Хто може стати новими почесними громадянами Козятина

Хто може стати новими почесними громадянами Козятина

Днями висунули імена нових кандидатур на присвоєння звання «Почесного громадянина Козятина». Ними стали депутат міської ради та колишній директор залізничного училища. Більшість містян про таких не чули.

«Інформація про почесні звання “Громадянин міста” для Євгенія Буравського та посмертно для Юрія Зоргача подана громаді, як обговорення кандидатур». Спочатку таке повідомлення прозвучало по міському радіо, а пізніше з’явилося у газеті «Козятинський Експрес».

Буравський – залізничник та депутат міської ради трьох скликань. За багаторічну працю на залізничному транспорті і підготовку кадрів локомотивних бригад двічі нагороджувався званням «Почесний залізничник». З 2014 року – голова територіальної ради ветеранів Козятинської дирекції залізничних перевезень.

Відео дня

Зоргач – тридцять років працював на посаді майстра, викладача, заступника директора і врешті директора ПТУ-17. За час його роботи в училищі була оновлена і розширена матеріально-технічна навчальна база, побудовано чотириповерховий учбовий корпус та корпус з їдальнею, бібліотекою та читальною залою.

Ми провели опитування сред містян щодо цих кандидатів. З-понад трьох десятків опитаних про покійного Юрія Зоргача чули вісім людей, двоє знали його особисто. Прізвище Євгенія Буравського було знайомим лише чотирьом, одна людина знає депутата особисто. Про обох висуванців – чули тільки чотири жителя міста.    

 

Пакет преференцій                                                                          

Жваво цю тему почали обговорювати після оприлюднення інформації про пільги, які будуть отримувати почесні громадяни Козятина. Носії такого статусу мають надбавку до пенсії, звільнення їх самих та членів їхніх родин, що проживають разом, від квартирної плати та оплати комунальних послуг. Також їм гарантується безкоштовний проїзд у громадському транспорті Козятина, безкоштовний стоматолог, тисяча гривень до Дня міста та поховання за рахунок громади.

На цю тему наші журналісти також провели кілька опитувань. Враховуючи відповіді містян, робимо висновок, що більшість не проти присвоєння такого статусу, але почесні, на їхню думку, не повинні мати таку кількість преференцій.

Серед респондентів були й ті, хто вважає, що таке звання взагалі не потрібне. Містяни вважають, що кількість почесних щороку непомірно зростає, і через якийсь час це буде сильно «бити» по міському бюджету.

Цікаво, що опитані рідко коли можуть назвати бодай одне прізвище «Почесного громадянина». А мають. Адже звання є вищою відзнакою за визнання заслуг перед містом і його жителями.

Також ми запитали респондентів, кого вони хотіли б бачити у лавах почесних. Найчастіше козятинчани називали прізвище відомого у місті окуліста Марини Цитовської. Інші вважають, що сьогодні у місті таких громадян немає.

– По загиблому в АТО Олександру Москалюку у мене питань не виникає. Щодо Євгена Шевчука, то батьки можуть пишатися своїм сином, він герой. Тільки нехай його матері пояснять, як він під Васильковим опинився, – міркує житель міста Микола. – Яке відношення має пожежний потяг до приватної нафтобази? Покійний Женя може бути Героєм України. У Козятині він - син і пожежник, якого можна ставити в приклад. Його іменем можна назвати школу.

Хто є серед почесних громадян міста

За інформацією, опублікованою на сайті музею історії міста, у Козятині серед почесних громадян є:

військовослужбовці, які загинули у зоні бойових дій під час проведення антитерористичної операції, зокрема Вадим Наумов, Сергій Кацабін, Віктор Ковальчук та Олександр Москалюк;

- Євгеній Шевчук, пожежник, що загинув під час виконання службового обов’язку;

- Зоя Вільчинська, історик;

- Олександр Бойко, священик,

- Анатолій Ярмоленко, співак;

- Аліна Домбровська та Олена Білоус, діячі освіти;

- Василь Мельник та Марина Цитовська, лікарі;

- залізничники, зокрема, Віктор Білан та Микола Порхун;

- військові, які визволяли Козятин від німецьких загарбників під час Другої світової війни, зокрема, Іван Бойко та Володимир Підгорбунський;

- Герої Соціалістичної Праці, такі, як Яніна Іванова.

В’ячеслав Гончарук, Олена Удвуд

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валентина Іванівна

    Шановний пане Микола хочу дати відповідь на Ваше питання що до Шевчука Євгенія.Шановний у Шевчука не питали чи хоче він іхати гасити пожежу чи ні?А також у його матері також не запитували.Він просто виконував свій обовязок де і трагічно загинув..І в данній сутуаціі судити не вам .А коментувати сидячи на теплому дивані  простіше простого.
  • Кіпоренко Олександр

    Я
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up