«Гей, соколи!» У Махнівці відкриють культурний центр Тимка Падури

«Гей, соколи!» У Махнівці відкриють культурний центр Тимка Падури
  • Цієї осені у селі Махнівка запланували відкрити культурно-туристичний центр Тимка Падури.
  • Також у Вінницькій ОДА розказали, що цього ж року проведуть перший Міжнародний фестиваль «Гей, Соколи!».
  • А громада села планує встановити пам’ятник Тимку Томашу Падурі.

Керівник проекту Ольга Маліновська розказала, що відкриття культурно-туристичного центру заплановано на вересень 2019 року, в день проведення І Міжнародного фестивалю «Гей, соколи!»

— Разом з обласною та районною владою, громадою Махнівки, місцевими працівниками культури нам доведеться докласти чимало зусиль, аби на сцені фестивалю зазвучали забуті пісні поета у виконанні відомих гуртів, — зазначила Ольга Маліновська.

Під час реалізації проекту дослідниками буде зібрана інформація про життя та творчість поета та видана у вигляді книги. На основі досліджень знімуть короткометражний фільм про Тимоша Падуру.

Відео дня

Заступник голови ОДА Олександр Крученюк розповів, що такі фестивалі потрібні в контексті відродження призабутих імен наших земляків.

— Ім’я Тимка Падури відоме небагатьом, але люблять і співають пісню «Гей, соколи!» мільйони людей по всьому світу, часто вважаючи народною, – підкреслив Олександр Крученюк.

Могила Падури знайдена була в 2016 році, у селі Махнівка. Громада села планує встановити пам’ятник митцю.

Довідка

Тимко Томаш Падура — польсько-український поет, композитор та торбаніст. Автор відомої польсько-української пісні Hej, sokoły (Гей, соко́ли).

Нащадок дрібношляхетської родини (гербів Сас та Задора), що відбилося на його світоглядi. Як польський патріот наполягав на необхідності спільної боротьби поляків та українців за незалежність. Був співцем козаччини, популяризував український фольклор та музику.

Читайте також:

За матеріалами Вінницької ОДА

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Lesya Kesarchuk

    Чудова новина, досліджувала творчість Тимка - дуже талановита особистість
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:57 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 14:53 Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища play_circle_filled Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди 17:26 Вибухонебезпечно: у Панасівці знайшли артилерійський снаряд
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up