Історія багатодітної мами, яка обрала професію: виховання дітей

Історія багатодітної мами, яка обрала професію: виховання дітей
Родина Луцькових. Зліва направо: Дмитро, Даринка, мама Алла, Юра, Влад, Віталик

У Алли Луцькової п’ятеро дітей. Жінка не працює, бо хоче весь час приділяти вихованню малечі. Для того, щоб отримувати соціальну допомогу, потрібно кожного разу збирати та подавати документи

Журналісти «RIA-Козятин» познайомилися з Аллою Луцьковою в грудні 2018 року. Вона зі своїми дітками прийшла на новорічну площу, щоб погуляти з малечею. Під час спілкування з жінкою ми помітили, як турботливо вона ставиться до дітей.

Від того знайомства пройшло майже півроку. Доля більше не зводила багатодітну маму з пресою. Нещодавно до свята Дня матері та Міжнародного дня сім’ї на сцену міського Будинку культури запросили 14 матерів-героїнь, які виховали п’ять і більше дітей. Серед запрошених Алли не було. Ми вирішили розшукати жінку та дізнатися про те, як складається її життя з діточками.

 

Відео дня

Не героїня, але багатодітна

Будинок Алли Луцьковою знаходиться на вулиці Київській, яка є віддаленою від центру. Житло затишне, багато дитячих іграшок.

Жінка розповіла, що запрошення на святкування Дня матері не отримала, бо там нагороджували матерів-героїнь. А в неї такого статусу немає.

— Найстаршому моєму сину 15 років, — говорить Алла. — А наймолодшій дитині, Даринці, три роки. Статус матері-героїні я зможу отримати, коли їй виповниться вісім років.

Усього в Україні понад 160 тисяч жінок мають такий статус. Матері отримують ордени, які є високою державною нагородою.

За українським законодавством, багатодітною вважається родина, у якій виховують більше двох дітей. Алла отримує виплати тільки за Даринку, оскільки гроші надходять тільки за дітей, яким менше шести років.

— Отримую трішки більше, ніж 1600 гривень кожного місяця, — каже жінка.

До цієї суми додається ще зарплатня чоловіка Алли, який працює охоронцем. На ці кошти й живе родина із семи людей.

 

Про виховання дітей

У школі № 3, де навчаються діти, їх характеризують з хорошої сторони. Вчителька молодших класів Оксана Заїчко вчила трьох хлопців.

— Хлопці не відмінники, але слухняні, вчаться добре, здібні до науки, — говорить вчителька.

Алла додає до цього більше подробиць.

— Юра, якому вісім років, має здібності до математики. Дев’ятирічний Віталик любить читати та малювати, — говорить Алла. — Дванадцятирічний Владислав має спортивні завдатки. Дмитро, якому 15 років, просто майстер на всі руки. Отримав грамоту з трудового навчання.

Питаємо, чи викликають маму в школу через поведінку хлопців.

— Я сама приходжу, щоб дізнатися про їхні успіхи чи проблеми, — каже жінка. — Говорю з завучем із виховної роботи Оксаною Сушко, вона розповідає, на що треба звернути увагу. Школа дає науку, а батьки відповідальні за виховання. А тандем батьки-школа дає дитині розвиток і людяність.

Також запитуємо про те, хто ще допомагає у вихованні дітей. Алла відповідає, що свекруха.

— Іноді через важке матеріальне становище хочеться піти на роботу, — каже Алла. — Тоді мама чоловіка Світлана заперечує й каже, що моя професія — бути мамою.

 

Бути мамою

Алла Луцькова каже, що соціальні служби допомагають тим, що передбачено законом.

— Мабуть, ми живемо у важкий час, — каже жінка. — Іноді доводиться відмовлятися від, здавалося б, потрібних речей.

— Важко бути мамою? — продовжуємо розмову.

— І так, і ні, — відповідає Алла. — Важко в плані фізичної праці. Чотири рухливих хлопці, маленька донька. Кожен день потрібно прати одяг, багато часу забирає приготування їжі. З іншої сторони, я мріяла про велику сім’ю. Мені доля дала те, чого я хотіла. Мріяла присвятити себе дітям. А мама — справді професія.

 

Додаткові виплати

Для покращення матеріального стану багатодітних сімей урядом прийнято постанову, яка передбачає додатковий вид соціальних виплат. За інформацією управління соціального захисту населення Козятинської райдержадміністрації, розпочато прийом документів на даний вид допомоги - допомогу на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях.

Допомога на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, надається одному з батьків дитини, які постійно проживають разом з дитиною. Така допомога призначається на третю і кожну наступну дитину з місяця звернення до управління соціального захисту населення та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 6-річного віку включно. У разі, коли в сім’ї одночасно народилося двоє і більше дітей, внаслідок чого сім’я набула статусу багатодітної, виплата допомоги здійснюється на кожну таку дитину. Розмір допомоги становить по 1700 гривень на дитину щомісячно.

Читайте також про:

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up