Головна вимога українців сьогодні – встановлення справедливості

Головна вимога українців сьогодні – встановлення справедливості

Коли люди говорять про нього, то слова чесний та порядний звучать у першу чергу. Він – небагатослівний.

Спілкуватися з ним непросто – як непросто взагалі мати справу з принциповими людьми, які мають свою позицію і не намагаються вам сподобатись за будь-яку ціну. Говорить стримано і по суті – дається взнаки минуле кадрового військового. Видно, що не має заготовлених відповідей, а обмірковує питання. Він не є типовим українським політиком, і це, вочевидь, пояснює його рейтинг, що стрімко зростає в країні, яка втомилася від популістів.

Ми спілкуємося з паном Анатолієм у перерві між його поїздками Україною. Графік щільний, і тем для обговорення – безліч.

Пане Анатолію, про що вас найчастіше запитують на зустрічах?

Відео дня

АГ: Питання очевидні. Завершення війни. Встановлення справедливості. Економічне зростання в широкому сенсі: і як можливість гідно працювати, і як високі стандарти життя в країні, і впевненість у майбутньому...

Тоді давайте одразу почнемо з першого: коли завершиться війна?

АГ: Війна завершиться зі зміною влади. А для реінтеграції Донбасу знадобиться від трьох до п’яти років.

Знаю, що країна втомилася, і ми всі хочемо миру. Але не за рахунок поразки. Надто висока ціна нами сплачена за ці роки. Є дипломатичний шлях, який дозволяє повернути Донбас за допомогою наших західних партнерів. Сам алгоритм реінтеграції такий: відновлення контролю над кордоном, введення миротворчого контингенту, встановлення українських адміністрацій на місцях, згодом – проведення місцевих виборів. Разом із розмінуванням території це забере близько п’яти років. Повернення Криму триватиме довше, там ситуація складніша. Я гарантую: Україна повернеться в кордони, які існували станом на початок лютого 2014 року.

Але чинна влада війни не завершить. Із нею ніхто не хоче розмовляти, бо не вірять. На Заході все частіше лунають голоси про те, чи варто допомагати повертати Донбас режиму, який плодить лише корупцію. Нас готові підтримувати за умови адекватних зусиль із нашого боку. А ця влада таких зусиль не демонструє навіть близько.

А ще – постійна загроза війни вигідна владі, щоб тримати суспільство в напрузі та списувати на неї свої провали...

АГ: Так, це правда. Війна вигідна цій владі.

Як змінилася наша армія за роки війни?

АГ: Чи стала українська армія кращою? – Так. – Чи достатньо цього рівня, щоб протистояти такому ворогові, як Росія? – Ні.

Тоді якою має бути наша армія?

АГ: Скажу по суті. Наша армія має стати такою, щоб ціна прямої агресії для супротивника була настільки високою, що він ніколи не наважиться її сплатити. Для цього Україні потрібна високопрофесійна армія XXI сторіччя, з сучасними озброєннями та технікою. Армія має бути мобільною та керованою, здатною відповідати супротивнику асиметрично. Рівень підготовки солдатів та офіцерів має бути на порядок вищим, ніж у нашого противника. Кадрова армія повинна мати серйозний резервний компонент, здатний до швидкого розгортання.

Я бачу армію на 100% професійною, в яку люди йдуть свідомо. За соціальним престижем, за покликанням. І повинно бути належне грошове забезпечення. Вважаю, що зараз забезпечення для рядового не може бути менше 20 тисяч гривень. Обов’язково – надбавки за бойові, кваліфікацію, звання, вислугу.

Крім того, держава має забезпечити військовим страховки на випадок поранення або загибелі. Бути військовим – це служба високого ризику, і ці люди мають бути впевнені, що держава потурбується про них чи їхні сім’ї. Взагалі з армії необхідно викорінити «радянщину», ставлення до солдата як до раба.

Багато говорять про необхідність впроваджувати стандарти НАТО. Ваша думка?

АГ: Переконаний: нам потрібно якомога швидше привести армію до стандартів НАТО. Щоб усі наші озброєння, процедури, забезпечення були повністю сумісні з нашими західними партнерами. Ми започаткували цей перехід 2005–2007 рр., коли я був міністром оборони. Тоді ми також починали створення Сил спеціальних операцій (ССО). І це було стратегічно правильним рішенням, як згодом показала війна на сході. Але після 2010 року все загальмувалося, армія, навпаки, почала стрімко руйнуватися під зовнішнім управлінням із Росії.

Повернемося до питання про відновлення справедливості...

АГ: Я сказав не про відновлення, а про встановлення справедливості. Саме про встановлення, тому що справедливості в Україні ще не було. Загальне відчуття людей від того, що відбувається у державі, – це відчуття тотальної несправедливості.

У вас воно є?

АГ: Скажу більше: це відчуття є у всіх. У мене. У вас. Давайте зупинимо перехожого і спитаємо в нього – відповідь буде «так». Відчуттям несправедливості пронизане все життя в Україні.

Думаєте?

АГ: Бачу довкола. Солдат сидить в окопах і спостерігає «договорняки», як хтось робить гроші, прикриваючись високими словами про захист країни. Це справедливо? Ні! Пенсіонер замерзає взимку через високі тарифи. Це справедливо? Ні! А в цей самий час президент країни, що стікає кров’ю, відпочиває на Мальдівах за 500 тисяч доларів. Справедливо? Ні! Ти створив виробництво, дав роботу людям, робиш внесок в економіку, а якась мерзота з «корочкою», з купленим рішенням суду приходить і забирає в тебе все. Це теж несправедливо.

Подивіться: тарифи, податки, закони, ставлення чиновників до громадян, безправність. Несправедливість оточує нас всюди. Вона починається з президента виснаженої війною країни, який став мільярдером, перебуваючи на посаді. І далі по вертикалі йде вниз, до кожного містечка України. Хто відповів за Іловайськ? За розстріли Небесної сотні? За панамські офшори? За вбитого в поліції Ігоря Індила? За інших жертв? За збитих мажорами на дорогах? Ніхто.

Відчуття тотальної несправедливості й штовхає мене у велику політику. Так неможливо жити. Це принизливо. Я йду, щоб це змінити.

Як саме ви збираєтеся встановлювати справедливість?

АГ: Йтиму такими шляхами. Перше. У цивілізованому світі існує базовий принцип – rule of law, верховенство права. У нас він помилково перекладений як «верховенство закону». Я вважаю, якщо закон несправедливий, не відповідає інтересам суспільства – він має бути скасований. Ключовою є людина, її права, свободи і власність, а не держава.

Друге. Президент є гарантом прав і свобод людини. Там, де порушені базові права громадянина, президент має відновити справедливість, якщо закон «гальмує». Коли я стану президентом, усі закони України пройдуть тест на відповідність справедливості.

Третє. Чесний суд і невідворотність покарання за злочини. Правила будуть одні для всіх. Не залежно від рангу, статусу, грошей.

Чим ви можете пояснити свій високий президентський рейтинг?

АГ: Тим, що українці втомилися і хочуть змін. Більшість розуміє: якщо нічого не зміниться на цих виборах, на нас чекає суцільна «сіра зона» і животіння. Конфлікт на сході, який тліє, економічна стагнація, життя в корумпованій державі «третього світу». Але я скажу ще більш різко: на Україну чекає прірва. Працездатні люди і далі виїжджатимуть, надходження до держбюджету скорочуватимуться. Вже сьогодні у бюджеті важко знаходити гроші на пенсії та інші витрати, а згодом їх не буде взагалі.

У нинішньої влади немає плану розвитку держави, а є лише бажання законсервувати своє становище.

А ми, громадяни, хочемо впевненості у завтрашньому і післязавтрашньому дні. Нормального гідного життя. Розуміння, куди рухається країна, якою буде її місце у ХХІ столітті.

«По-новому» ми вже пожили, будемо жити по-чесному.

Якщо коротко, якими є три головні принципи для вас?

АГ: Справедливість, Честь, Воля.

Андрій ХВИЛЬОВИЙ

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up