Громада Верболіз: «Риба дохне, витягнути нікому»

Громада Верболіз: «Риба дохне, витягнути нікому»
Фото ілюстративне
  • На гарячу лінію газети «RIA-Козятин» надійшло повідомлення з Верболіз.
  • Громада села занепокоєна тим, що в їхньому «Заводському» ставку загинула риба. «У нас, – кажуть селяни, – немає клубу рибалок, щоб скликати всіх і гуртом витягнути зі ставка дохлу рибу.
  • Чи організують таку бригаду наші керманичі села – невідомо».

Перед тим, як поїхати у Верболози, ми вирішили озброїтись думкою рибалок та біолога. Запитували про можливі причини загибелі риби. Біолог, який до виходу на заслужений відпочинок працював вчителем в одній зі шкіл Козятинщини, дав коментар з однією умовою, що ми не будемо вказувати його імені. 

– Причин може бути багато. У воду могли потрапити хімікати, можливе кисневе голодування риби, не останню роль може відігравати якість води, – каже фахівець. – Про причини загибелі риби треба розбиратися на місці. Якщо загинули декілька видів риби, таких як в’юн, карась, лин і багато інших – це може бути ознакою того, що до водойми потрапила отрута. Якщо загинули такі види як білий амур, плітка, окунь, судак, тюлька — це може бути кисневе голодування риби. По самій рибі, коли вона ще жива, можна дізнатися, що з нею коїться.

— Підкажіть, на що потрібно звертати увагу?

Відео дня

– При кисневому голодуванні, – каже біолог, – в риби мутні очі, підняті зяброві кришки, широко розкритий рот.

— А що робити, щоб не було в риби задухи?

– Це питання не до мене, – каже наш співрозмовник. – Є спеціальне негашене вапно. Якщо причина гибелі риби – киснева задуха, то господар ставка чи орендар, чи громада повинні знати, що робити. Я тільки можу порадити робити у водоймі перелопачування води за допомогою моторного човна. Розчинений кисень проникає у воду з атмосфери шляхом перемішування води. Вітер, течія, атмосферні опади сприяють наповненню води розчинним киснем. Тож таке перемішування потрібно робити штучно.

– Ще ми переадресовуємо вам запитання, яке непокоїть людей, що телефонували нам до редакції. Вони запитували, чи є причиною задухи риби мала кількість водоростей в ставку?

– Ні, – каже освітянин. – Розчинений кисень в деякій мірі виділяється від життєдіяльності рослинності. Тільки такий процес відбувається в світлу пору доби. Гниття відмерлих водоростей можуть скоріше стати причиною зменшення у воді розчиненого кисню і разом з тим задухи риби.

Поставили ми це саме питання і рибалці зі стажем Сергію.

– Водорості тут ні до чого. Скоріше до водойми потрапили хімікати чи через спеку зменшилась у воді концентрація розчиненого кисню, – сказав рибалка.

З таким багажем знань ми поїхали у Верболози. Відразу відпала версія отруєння риби хімікатами. Ставок знаходиться між приватними городами селян. Не думаємо, що хтось із селян такий закоханий до обробок своєї городини «хімією». Серед видів риби загинули екземпляри білого амура вагою від 100 грам до кілограма. Очі в риби мутнуваті, відкритий рот ніби вкритий інеєм. Висновки нехай роблять спеціалісти.

— Що сталось, то сталось. Риби, що загинула, не вернеш. Нам треба від дохлої риби водойму почистити, а організатора в цьому плані немає, – каже мешканець Верболіз Володимир. – Вся ця гниль піде в «Шубу», а «Шуба» – це Гуйва, притока Дніпра.   

Нагадаємо:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up