Хто відродить в Козятині футбол?

Хто відродить в Козятині футбол?
Гравці Козятинського Локомотива.в новій форміjpg
  • Написати цей матеріал надихнула нас група козятинських любителів футболу. Вони принесли на стадіон фотографію козятинського «Локомотива» — чемпіона Південно-Західної залізниці 1964 року. «Невже зараз немає в Козятині таких людей, як були Лесков, Савельєв, Ревич, Чернишов та Меркулов. Хто зараз в Козятині відродить футбол?» — запитали нас фанати.

Вболівальники із стажем пам’ятають той склад команди. Якихось преференцій для гравців команди не було. Єдине — футболістам, які представляли локомотивні бригади в день гри давали від поїздок вихідний. Щоправда, траплялися випадки, коли футболіста в день гри викликати в поїздку через визивного. Футболісти грали в своє задоволення, за престиж організації, за престиж міста. Адже футбол в Козятині був на високому рівні і був символічно платним тільки для вболівальників. Квиток для дорослого любителя футболу коштував 30 копійок, дитячий був втричі дешевшим. Єдиною платою для футболістів були талони в день гри на обід в їдальні. Вболівальники ходили дивитися на майстрів футболу Жеку, Гену, Франека, Маркіза. Так називали нападників Євгенія Жикевича та Євгенія Сушка, півзахисника Франека Малиновського і стража воріт Володимира Мартиросова.

Тренування «Локомотива»

Відео дня

Футбол в Козятині процвітав завдяки таким керівникам, як колишній начальник НОД Лесков, начальник Локомотивного депо Ревич. Тренери команди Чернишов і Меркулов. Тільки час не стоїть на місці. В НОДі (Дирекція залізничних перевезень) і у Локомотивному депо декілька разів змінилося керівництво. В буремні 90 виникли фінансові проблеми не тільки на підприємствах Козятинського вузла, а й в Козятинській міській раді. Залишившись без фінансування «Локомотив» врешті-решт припинив своє існування. Тільки фіаско з футболом в місті залізничників не було. Забрав козятинських футболістів під своє крило начальник управління газового господарства Дмитро Нікіфоров. Команду назвали «Горизонт» і вона довгий час показувала добротний футбол. В фінансовому плані команда не міцно трималася на плаву та ще й до футболу в ті роки приплели політику.

«Горизонт» терзали перевірками, поки плече допомоги команді не підставив командир Козятинської військової частини Леонід Коваль. Тільки, як виявилось пізніше не надовго. За деякий час розвалили й військову частину, і команда «Горизонт» знов стала «Локомотивом», а президентом клубу був Микола Бабур. Перший сезон в нової-старої команди був не зовсім вдалим, а в сезоні 2013–2014 років «Локомотив» став бронзовим призером чемпіонату Вінницької обл. Тільки майже всі фінансові витрати команди лягли на плечі президента клубу і козятинська команда вчергове розпалась.

Відродили футбол в Козятині у 2015 року. В місті залізничників став виступати футбольний клуб «Моноліт». Його здобутки всім відомі. Якщо в декількох словах це була команда рівня, якого в Козятині ще не було. Разом з тим вирішили відродити команду «Локомотив».

Результат такого відродження любителям футболу також відомий. За 5 турів чемпіонату Вінницької обл. в турнірній таблиці 0 очок і останнє 8-е місце в групі «Б». «Локомотив» за 5 матчів забив у ворота суперників 2 голи і в свої ворота пропустив 21 м’яч. Команди, які від «Моноліта» отримували по 9 м’ячів, тепер їдуть в Козятин з почуттям гумору і доброму настрою. Програти «Орлівці» 0:4 — відмінний для «Локомотива» результат, програти «Поділлю» з Крижополя з рахунком 0:7 — ганьба козятинському футболу. За те є заклик «Локо тільки вперед». Такий заклик актуальний тоді, коли команда від матчу до матчу покращує результати, а коли результативність команди лише погіршується, то мабуть треба казати «Пора давати задню».

До футболістів «Локомотива» претензій ніяких. Що можна вимагати від команди, в якої багато 16-річних гравців. Вони грають так, як їх навчили. Для них ще треба знайти фахівця, який зможе у них розкрити талант футболіста. Мова не за погану гру «Локомотива», а за те, щоб відродити в Козятині зруйнований штучно футбол.



 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олександр Байбак

    Козятинський Моноліт виграв кубок області цього року. Команда мала гарну організацію гри, дисциплінована та сильна у всіх ланках. Рівень футболу Моноліт показував, що ми ним гордились та отримували задоволення від гри.
    За останні десять років це однозначно найкраща команда і дуже прикро що вона припинила своє існування.
  • Pan Kockiy

    Сумно....сумно... Бо такого ще Козятинський футбол не знав. Очевидно усім, що кожен має займатися своєю справою, а цим займаються некомпетентні, а деякі далекі оособи, сміючись і дивлячись нам усім в очі....Тим більше що за цією "роботою" стоїть місцеве фінансування. А хто має відповісти за ці "штанги", хто???? А з приводу відродження футболу в нашій громаді то відповідь ще на поверхні. Не так давно результати були протилежні теперішнім. Тому відповідь зрозуміла тепер, якшо не усім то усім іншим точно - Моноліт.....

keyboard_arrow_up