю цей бур'ян, тому, що працювала в насінінспекції. Шкода людей які не знають про це. А ці бур'яни загрожують життю людей і тварин.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:00 У Білопіллі горів житловий будинок 11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up