Громада відчула себе корисним непотребом(1 серія)

Громада відчула себе корисним непотребом(1 серія)

Щоб покращити свої статки, підготуватися до перспектив розвитку власного бізнесу, влада йде на скорочення сотень робочих місць. А мало б бути прямопротилежно. 1 серія

У новий рік місто ввійшло з тривогою. Хоча міська влада влаштувала двадцятиденне свято, воно було не в кожній хаті.

У соцмережах медичні працівники районної лікарні та їх пацієнти почали розповсюджувати звернення про страйк

Їх можна зрозуміти. Виконуючий обов’язки головного лікаря Олександр Кравчук завіряв, що все йде за планом, усі відділення повільно переміщаються… Навіть у коментарі нашій газеті перед Новим роком сказав, що все “ок”. А тут містом почали ширитися чутки, що районку ліквідовують!!!

Відео дня

“Шановні мешканці міста Козятина та району, до Вас звертаються працівники КП Козятинська ЦРЛ — не як працівники лікарні, а як мешканці нашого міста та району, — йдеться у зверненні ініціативної групи. — Давайте не будемо байдужими до ситуації,  яка склалася. Не вірте чуткам, що лікарня залишиться в повному складі. Це брехня! Планується закриття хірургічного, травматологічного, реанімаційного, пологового, гінекологічного, інфекційного відділень.

Забудьте про надання кваліфікованої допомоги. Люди приречені на повільне вимирання. Тепер за медичною допомогою ви будете змушені звертатися в Калинівку, якщо встигнете… Це справжній геноцид.

Чому ми з вами стали такими байдужими? У нас у всіх є діти, пристарілі батьки, рідні та близькі, які звертаються за медичною допомогою. А тепер нас з вами позбавляють шансу на порятунок.

ПІДНІМАЙМО ГОЛОВУ!!!!!!!!! ВИХОДИМО НА СТРАЙК! ГУРТУЙМОСЯ!!!!!

Про дату та місце повідомимо.

СПАСІННЯ УТОПАЮЧОГО В РУКАХ САМОГО УТОПАЮЧОГО.”

 

Під грифом “таємно”

Звісно, газета “RIA-Козятин” попросила прокоментувати ситуацію в. о. головного лікаря райлікарні пана Кравчука. Він завірив, що в його установі все спокійно. Усі працюють і про ніякий страйк він не чув...

Але стало відомо, що цього ж дня, в понеділок, 16 січня, о 16 годині в “червоному куточку” Козятинської ЦРЛ планується зібрання медпрацівників. Побували там і журналісти нашої газети.

Отож, зібралися обурені медичні працівники лікарні. Заспокоїти їх та прояснити ситуацію взялися головний лікар Кравчук, представники районної влади голова РДА Оркуша (той, що пресу дибілами називає), голова райради Слободянюк (той, якого люстрували і в сміттєвий бак кидали) та народний депутат Юрчишин (той, що вивів з ладу військове підприємство)

Останній запевнив усіх, що лікарню ніхто не закриватиме і все залишиться, як є. За його словами, керівництво району в свою чергу навіть виділило кошти для придбання необхідної апаратури та медикаментів.

У свою чергу медичні працівники пообіцяли, якщо нардеп не дотримається свого слова, то будуть приймати радикальні міри — будуть оголошувати страйк або навіть перекривати рух залізничного транспорту.


 

Обіцянки-цяцянки

Голова райради сказав присутнім, що мав розмову з губернатором Вінницької області, який запевнив, що лікарня інтенсивного лікування буде в Козятинському районі. І на сесії районної ради будуть вносити зміни в стуктуру лікарні. Також він зауважив, що міська влада хоче мати частку в майновому комплексі ЦРЛ.

Як з’ясувалось, начальник охорони здоров’я Вінницької області прийняла рішення про долю Козятинскої ЦРЛ одноосібно, бо губернатор Коровій про це також не знав.

Голова РДА запевнив, що питання структури, заробітної плати і далі безпосередньо до передачі з обласного рівня на районний рівень, погоджується з головою адміністрації району і не затверджується рішенням обласної сесії.

— Головний лікар разом зі мною затверджує штат і безпосередньо виплату коштів, — сказав Олег Оркуша. — Ніхто інший в цю систему не втручається. Якщо раптом “що”, ми будемо відстоювати свою лікарню.

Олександр Кравчук також тримав слово:

—  Ви бачите, що народний депутат та влада району ще з п’ятниці проводила певні дії. І я, як керівник закладу, збирав завідуючих відділень, старших медсестер, заступників для того, щоб вони мали інформацію покрокових дій адміністрації закладу спільно з владою району і нардепом, щоб вийти з цієї ситуації. Я закликаю колектив до порозуміння в частині нашої співпраці. Тоді буде обов’язково з цього позитивний результат. Запевнення народного депутата для вас сьогодні має бути більш ніж достатньо, при цьому підтверджено районною владою. Наше завдання — мирно трудолюбиво працювати. У частині зарплати — аванс нарахований і вже 17 січня піде на рахунки в банки. Затримки по заробітній платні не буде.

 

Бояться, що медицину перенесуть в Калинівку

Від медичних працівників виступила голова профспілки ЦРЛ Надія Станіславчук:


 

— Наша задача одна — займатися лікуванням та надавати медичну допомогу населенню. У нас потужне дитяче відділення, акушерсько-гінекологічне відділення. Багато наших працівників беруть участь в міжнародних програмах та пілотних проектах. Ми знали, що буде якась реформа. Але, можливо, не було б всього цього, якби нам на зустріч пішла адміністрація. Чим Калинівка краща від Козятина? Пологів у нас більше, операцій також, ургентної допомоги ми надаємо більше. Окрім того, ми великий залізничний вузол. Куди діватися людям? Є райони, в яких вже закрили лікарні, то там вже було 12 пологів на дому. І так само буде й у нас?!

Після закінчення зібрання медичні працівники були обурені та почали скандувати “Ганьба!”.

До речі, представників міської влади на зібранні не було (окрім делегованого фотокореспондента). Присутні говорили, начебто секретар Марченко не прийшов тому, що не отримав особистого запрошення. А мер Пузир “приласканий 13-тим ангелом”, спокутує свої гріхи через придбані туфлі “на лабутенах” (ходив би в берцях — не покалічився б).

 

Екстрена сесія заспокоювала лікарів

Уже наступного дня, у вівторок, 17 січня, відбулася 11 позачергова сесія районної ради, або як її назвав головуючий “екстрена”. Зал засідань був переповнений. Людей хвилювало питання: ”Чи збережуть лікарню? Чи не буде так як з відділковою?”

На початку сесії пан Слободянюк повідомив, що на цю зустріч була запрошена й директор департаменту охорони здоров’я у Вінницькій області, але вона не приїхала. Відправила “віддуватися” свою заступницю, начальника управління лікувально-профілактичної допомоги населенню Ольгу Задорожню.

Вона прозвітувала про виконану роботу за рік. Повідомила, що спеціальні комісії їздили по області, щоб визначити, яка матеріально-технічна база кожного медичного закладу, кадровий потенціал, як працює колектив та які його потужності та спроможності у Вінницькій області. У постанові КМУ визначений порядок створення госпітальних округів. Прописані тільки дві лікарні, які мають бути в ньому. Статус інших лікарень — центральні та районні. Вони залишаються в тому статусі, в якому вони є на сьогоднішній день. Це багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування першого рівня, яка обслуговує понад 120 тисяч населення. Лікарня інтенсивного другого рівня обслуговує більше 200 тисяч людей. Інших критерій та нормативів для цих лікарень немає. Пацієнти можуть лікуватися тут 3-5 днів, далі планове лікування здійснюється в центральних районних лікарнях. МОЗ України запропоновано залишити ЦРЛ в тому складі, в якому вони є, з розширенням їх потужностей і обов’язковою умовою функціонування чотирьох профільних відділень — терапевтичне, педіатричне, акушерсько-гінекологічного та хірургічного. Тобто жодна лікарня закрита не буде і буде перепрофільовуватись тільки за рішенням госпітальної ради. Місто Козятин відноситься до Вінницького госпітального округу. Створюється госпітальна рада і департамент до неї не має ніякого відношення. Вона формується із складу представників органів місцевого самоврядування і районних держадміністрацій по відповідних квотах, є представники від кожної об’єднаної територіальної громади, яка створена на території району. Це приблизно має бути 42 особи.  

Люди були обурені та налаштовані радикально. Обговорення відбувалося на підвищених тонах. Головуючий неодноразово заспокоював людей та закликав до порядку.

 

Дзвінок з області

Під час сесії голова райдержадміністрації повідомив, що отримав дзвінок “з області”, який підтвердив, що на Козятинщині буде лікарня інтенсивного лікування Першого рівня. Також депутати внесли зміни до статуту. Але в багатьох виникло питання, чому місцезнаходження “новоствореної” лікарні буде в Глухівцях?

Люди були налаштовані радикально. І зробити так як з відділковою лікарнею не дадуть! Цим і закінчилась сесія.

 

Від редакції: Якщо взяти за основу сферу медичного обслуговування району, то був порив до бунту в Глухівцях, Махнівці (колишнє Комсомольське), у відділковій лікарні. Адже на сьогодні всі медичні заклади в районі орендує провладний клан. Виділяються з районного бюджету сотні тисяч гривень на медзаклади, які вже не працюють, або їх існування під сумнівом. Але в них має оренду “сімейний гастроном голови райради”. Останній випадок — ненадання меддопомоги по місцю в Марківцях, в Глухівцях, що призвели до смерті без надання меддопомоги не з вині лікарів, а дякуючи “організаційним здібностям” голови району та депутатського корпусу...  

А зараз йде ліквідація району. Він буде поділений на три кущі - самгородецький (де себе царем бачить Оркуша), Махнівський (сам себе на трон оприділив голова райради). І третій можливий цар це Амонс — голова  Глухівець, який себе причисляє до АТОшників, але вписався в сімейно-гастрономічний клан Слободянюка-Юрчишина. Яскравий приклад — продаж землі за корупційною схемою каолінщикам, виділення 100 тисяч гривень на ремонт лікарні, яка не існує, а її орендує лише зять Слободянюка “Андрійко Мафіковий”.

А сьогодні маємо “зачистку” приміщення райлікарні, яка на балансі району. Немає району, немає права спадкоємця. На сторожі тільки районна влада з нардепом територіально в межах міста, щоб побудувати  приватну клініку з участю трійки (зверху на фото). Такі державні чиновники, як оркуші, мафіки, юрчишини нічого ділового не запропонували. До людей прийшли з програмою “бла-бла-бла”. По завершенню ні тобі протоколу зборів, меморандуму про співпрацю. Про те, що вони не мають ніякої стратегії розвитку медицини, ми писали. Міський голова в особі Пузиря зайняв позицію “не мішати” трійці, бо вже відтяпав собі кусок (а ця трійця йому реально допомогла) мільйонних стабільних достатків у вигляді теплогенеруючої компанії в Козятині. За підрахунками нашої експертизи, це дохід приблизно в 4,5 мільйона гривень в рік.

Цей “прищ” терпіння лопнув і люди вийшли мітингувати. Тому що альтернативи працевлаштування медперсоналу, що віками наживав сімейні і родинні статки на мізерну зарплату, немає. І не буде, якщо знову підуть не до вирішення стратегії розвитку лікарні, а на співпрацю з державними чиновниками. Для медперсоналу і нас всіх козятинчан це буде крахом. А ділки типу цих, що на фото, викуплять маршрути “Козятин-Калинівка”, “Козятин-Хмільник” і будуть заробляти на наших поїздках до лікарні… А бідний не поїде. Він так і помре без надання меддопомоги. Поїде тільки  той, хто матиме гроші…

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up