І дах протікає, і колони прогнили. Чому через ремонт церкви у Блажіївці мало не зчинився скандал?

І дах протікає, і колони прогнили. Чому через ремонт церкви у Блажіївці мало не зчинився скандал?
  • Святиня. У Блажіївці Самгородоцької ОТГ віряни згуртувалися і самотужки розпочали відновлювати приміщення старовинного Свято-Покровського храму. Чому таку ініціативу людей Вінницько-Барська єпархія призупинила і чи відновилися ремонтні роботи після висновків спеціалістів — читайте у матеріалі

Близько трьох років тому парафіяни Свято-Покровського храму села Блажіївка разом із тодішнім настоятелем протоієреєм Олегом Соць прийняли рішення залишити юрисдикцію УПЦ МП і приєднатися до Православної Церкви України.

Наразі у вірян новий отець — Миколай Костюк, який опікується двома храмами — блажіївським та кордишівським.

Відео дня

Церква у Блажіївці дерев’яна, старовинна. Збудували її наприкінці 17 на початку 18 століття. Те, що храм зберігся і досі — однозначно заслуга парафіян. Але стан приміщення потребує неабиякого ремонту та капіталовкладення. Адже дерев’яний фасад з року в рік зазнає пошкоджень та руйнується. Фундамент просідає, а дах потріскав та став протікати. Та це й не дивно, немає нічого вічного.

Цього року, з приходом теплих днів мешканці Блажіївки, на чолі з отцем Миколаєм, вирішити привести церкву до ладу. Назбирали по селу грошей і власними силами взялися за ремонт. Закупили будматеріали, укріпили «обмостку» храму, пофарбували його ззовні. Все йшло за планом. Черга дійшла до аварійних дерев'яних колон. Їх мали обмурувати цеглою, бо ті що є зараз, вже добряче підгнили. Та через це на якийсь час Вінницька і Барська єпархія ремонтні роботи призупинила. Таке рішення мало не зчинило серед мешканців Блажіївки скандал.

— Хтось подзвонив у єпархію і сказав що ми руйнуємо архітектурне приміщення, — розповіла газеті мешканка села Віра Олексіївна. — І нам Владика сказав «прекратити» з ремонтом. Десь тиждень ми шукали інформацію так це чи ні, є церква архітектурною пам’яткою чи не є. Але ніде нічого не знайшли. Ми власними силами ремонтуємо церкву, а нам це заборонили. Цього стовпа підмурували, адже він уже весь скосився,  підгнив. Та там всі стовпи гнилі. А їх аж шість. Нам щоб замовити їх всі такі як вони є, буде дуже  дорого. Тому вирішили обмурувати.

Люди попросили журналістів допомогти розібратися у цій справі. Спочатку ми звернулися за коментарем до отця Миколая. Це було на минулому тижні. Тоді він повідомив, що якраз перебуває у єпархії на зборах, де буде піднімати питання ремонту блажіївської церкви. Йому пообіцяли, що відбудуться зустрічі з працівниками адміністрації аби дізнатися чи являється храм пам'яткою архітектури. І додав —  можливості поставити такі колони, які схожі на оригінал не мають

— Це треба близько 80 тисяч гривень, — каже отець Миколай — Ми їх хотіли збудувати, поштукатурити і пофарбувати в зелений колір, щоб вони не відрізнятись від церкви. Якщо його не переробити, воно впаде і завалиться. Тоді не буде ні церкви дерев'яної, ні мурованих колон, нічого.

Для роз'яснення ситуації звернулися у єпархію. Як розповів нам протодиякон, секретар Вінницько-Барської єпархії православної церкви України Владислав Демченко, питання про ремонт церкви вивчається. Ведуться консультації з фахівцями

— Після того, як нам дадуть відповідь ми скажемо про це людям. Але роботи призупинені. Не заборонені і не припинені. Тут треба все правильно зробити, щоб не було нарікань. Яка б це не була пам'ятка і якого значення, будь який храм дерев'яний має ремонтуватись так, щоб він був на себе схожий. І він має бути в такому вигляді, як був. Наші спеціалісти це все вивчають.

Такий був коментар секретаря єпархії на минулому тижні. Ми вирішили зачекати трохи, дати час для вивчення всіх деталей.

Через кілька днів, вже на цьому тижні знову мали розмову з отцем Миколаєм. І нарешті почули добрі новини — ремонт церкви дозволили таким, яким його планували віряни

— Немає ніяких скандалів та нюансів, — каже отець Миколай. — Йде ремонт, своїми силами. Церква не є пам'ятка архітектури, як мені відомо, побудована у 1880 році. Тож колони будуть добудовуватися, так як ми планували.

Ми побували на території храму і побачили — робота кипить. Наразі завершуються покраски ззовні. Для цього виписали техніку у місцевого аграрія-господарника Миколи Сініченка, який до речі, за словами отця Миколая, допоміг і грошима на фарбу. Планують поновити розпис. 

— Зараз шукаємо фінансування, щоб зробити дах. Для цього треба приблизно 40-50 тисяч. За той період, як я прийшов правити у Блажіївку ми багато чого вже зробили у церкві. Почали робити одне, а зараз всі прогріхи вилазять. Якщо хтось має бажання долучитися і допомогти, то це можна зробити (мій контактний номер 096-300-45-47).

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up