Харчування в січні: ми є те, що ми їмо

Харчування в січні: ми є те, що ми їмо

Січень характеризується збільшенням на 1-2 хвилини днів і зменшенням ночі. У цьому місяці менше сонячних днів, за прогнозами синоптиків, другий місяць зими принесе нам часті зміни погоди - від морозів до плюсової температури, але не обійдеться без магнітних бур.

Тож людям, чутливим до атмосферних змін, варто підготуватися до них заздалегідь. Заваріть і вживайте заспокійливий чай і майте під рукою потрібні ліки. Також непогано для позитивного настрою почитати, приміром, газету “Здоров’я і довголіття” або журнал “Добрий лікар”. Корисними будуть прогулянки на свіжому повітрі перед сном (40-50 хв.). Уникайте суперечок і конфліктів та бережіть себе і своїх близьких. Головне — раціонально харчуйтеся.

Найбільші якісні ліки січня дієтолог-терапевт, кандидат медичних наук Світлана Ільїна пропонує, це харчі з гороху, вівса, сої, льону, калини, журавлини, брусниці та шипшини.

Горох

Дієтолог пропонує забуті рецепти з гороху для регуляції харчування шлунково-кишкового тракту: каша — один стакан гороху, дві середніх картоплини, ¼ стакана гречаної крупи. Котлети з гороху, оладки горохові: горох має сечогінні та гіпоглікемічні властивості і використовується при нирковокам’яній хворобі й цукровому діабеті. Містить в собі 26-29% легкозасвоюваного білка, багатого на незамінні амінокислоти (цистин, лізин, триптофон, тирозин, метіонін), жири 1,5%, крохмаль, вітаміни А,В,В2,Е, р,р і С, каротин, інозит, холін та солі калію, фосфору та марганцю.

Відео дня

З сухого насіння готують супи, пюре, каші; зелений горошок вживають свіжим, консервують, заморожують.

Пиріжки з горохом смачні і корисні, заправлені приправою: олія з часником. Смакота при споживанні борщів, супів! Протипоказано вживати горох при подагрі, гострих нефритах, запальних процесах шлунка і кишківника, хронічній недостатності кровообігу.

Овес

Наступним харчовим продуктом дієтолог Світлана Ільїна в січні пропонує споживати овес — супи, каші, відвари, киселі. Овес містить в собі, особливо крупи, борошно, незамінні амінокислоти білків, вуглеводів, жирів, вітамінів групи В, які широко застосовують в дієтичному харчуванні. Приготовлені з них страви вживають, як поживний обволікальний засіб при гострих запальних захворюваннях шлунково- кишкового тракту (гастрити, ентероколіти).

Як приклад, у 90-х я лежав на лікуванні із захворюванням запалення 12-палої кишки. За запрошенням головного лікаря Зіновія Виноградського, мене оглядав і консультував професор-лікар Марк Борисович Фейгин..

Він запитав Виноградського, чи готують на харчоблоці лікарні дієтичні продукти. Головний лікар відповів, що, звичайно, готують. Професор назначив мені кашку з вівсяної крупи і кашу “Геркулес”. Вживати дані продукти через 2-3 години. При цьому відмінив усі хіміопрепарати, які мені були призначені. Після харчування кашею, мені після трьох днів стало краще. Зник біль, з’явився апетит. Лікування назначеними харчами підтвердило вчення батька медицини Гіппократа. Якісні харчі повинні бути ліками. А ми зробили ліками хімію, яка одне лічить, а інше в нашому організмі калічить (печінку, нирки та інші органи).

Соя

Корисна соя і її продукти, вони не тільки лікувальні, а й урізноманітнюють меню цього довгого зимового місяця. Харчуйтеся раціонально.

Шановні козятинці, здоров’я вам і довголіття. Добра, злагоди. Хай вам щастить! Слава Україні!.

Іван Смолич, лікар-гігієніст

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up