Громадські організації об’єдналися, щоб міська рада їх краще чула

Громадські організації об’єдналися, щоб міська рада їх краще чула
  • Спілка. У понеділок, 16 січня, в офісі Козятинської організації ветеранів зібралися Козятинська міськрайонна організація Української спілки Афганістану, громадська організація «Захист дітей війни», «Союз Чорнобиль», громадська організація ліквідаторів аварії та членів їх сімей на Чорнобильській АЕС.
  • Вони ухвалили рішення об’єднатися, щоб діяти спільно і доносити спільну позицію до міської влади

Із самого початку зустрічі до присутніх звернувся голова організації ветеранів Федір Кропива. 

— Я вирішив виступити в ролі борця за наші права і об’єднати всіх нас. Адже так жити не можна. Побудова громадянського суспільства забезпечується створенням громадських формувань, роботі яких влада повинна всіляко сприяти, принаймні не створювати їм супротив. Влада, яка пригнічує діяльність громадських формувань, нищить демократичні устрої держави, — каже Федір Кропива. — Вже більше двох років, як цією владою фактично розігнані квартальні комітети, чого раніше ніколи не було. При кожній попередній владі ми вітали ветеранів праці та ювілярів у день їхнього народження цілою делегацією. Там був представник міської ради, депутат округу і голова квартального комітету. Голова квартального комітету грав основну роль, тому що ветерани праці чи ювіляри знали його в обличчя. Зараз просимо голів квартальних комітетів, щоб вони пішли нам назустріч і привітали цих поважних людей, — говорить Федір Кропива і додає: — Тепер буває, що грамота ветерану чи ювіляру виписана заздалегідь, а конверт із матеріальною допомогою міська рада часто дає із запізненням. Пенсіонерам із мізерною пенсією фінансова допомога потрібна, але ж таких людей потрібно вітати урочисто в їхній день народження. Щоб провідати літніх та хворих людей міська рада минулих скликань нам допомагала транспортом чи пальним, а зараз цього немає, а у нашій громаді майже 14 тисяч людей похилого віку, — наголосив голова ради ветеранів. — Нинішні пенсіонери, це ті люди, які в різних сферах народного господарства десятиліттями трудилися на розбудову нашої держави, народжували і виховували дітей, берегли цінності нашого народу. Тепер хочу почути вашу думку, — звернувся до присутніх Федір Кропива.

Відео дня

Представники громадських організацій воїнів-інтернаціоналістів та дітей війни погодились, що потрібно об’єднуватися, тому що і їхні громадські організації міська влада, за їх словами, притісняє.

Заступник голови громадської організації воїнів Афганістану Микола Жирний розповів, що міській раді ще на початку її каденції приглянувся їхній офіс і їх хотіли переселити в приміщення, де потрібно робити ремонт. Коли афганці не погодились на переїзд у гірше приміщення, представники міської ради самостійно відкрили двері і повісили на них свій замок.

 — Як так можна? У нас там документація організації була і членські внески, — казав Микола Жирний. — Я працював і у виконавчій гілці влади, а такого не бачив, щоб за відсутності людей у офісі міській раді захотілося змінити замок на дверях.

Голова громадської організації ветеранів Федір Кропива нагадав, що він також не може потрапити до свого офісу у вихідні дні. Каже, всі ворота закриті, а ключі є тільки у ЦНАПі і управлінні соціального захисту населення. Звертався до міської ради сам голова ради ветеранів і доручив випросити у міської ради ключі від воріт території офісу ради ветеранів Юрія Бондарюка.

— Поки безрезультатно, — каже пан Юрій, — Але у міській раді пообіцяли, щодо ключів від воріт території організацій, то подумають.

З виступу голови організації воїнів-афганців Тетяни Драмарецької стало відомо, що їхній організації було запропоновано приміщення на першому поверсі міської ради. Вони мали тільки подати до міської ради графік днів засідань і часи роботи організації. Тобто за проєктом міської ради всі громадські організації мали б бути в одному приміщенні. Адже те приміщення міська рада пропонувала громадським організаціям дітей війни, чорнобильцям і воїнів-інтернаціоналістів. 

Організація ветеранів має приміщення за договором, то їм для підняття ветеранського духу мали підселити хоровий колектив «Прометей».

Не задоволені у громадських організаціях і фінансуванням на статутну діяльність їхніх організацій. Кошти на життєдіяльність громадських формувань ніби виділені, але їх витрати належать до не захищених статей бюджету і їх блокує Державне казначейство. — Я уточнювала в міській раді, там обіцяли, що після закінчення війни невикористані гроші на організацію воїнів Афганістану віддадуть, — сказала голова громадської організації воїнів-афганців Тетяна Драмарецька.

— Ніхто вам вже нічого не дасть,  — каже голова ветеранів. — Невикористані кошти не захищених статей бюджету по завершенні фінансового року міська рада перевела у захищені статті і їх можна пропустити через казначейство. Сталось так, як мало статись. Всі ті кошти вже пішли на потреби міської ради. За «важку працю» вони зробили собі новорічні подарунки — працівникам владних структур виплачено фінансову допомогу в розмірі середньомісячного заробітку. Забудьте, Таня, за ті гроші, — сказав Федір Кропива.

Завершилось зібрання голосуванням за створення при раді ветеранів громадського об’єднання з назвою «Громадське братство при раді ветеранів».

Головою об’єднання було обрано голову громадської організації ветеранів Федора Кропиву, а його заступником став голова громадської організації ліквідаторів Чорнобильської аварії на ЧАЕС та їх сімей Юрій Бондарюк. Обидві кандидатури має затвердити президія громадської організації ветеранів на найближчому засіданні.

Читайте також:

Чим буде займатися громадська рада

«Квіти купимо самі, вшануємо визволителів, ще й організуємо солдатську кашу»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Caroline Stanley

    🇺🇦 Приєднуючись до руху для розуміння уваги до страждання охоронців України та наступних, яких отримали агресії РФ, ми можемо зробити іншість. Відвідавши наш ТікТок-профіль, ви отримаєте можливість почувати їхні повістки та призвернути увагу до тих, хто постраждає від новорічної конфлікту. Разом ми можемо зробити різницю.
    Клікніть на посилання зараз, щоб відвідати наш ТікТок-канал та прийняти дії:
    https://s.uappl.org/199tikco1373.

  • Татьяна Адамова

    Не треба повертати квартальні комітети. А своїх виборців повинні знати депутати.

    містянин reply Татьяна Адамова

    Таня, Ви коли останній раз віталися з своїм депутатом?. І харектеристику мешканцю депутат не напише.

keyboard_arrow_up