Харчування людей поважного віку у листопаді: поради лікаря-гігієніста Івана Смолича

Харчування людей поважного віку у листопаді: поради лікаря-гігієніста Івана Смолича

Листопад – останній місяць осені. Погода часто змінюється. Температура знижується, часто дощить. Потрібно тепло одягатись. І особлива вимога – раціонально харчуватись.

В кінці жовтня Україна перейшла на зимовий час. Основна вимога переведення годинників двічі на рік – економія електроенергії. А для людини це стрес.

Це психологічне збудження нервової системи людини, складний біохімічний процес в організмі, який захоплює всі життєво важливі органи людського організму. Зокрема, у разі стресу 12 незамінних амінокислот призупиняють синтез білка, і тоді порушуються звичайні, стандартні реакції організму. Недаремно ці кислоти називають незамінними.

Будь-який вид стресу – це порушення всмоктування білка, а щоб відновити цей процес, необхідні вітаміни та мікроелементи, які зможуть захистити організм від негараздів (хвороб). Потрібно людям поважного віку, пропонують лікарі-дієтологи, правильно харчуватись. Вживати більше овочів (особливо моркви), фруктів та ягід.

Відео дня

—Особливо хотів би звернути увагу на приготування борщів за рецептами нашої вінничанки Ганни Секрет. А їх у її книжці пропонується більше 30 рецептів, — радить Іван Смолич.

Це борщі: з квасолею, грибами, рибою, з м’ясом курки, індички, перепілки, качки, пісні (без м’яса, риби) та інші.

Складові рецепту будь-якого борщу – це капуста, картопля, буряк, морква, часник, цибуля і зелень. Капуста містить вітаміни, особливо вітамін С, який не руйнується при кип’ятінні у вигляді аскорбіну.

Дієтологи пропонують для профілактики і лікування органів дихання в листопаді вживати квашену капусту, лимони, шипшину, калину, журавлину. У всіх цих харчових продуктах є вітамін С. Він профілактує і лікує: нежить, кашель, застуду, грип, ОРВІ.

Даю пораду лікаря-дієтолога, терапевта, кандидата медичних наук Світлани Ільїної, яка допоможе у боротьбі зі стресом в листопаді і людям поважного віку. Ягоди калини звичайної – щодня з’їдати по 20-25 ягід з кісточками (для запобігання утворення каменів у печінці).

Калину можна додавати в салати, сирні страви, у вінегрет, використовувати як начинку разом із цукровим буряком. Полюбіть цю ягодку, калина має бути в меню до квітня. Можна заготовити і сік (2-3 столові ложки), який розводять в 1 склянці холодної, кип’яченої води та п’ють зранку натще. Ягода калини унікальна – вона не втрачає свої лікувальні властивості при заморожуванні і замерзанні.

Особливо потрібно сказати за вживання в листопаді моркви. Одна з найважливіших овочевих культур. Цікаво, що морква, яку ми споживаємо, не тільки оздоровлює наші страви на святковому столі, а прикрашає ці страви. Шляхом тривалої селекції різних видів дикої рослини пощастило вивести сучасну культуру. У харчуванні людини морква має неабияке значення, як джерело вуглеводів, біологічних речовин та мінеральних сполук. Вона відома своїми поживними соковитими та дієтичними властивостями.

Корнеплоди моркви відзначаються низькою кислотністю, в них переважає яблучна, лимонна та щавлева кислоти. В корнеплодах моркви міститься багато клітковини, яка не тільки активізує перистальтику кишечника, а й сприяє виведенню холестерину з організму.

За своєю калорійністю та легкістю перетравлення речовин серед овочів із морквою може змагатись тільки картопля. Морква – багато вітамінна культура. Вона багата на каротин, який в печінці та тонкому кишечнику за наявності жиру перетворюється на вітамін А. Цей вітамін підвищує опірність організму до інфекційних захворювань. Зменшення його в сітківці ока спричиняє зниження зору людини.

Недостатній вміст вітаміну А призводить спочатку до нічної або “курячої” сліпоти, а може викликати й цілковиту втрату зору. Цей вітамін вкрай потрібен для вагітних жінок та породіль, для дітей.

Особливо його слід рекомендувати людям, чия професія пов’язана з напруженням зору (водіям, мікроскопістам, друкаркам), а також тим, хто відчуває загальний занепад сил. При щоденному вживанні світлої, тертої моркви людина додає у вазі та силі.

Моркву й морквяний сік рекомендують недужим під час сильного кашлю, тривалих хрипів. Для цього свіжий морквяний сік змішують з медом, або варять терту моркву у молоці.

Морквяний сік називають дієтологи “королем овочевих соків”. Він добре поєднується з усіма іншими соками. Дієтична й лікувальна цінність соку залежить від вмісту каротину якого на 100 грамів соку припадає близько 3 мг, тобто кількість, необхідна щодоби для дорослої людини.

У корнеплодах моркви є численні мікроелементи: калій, магній, фосфор, хлор, алюміній, бор, ванадій, залізо, йод, кобальт, мідь, марганець, цинк.

Морквяний сік дуже корисний тим, хто одужує після інфаркту міокарда, хворим із зниженою функцією щитовидної залози. Свіжим соком полощуть рот при стоматиті та молочниці у дітей.

На другі страви дієтологи пропонують вживати різні каші з додаванням моркви, заправлені олією льону, кукурудзи та соняшника, білкові харчі, горіхи, зернята гарбузові, рибу, нежирне молоко, пити трав’яні чаї. Не забувати за вживання меду та медопродуктів.

— І на закінчення – слідкуйте за вагою тіла, не переїдайте, рухайтесь, усміхайтесь і будьте здорові.

Що можна їсти у Різдвяний піст? Кілька рецептів пісних страв
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:46 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up