Холодрига у садочках. Як це коментують в управлінні освіти?

Холодрига у садочках. Як це коментують в управлінні освіти?
Фото ілюстративне

На часі. Батьки дошкільнят стурбовані температурним режимом у дитячих садочках міста. Чи планують чиновники пустити тепло раніше опалювального періоду? — дізнавались наші журналісти

На календарі 8 жовтня. Нічна температура +1 -1, денна — +14–16. Це далеко не тепло. Осінь дихає холодом вже кілька тижнів. Хоч до опалювального сезону, який по графіку має розпочатися з 14 жовтня, ще кілька днів, але, мабуть, чи не кожен козятинчанин вже пускає тепло в свої домівки. Хтось пропалює в хаті дровами, хтось вмикає газ. Та тільки, на жаль, це не стосується ні шкіл, ні садочків, куди ходять наші діти.

«Діти хворіють тиждень за тижнем»

З цього приводу до редакції надійшло чимало звернень від батьків. Мовляв діти на уроках мерзнуть, хоча і сидять в теплих кофтинах. І можна собі уявити, як холодно в дитячих садках, особливо в спальнях, де діток роздягають та кладуть спати в холодну постіль.

— По можливості забираю свою малечу після обіду, до сну, — каже мама Ірина. — Через те, що донька промерзає в групі, дуже часто хворіє. Майже кожен тиждень нежить і кашель.

Відео дня

Своє обурення з приводу холодриги в школах та садочках батьки висловлюють і в соцмережах. До прикладу, під постом про те, чому в Козятині не включать тепло раніше 14 жовтня у зв’язку з низькою температурою повітря Анастасія Степанюк

пише: «Це жах якийсь, діти постійно хворіють, не можна вилікувати із-за цього клятого холоду. Я сама виховую дитину, будучи у декреті ходжу на роботу, щоб хоч якось вижити в наш час. Ніякому керівнику не подобається постійно відпускати працівників раніше додому… і це проблема багатьох родин… Що вони собі думають?».

Руслана Сорока теж не розуміє такого відношення влади. «Минулі роки теж опалення вмикали 15-го жовтня. І теж було холодно, але це вже набридло. Діти хворіють тижнем за тижнем. Скорочені уроки в школі, що ті діти вивчать?»

На жаль, ні на сайті міської ради, ні на її офіційних сторінках у соцмережах, немає інформації з приводу того, що опалювальний сезон розпочнеться раніше 14 жовтня. А для стурбованих батьків це питання наразі номер один.

В яких садках найхолодніше?

Відповідно до санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, оптимальна температура у групових осередках садочків має бути в межах від +19 до +23 градусів за Цельсієм. Чи відповідає температурний режим у наших садочках цим нормам, ми запитали в Управлінні освіти та спорту Козятинської міської ради. Там нам повідомили, що у міських садочках температура в межах від +13 до +20 градусів. Найхолодніше у садочках № 1, що на вулиці Мічуріна, і № 3, що на вулиці Валдаєвській. Більш-менш ситуація у садочках № 2, що на Підгорбунського, № 6, що навпроти площі, і № 5, що на ПРБ. Найтепліше у садочку № 4, що на вулиці Героїв Майдану. Там температура до 20 градусів. Це якраз у межах норми.

— Зараз пишуть клопотання завідуючі садочків, щоб з понеділка почали опалювальний сезон, — каже Інна Мадей, тимчасово виконуюча обов’язки начальника управління освіти та спорту. — Є садочки, які трішки, якщо є можливість, прогрівають вночі. Постачальники тепла, які місцеві, йдуть на зустріч. Калорифери є і можна було б калориферами грітися навіть в тих садочках, де 15 градусів, і калорифери ставлять, але справа в тому, що не витримує навантаження електрична мережа. Через це пішли таким шляхом — батьки попереджені про те, щоб по можливості, якщо є з ким залишити дітей, поки що не відвідувати садочок. Чекаємо, що з понеділка вже це питання вирішиться і буде розпочато опалювальний сезон.

Додамо, що відповідно до Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, опалювальний сезон має початися, якщо протягом трьох діб поспіль середня добова температура повітря становить +8 градусів і нижче. Учора зранку у Козятині був +1 градус, вдень температура не піднімалася вище +12. Тож середня добова температура за вчора — менше ніж +8 градусів. Сьогодні вранці був — 1 градус. Удень синоптики тепла також не обіцяють.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Алуська Мартовицька Павлюк

    Пані Єрмолаєва живе таким поняттям,її діти мерзли!!!!!
  • Евгений Моррисон

    Де там підсумки роботи нового мера? Більшість що голосувала за неї,чого не требуєте звіт?

    Володимир Загоруйко reply Евгений Моррисон

    Винні попєрєднікі.
  • Олег Мартовицкий

    Вже У Києві топлять в лікарнях і дит садках,меру ганьба!!!!!!

keyboard_arrow_up