Як козятинчанку обманули на гроші

Як козятинчанку обманули на гроші

Життєва історія. Як не потрапити на фінансовий гачок «по-знайомству» та чому не можна вірити на слово тим, кому позичаєш гроші

До редакції газети звернулася козятинчанка Людмила Давидюк. Жінка хоче застерегти містян не потрапити, як вона каже, у «фінансові сіті місцевих аферисток». За словами жінки, одна з них працює в місцевому ЦНАПІ, інша — її посередник.

— У нашому місті є дві дамочки-аферистки — Валентина Д. та Лада Ш., — розповідає пані Людмила. — Спочатку в мене зав'язалася дружба з Ладою Ш. А вона дружить з Валентиною Д., яка підказує, як вирішити земельні справи. 

За словами Людмили, жінки дуже швидко влилися до неї в довіру. Настільки, що вона і не зчулася, як позичила одній із них 9 тисяч гривень. Уже пішов четвертий рік, а грошей господарці так і не повернули. І вона така, схоже, не одна. Знайому Людмили Давидюк теж ошукали. На дві тисячі більше. Але на папері позика грошей ніяк не задокументована. 

Відео дня

 

Обманула на гроші

Людмила стверджує, що обпеклася двічі. Крім позики, вищевказані особи їй винні ще й гроші, за так звані земельні справи.

Справа в тому, що в Людмили від бабусі є переоформленний земельний пай. Деяку суму жінці недоплатили. Лада Ш. пообіцяла їй допомогти вирішити це питання.

— У моєї знайомої була схожа ситуація. Я порадила свою подругу, щоб допомогла, — продовжує Людмила Давидюк. — Переговорила з Ладою Ш.. Зрозумійте, це настільки хитра людина, я просто в шоці від того, як вона вміє брехати та маніпулювати людьми. Вся в справах, всім допомагає. Я її сказала про цю ситуацію з паями, вона відразу подзвонила до Валентини Д. А та, як з руба — давайте 3,5 тисячі гривень. Мене це здивувало, але погодилась. Бо ж подруги. А потім були суми і по 1000, 600, 3000 гривень. Одним словом, гроші між собою розділили, справи не зробили. Навіть коли моя знайома звонила Владиславі, вона телефон не включала. 

Зі слів Людмили, через деякий час сума витрат на земельні документи добігла до 11000 гривень. Потім ще на адвоката 1000. Пройшло чимало часу. На прохання віддати гроші, ніяк не реагують.

— Іду до Валі, вона навіть очі не підняла, кажу, віддай гроші, а вона — немає, — каже Людмила Давидюк. — Півтори тисячі вона мені віддала — по 50, 100, 200. Треба ще півтори тисячі. То вони що придумали — дзвонять до моєї знайомої, кажуть, що треба знову гроші, 3 тисячі. Вона їм висилає на карточку. Ті знімають і через кілька хвилин приносять мені моїх 1,5 тисячі. І тут я зрозуміла. Яку ж аферу придумали!

За словами Людмили, вони вплутали в цю справу відомого адвоката.

— Сказали, що віднесли мої документи адвокату, — пояснює пані Людмила. — Як я почала питати, де ж цей адвокат, чула тільки відмовки: то він не приїхав, то попав в ДТП, то його обсипало. Тут мені телефонує знайома і я іду до нього на прийом. Вже ж місяць пройшов. Йду сама, розпитую про мою справу. А він, виявляється, нічого і не знає про мої документи. Я шокована. Куди пішли мої гроші і гроші  моєї родички?

Після цього козятинчанка забрала свої документи.

Їй порадили звернутися в одну з місцевих газет. Після публікації всі сторони конфлікту викликали у міську раду.

— Ми всі ходили до мера на коврик, — каже Людмила Давидюк. — Валентина взагалі прийшла зразу з адвокатом. Але після цього її залишили на роботі, правда, понизили в посаді. Зараз вона вже не в кріслі керівниці, а видає довідки. Оставили її на роботі. 

У кінці квітня минулого року пані Людмила написала заяву до поліції. За її словами, після цього їй зателефонував дільничний, який мав у всьому розібратися. Та жінці грошей так і ніхто не повернув по цей день.

— На цьому справа погасла, — розповідає Людмила. — Протягом всього часу я писала їм смски, на горизонті їх не бачила. Я терпелива. До Валентини дзвонила, вона мене не взнала. Ходила на роботу, щоб нагадати про себе, робить вигляд, що ми не знайомі. Я знову хочу надати цій справі розголосу, щоб люди знали і не потрапляли їм на гачок. Я знаю людей, які також їм давали гроші. Моя подруга 300 гривень, сусід мій теж їм гроші дав за якусь там довідку. Люба, Лади тітка, вона їй теж робила документи на землю, які обійшлись більше трьох тисяч. Хочу попросити людей, хто звертався за допомогою до Лади (а це земля, квартири, паспорти), прошу телефонувати на мій номер 0631906436. Нам треба вивести цих людей на чисту воду!

Усі звинувачення заперечують

Ми звернулися за коментарями до всіх учасників цієї непростої і заплутаної історії.

Завітали на робоче місце пані Валентини. Спілкуватися з журналістами вона категорично відмовилася, і коментувати будь-що теж. Єдине, що сказала жінка, так це те, що вона написала заяву в поліцію на Людмилу Давидюк. За вимагання грошей.

Нам вдалося поспілкуватися і з Ладою. До неї ми прийшли додому.

На відміну від пані Валерії, вона пішла на контакт і розказала свою версію конфлікту.

— Вона вже писала в міську раду, була у Пузиря, — каже жінка. — Все, що вона каже, це все неправда. Колись її сестра попросила мене, щоб я поїхала посварилася з фірмою у Самгородку, бо там дійсно за законом повинні були виплатити індексацію. Бо вона отримала за 10 років 40 тисяч, а повинні були 100 з лихом. Я там з усіма посварилася, але я брала гроші в неї на бензин. Я взагалі будівельник. Хотіла допомогти. У неї ціни різні, в газеті в неї було 13 тисяч, потім 9, потім чула 18. Скільки ж можна допікати мене. Це було 1-1,5 роки тому. Це просто така людина. В газеті, коли вона написала, я не могла спростування дати, бо там змінили прізвища. Коли я з нею познайомилася, мені її подруга сказала, щоб я з нею не звязувалась. Така сама ситуація була з її подругою, то вона за це щей отримала по обличчі. У неї мама померла, я її весь похорон «на хрестик» зробила, помогла. Цього не було помітно. Казала, що я 3 тисячі винна потім 4, потім 5. Виросла ціна. 

 

Що кажуть у поліції

У козятинській поліції про цю справу знають. 

 — Це цивільно-правові відносини, все на словах, на довірі, — каже начальник сектору превенції козятинського відділення поліції Євгеній Трайдакало. –  За цими матеріалами проводилася перевірка згідно з законом України про звернення громадян. З усіх письмових звернень ми направляємо відповіді заявнику. Будь-яких ознак кримінального правопорушення під час перевірки не встановлено, в зв'язку з тим, що вбачаються цивільно-спірні правові відносини, сторонам рекомендовано звертатися до суду. Повинні діяти в межах чинного законодавства. 

 

Що робити, коли не повертають гроші. Поради юриста

Щоб почути думку правників у цій ситуації ми звернулися до козятинської юридичної компанії «Центр правового консалтингу». Прокоментувати погодився юрист Олександр Шумський.

— Такі проблеми виникають здебільшого, коли люди, які дають в борг, просто не можуть піддати сумніву доброчесність та порядність своїх родичів та близьких друзів, після чого вони стають колишніми, — розповідає Олександр Шумський. — Якщо вже виникла така ситуація — не потрібно засмучуватись. Потрібно бути готовим доводити свою правоту та факт позики грошей. Шлях доведення буде нелегким, але при достатній кількості зібраних доказів, шанси на повернення коштів достатньо великі.

Найперше, що потрібно зробити, – це звернутись до правоохоронних органів з заявою про шахрайство. І навіть якщо правоохоронні органи не відкриють кримінальне провадження (що найімовірніше) відносно особи, яка отримала кошти, вони в будь- якому випадку відберуть пояснення, в якому особа може зізнатись, що не мала наміру заволодіти коштами шахрайськими методами, а лише хотіла запозичити їх. Це і буде в подальшому одним із доказів в суді. 

Не потрібно забувати, звичайно, і про спілкування з самим боржником, як в американських фільмах: «все, що він скаже чи напише, в подальшому може бути використано проти нього». Адже відповідно до ст. 218 Цивільного кодексу України - заперечення однією із сторін факту вчинення правочину або оспорювання окремих його частин може доводитися письмовими доказами, засобами аудіо-, відеозапису та іншими доказами. Тобто це – листування, електронні листи, SMS повідомлення, записи розмов та все те, де боржник може визнати, що він брав у вас гроші. При наявності у вас якоїсь кількості доказів, ви можете написати боржнику лист-претензію з вимогою повернути ваші кошти, звернувши увагу останнього на наявність у вас аудіо запису розмови, листування чи будь-яких інших доказів, та зазначивши, що ви готові звертатись до суду за захистом своїх законних інтересів.

Якщо ж це не допомогло, необхідно звертатись до суду. І маючи всі вище перелічені докази, скоріше за все результат буде позитивним. Крім того, при зверненні з позовом до суду можливо буде стягнути з боржника додаткові санкції, такі, наприклад, як інфляційні втрати. Проте, звичайно ж краще, щоб таких ситуацій не виникало, та при отриманні коштів ваш позичальник написав розписку. У такому випадку і він буде пам’ятати про свої зобов’язання, і ви будете спати спокійно.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Марина

    Боже, хто сказав ,що звернення до поліції вирішить питання пані Людмилі? Чому?  Поясню, Лада Ш. дружина колишнього мента Шмельова. А ворон ворону око не виклює.  Всі повинні знати, що одна з жіночок- Лада Шмельова інша- Дулецька, яка працює  в Козятинському ЦНАПі, і  що прикро, їх не двоє, і в Козятині діє не одна шахрайка. Мене особисто за послуги просили 11 тис грн. просили ,а я офіційно я заплатила приблизно 900 грн, по  іншому питанню - 5,5-6 тис,  а мені , дякуючи  працівниці міськраді.  обійшлося безкоштовно. Увага, якщо у Вас є лишні кошти, можете звертатись до таких "помічниць". але законно Вам обійдеться в рази дешевше. Тепер стосовно пані Людмили. тяжко буде ій  повернути кошти. Це залишиться на совісті шахрайок, Дулецька як працювала , так і працює в ЦНАПі, може мер не знає про це. Знає. Навіть казав. що звільнить, але... ЖАХ. Людям треба допомагать. але не таким шляхом. А кошти пані Людмили не підуть на користь, а лиш навпаки. Ну дивіться. Лада в мене позичила  ...грн., на лікування онкохворого тата, потім ще ... грн, віддала частину, розказуючи, що я хотіла кредит в банку???  Але тато вмер,  за нею мама, за нею дитина. Горе. так. Але це сталося. бо мало статися. Тобі ці гроші вилізли боком. А я тобі  борг пробачаю.  Але хочу .

    щоб інші знали про таких як ви.



    ,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука Від читача 14:27 Маленьким козятинчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up