Головний приз - живе порося: як Пляхова відзначила своє 358 річчя

Головний приз - живе порося: як Пляхова відзначила своє 358 річчя
  • Перші згадки про Пляхову датуються 1663 роком. Свої 358 іменини з Дня заснування села пляхівчани відзначили у новоствореній громаді.
  • Як пройшло свято села - у нашій розповіді.

Про Пляхову ще можна сказати, що це село у долині. Розташоване воно на березі притоки Гнилоп’яті - річки Гнилоп’ятки. Та не тільки Пляхова багата і красива природними ресурсами. Основне багатство пляхівчан — це самі люди.

Привітати працівників сільськогосподарської ниви, діячів науки та мистецтва, лікарів та працівників соціальної сфери, наймолодших і найстарших селян приїхали керівник оновленої сільської громади Олександр Амонс та депутати обласної ради Ірина Колесник з Павлом Пойдою.

Відео дня

Відкрили свято дует «Гармонія» з групою підтримки танцювального колективу

До вітального слова, крім гостей про яких ми повідомили спочатку, запросили Віктора Савчука — директора фермерського господарства «Пляхівське» та директора центру дозвілля та культури Глуховецької селищної ради Бориса Зільбермана. Всі вони виступили спонсорами святкового заходу, а Борис Олександрович подарував святкуючим пісню.

За українською традицією запрошених вітають хлібом. Не стало винятком і наше свято. Дівчатка в національних костюмах під мелодію пісні-танцю «Діти України» стали роздавати хліборобам запашний коровай з пшениці пляхівських ланів та випечений майстрами здоби цієї ж громади.

Разом з тим оголосили збір коштів своєму земляку пляхівчанину, який недавно потрапив в жахливе ДТП.

Серед розважальних заходів була лотерея головного призу «Порося» А щоб все було прозоро учасникам лотереї організатори оголосили правила.

На першому плані в Пляховій діти тож вітати подарунками почали з них. Подарунки отримали діти, які брали участь у конкурсі малюнку.

Згадали за тих і помянули хвилиною мовчання всіх, хто ціною власного життя здобував мир в роки Другої світової, інтернаціонального обов’язку та у війні на сході України. А воїнів, які героїчно повернулися в рідні домівки директор будинку культури Марія Кулеша запросила на сцену. Під оплески присутніх були запрошені Олександр та Юрій Дудники, Микола Дячук, Роман Борзіков, Сергій та Олег Бобнєви, Богдан Маліновський, Михайло Горобець, Олександр Іванець, Олександр Нарушак, Богдан Олішевський, Євген Зо. Для них, крім цінних подарунків прочитала вірш «Мамине серце» мати атовця поетеса Антоніна Петрушкевич. А Народний ансамбль «Калина» з солісткою Людмилою Косаринською виконав пісню «Сини соколята». Ще один вірш поетеси прочитала Вікторія Карпенко.

Продовжили свято вікториною, як пляхівчани знають свій рідний край і Країну. За правильну відповідь її учасники отримували заохочувальні призи.

- Село наше красиве та квітуче, справжньою його красою є люди, яких ми бачимо кожен день. Вони живуть поруч і є працьовиті, - каже ведуча свята. - В селі проживає 579 жителів. Вони не звикли до слави, але їхня щоденна праця — то джерело людської мудрості і самовідданості. На День села представили свої роботи гурток умілі руки Пляхівського ЗНВК. Катерина Бондарчук. майстер української вишивки Марія Поліщук. та майстриню з виготовлення ляльки мотанки Марія Кулеша. Їх також запросили на сцену. Музичне вітання прозвучало від Анни Ярової

Привітали й бджолярів Антона Тищука та Миколу Драмарецького для них прозвучало музичне вітання від вокального ансамблю «Пляхівчанка». Вони виконали пісню «Перелаз», а танцювальний колектив «Надія» потішив серця бджолярів вальсом

Піклується Пляхова й найстаршими за віком. 10 лютого цього року виповнилося 91 рік з Дня народження Павліні Поліщук. А найстаршою подружньою парою є Володимир Якович та Надія Євгенівна Рєпіни. Вже більше 60 років, як вони стали на весільний рушник. Від меценатів свята вони, крім цінного подарунку отримали в нагороду пісню «Мамині Яблука» у виконанні ансамблю української пісні «Журавочка».

Відзначили подарунком медичну сестру Ольгу Римарчук. Смаколиками пригощали майбутнє Пляхової — діток села, які були на святі наймолодшими артистами. Вони безкоштовно отримували лакомства в переїзній кухні та в кабінеті директора будинку культури

Шанують в селі і молоді пари. Родині Левчуків добрий лелека приніс дівчинку Марійку, в родину Корнійчуків він подарував синочка Владислава, а в родині Паламарчуків донька Уляна стала наймолодшою жителькою села. Для щасливих родин прозвучала пісня «За вроду дякую батькам» у виконанні вокального ансамблю «Заграва» та вокального ансамблю «Слов’яночка» піснею «Черевички»

Бурхливими оплесками привітали односельці наймолодшу сім'ю Пляхової Надію та Андрія Прокопчуків, а музичне вітання молодята отримали від жіночого вокального ансамблю «Душі криниця».

В концертній програмі ще брали участь художні колективи народний ансамбль «Калина», «Берегиня», «Добряни», «Подільський вітерець», акробатичний номер від Анни Кучинської, Валерія Черевань з піснею «Українська вишиваночка» та соло на баяні від Олександра Зайчука

Пісню на Біс виконав дует «Гармонія». До речі, під час виступу дуету одному з святкуючих хотілося допомогти «Гармонії» підтанцьовкою. Та стражі порядку, які були присутні на святі пояснили новоспеченому артисту, що у нього не та октава і він без всяких вагань пішов під опіку своєї дружини.

Вичерпавши порядок денний концертної програми організатори оголосили переможця лотереї. Синя стрічка живого призу дісталась майбутньому спеціалісту зі спорту Зої. Вона зателефонувала батькам, щоб ті знайшли техніку і привезти поросятко додому.

З завершенням концертної програми не завершилось свято в Пляховій. Наймолодші пішли в кабінет директора будинку культури по смаколики, а дорослих святкуючих і гостей села організатори запросили на безкоштовну фермерську юшку. Саме за українською стравою ми й почули, що захід організаторам вдався на славу. Всіх привітали і був чудовий концерт.

- Навіть спека не вплинула на святкові настрої людей, сказали пляхівчани та гості села,,коли ми покидали село у долині адже в Козятині в цей день День міста було.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Альоша Капніст

    Найкраща Кулиша --- колиснык пойда блудни диты грязнои сильськои политыки
  • Марія Кулеша

    Дякую Вам за візит на наше святкування, та гарні слова)
  • Леся Шендерук-Кирилюк

    Свято супер,Пляхова найкраща.

keyboard_arrow_up