Хочете — вірте, хочете — перевірте

Хочете — вірте, хочете — перевірте

Собака лежить “клубочком” — до холоду

Галина Джміль, підготувала за матеріалами друкованих видань

Коли зазвичай у співбесідників вичерпані теми для розмов, як правило, починають говорити про погоду… (особливо люди похилого віку).

Відео дня

Цікавість “до погоди” була притаманна людині завжди. Століттями. Із року в рік люди споглядали за погодою і намагались розгадати її. Так народились прикмети, що “попереджали” про зміни погоди.

Із історії відомо, як одного разу в ясний, сонячний день англійський учений-фізик, астроном і математик Ісаак Ньютон вийшов на прогулянку і зустрів пастуха. Пастух порадив вченому повернутися додому, якщо він не хоче попасти під дощ. Ньютон не послухав його. Та вже через півгодини він промок до ниточки. Здивований таким правильним “синоптичним попередженням”, Ньютон захотів з'ясувати, на підставі яких даних пастух дізнався, що буде злива. Той відповів, що йому допоміг… баран, за шерстю котрого він і визначив наближення дощу. Виявляється, що шерсть вівці перед дощем стає м’якшою і випрамляється.

Люди зібрали багато прикмет, споглядаючи за поведінкою домашніх тварин.

Ось деякі з них.

Кінь хропить — на погіршення погоди, фиркає — до тепла, трясе головою і закидає її догори — до дощу, лягає на землю влітку — перед сирою погодою, взимку — перед снігом.

Собака риє землю — на дощ, качається по землі — до довгих дощів, лежить “клубочком” — до холоду, лежить випрямившись — до тепла.

“Уловлюють” зміни погоди і домашні кішки.

Кішка згорнулася в клубок, лапками прикривши мордочку — до холоду чи морозу.

Перед теплом кішка лягає посеред кімнати, простягнувшись, і спить.

Кішка вмивається, лиже лапу — розпогодиться, буде гарний, теплий сонячний день (або ж іще прийдуть до вас гості); до тепла тягнеться — до морозу, кігтями дере  підлогу — до вітру і заметілі; а стіну дере кігтями — до погіршення погоди; міцно спить або ж лежить животом догори — до тепла.

Павуки також чудові прогнозисти. Вони дуже гостро реагують на зміни в погоді.

Із історії відомий такий факт. Восени 1794 року французька армія зайшла на території Голландії. Не маючи ні солдатів, ані гармат, щоб затримати першокласну для того часу армію французів, голландці вирішили схитрувати: відкрили шлюзи каналу і затопили дороги. Шлях ворогу був закритий. Французи вже почали готуватися до відступу, проте в останній момент командуючий військами дав наказ затримати відступ. Підставою для такого рішення стала… неочікувана поведінка павуків, котрі з подвійною енергією плели павутиння. Так вони поводять себе зазвичай перед сухою і холодною погодою.

І восьминогі “барометри” не підвели французів — настали сухі холодні дні. Вода замерзла, і вже ніщо не могло зупинити полки інтервентів. Хитрість голландців не вдалась, а французам допомогло знання місцевих “синоптиків”.

У далекому минулому життя людини цілком і повністю залежало від природи, і вона розуміла необхідність споглядати, вивчати погоду. Споглядання, допитливість — цінна риса кожної людини. Спостереження за природою, її вивчення, виховують в людині акуратність, почуття бережливого ставлення до навколишнього середовища, любов до неї, розуміння її гармонії.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up