Групи смерті в Україні: хто і як доводить дітей до суїциду

Групи смерті в Україні: хто і як доводить дітей до суїциду

Непоодинокі випадки долучення підлітків у соціальних мережах до «груп смерті», таких як «Море китів», «Тихий дім», «Небесний кит», «Синій кит», «F57», наслідком яких є самогубство.

«Групи смерті» — це спільноти, зосереджені переважно у мережі Вконтакте. Вони розраховані на підлітків. Починається все з того, що їх адміністратори дають учасникам груп травматичні «завдання». Наприклад, свідомо порізати собі руки лезом, відзнявши усе це на відео. Кінцевою метою «гри» є доведення дитини до самогубства, яке вона також повинна зафіксувати на камеру.

Правоохоронцями акцентується увага на тому, що під виглядом адміністраторів із дітьми працюють кваліфіковані психологи, здатні швидко підштовхнути їх до суїциду.

Уперше про «групи смерті» на кшталт спільнот “Синій кит”, “Тихий дом”, “Разбуди меня в 4:20” заговорили ще у травні минулого року в Росії. Зазвичай такі спільноти об’єднані спільною символікою. Це кити. Символ обраний не випадково, адже кити — одні з небагатьох видів ссавців, що можуть звести рахунки з життям, самовільно викидаючись на берег.

Відео дня

Після того, як тема набула розголосу, за гратами опинився один із організаторів цієї секти, відомий користувачам під ніком Філіп «Ліс».

Попри це, страшна «гра» вже поширилася й іншими країнами: «кити» почали з’являтися у Білорусі, Молдові, країнах Балтії, та, зрештою, в Україні. За даними Кіберполіції, тільки в одній такій спільноті було виявлено більше двох сотень активних користувачів з України.

Подібні групи щодня блокуються адміністрацію через звернення правоохоронних органів, але їм на заміну з’являються нові.

Окрім цього, діти грають у не менш небезпечні ігри. Такі як «Зникни на 24 години» та «Перебіжи дорогу», внаслідок чого можуть через особливості вікового розвитку стати жертвами злочинів або ж бути втягнутими у злочинну діяльність, а також отримати тілесні ушкодження, несумісні з життям.

Слід зазначити, що на даний час, на щастя, у Козятинському районі не зафіксовано випадків самогубств дітей через смертельні ігри.

Але прокуратура звертається до усіх батьків або осіб, які виховують дітей, з вимогою належного виконання обов’язків по вихованню дітей. Просимо підвищити увагу за психологічним станом та адеквантною поведінкою дітей, запобігти постійному перебуванню неповнолітніх у соціальних мережах, перевірити на тілі дитини наявність будь-яких порізів та малюнків, у тому числі у вигляді китів, а також забезпечити їх змістовним дозвіллям.

Окрім цього, прокуратура звертає увагу всіх органів профілактики міста і району на необхідності активізації роботи з метою виявлення проблемних підлітків, вжиття реальних заходів до недопущення та усунення настання негативних наслідків для дітей.

Алла КУБАЙЧУК, прокурор Калинівської місцевої прокуратури    

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up