«Іуду Шостацького геть!»: як віряни з МП на молитву під суд ходили і чекали засідання по Симеону

«Іуду Шостацького геть!»: як віряни з МП на молитву під суд ходили і чекали засідання по Симеону

У Вінницькому міському суді мало відбутися слухання позову митрополита Вінницького і Барського Симеона проти рішення церкви московського патріархату щодо позбавлення Симеона права очолювати єпархію. Ми ведемо прямий репортаж з під стін суду.
 

Слухання мало відбутися сьогодні, 30 січня. Симеон не визнає звинувачення УПЦ МП в порушенні канонічних правил та хоче судитись за поновлення на посаді.

— Чому я пішов до суду? Тому що Указ, підписаний митрополитом Онуфрієм, можна трактувати як покарання за ухилення від моїх обов’язків. Крім цього, поставлені під сумнів мої людські якості, такі як порядність і честь. Я - не розкольник і не дозволю себе так іменувати! Моя позовна заява – це крок захисту людської гідності та честі. Люди і держави можуть сваритися і псувати стосунки, а потім знову сходитися і робити щось спільне. Честь - інше. Відновити її майже неможливо. Я свідомий свого вчинку.

Суд – державний інститут та грецькою – «крисис» - інституція, що викриває дійсність, тлумачить та висвітлює правду. Я звернувся до нього, як Володимир Іванович Шостацький – керівник зареєстрованої юридичної особи – управління Вінницької єпархії. Як митрополит Симеон, я підготував звернення й до церковних органів, що мають компетенцію розглядати такі питання. І зрештою, я буду стояти перед Божим судом, який не звільнює з посад, а встановлює показує все, як воно є! — зазначає Симеон. Нагадаємо, архієрей Симеон перейшов до Православної церкви України з Української православної церкви (Московського патріархату), де був митрополитом Вінницьким і Барським. Тим часом, напередодні засідання опоненти Симеона закликали вірян прийти на молитовне стояння. — Закликаємо духовенство та віруючих Вінницької єпархії висловити свою підтримку Українській Православній Церкві та Блаженнійшому митрополиту Онуфрію, - йдеться на сайті Вінницької єпархії УПЦ МП. Також вони кажуть, що митрополит Симеон порушив кілька канонічних правил, а його дії завдали шкоди православної церкви і викликали розкол.

Відео дня

РЕПОРТАЖ

Об 11.30 під Вінницьким міським судом людно. Багато священників та людей похилого віку. Варсонофій з’являється в оточенні кількох священнослужителів і до нього починає стягуватись люд.

- Там батюшка Варсонофій благословення роздає, ходімо, - звертається жінка до своєї подруги і вони стають в чергу. 

Після появи Варсонофія люди в натовпі починають піднімати над головами транспаранти з написами. Переважна більшість роздрукована, хоча зустрічаються і написані від руки. Жінка у жовтій куртці ходить і роздає роздруковані на листках формату А4 листівки. Просить потримати і поділитись. 

За словами Протоієрея Володимира, який як і інші віряни прийшов на молитовне стояння, люди прийшли "не проти Симеона, а проти його дій». Написи на деяких плакатах у натовпі «говорять» зовсім протилежне.

 Варсонофій підходить до суду і навколо нього збиратись натовп з журналістів та інших учасників молитовного стояння. До цього часу вже стає відомо, що судове засідання не відбудеться. Його перенесли на невизначений термін.

Варсонофій підходить до суду і навколо нього збиратись натовп з журналістів та інших учасників молитовного стояння. До цього часу вже стає відомо, що судове засідання не відбудеться. Його перенесли на невизначений термін.

— Те, що Симеон звернувся до світського суду - то порушення Конституції. Не дивно що суддя захворів. Але ми будемо боротись. Я як митрополит Тульчинський і Брацлавський оголошую недовіру Президенту Порошенку і губернатору Валерію Коровію. Колишнього митрополита Симеона закликаю покаятись. Помолимось, щоб Господь дав розуму нашим суддям і щоб вони були сміливими у своїх рішеннях, — каже Митрополит Іонофан.
Розпочалась молитва, її з Варсонофієм співав майже увесь натовп. Для того щоб всім було чути, що говорить священик до суду принесли колонку і мікрофон. Один зі священників, неподалік від Варсонофія, почав диригувати натовпу підіймаючи руки над головою.
Близько 12.15 молитва закінчилась. Варсонофій запросив всіх пройтись до могили Митрополита Макарія і помолитись ще там. Але спочатку всіх розставили, щоб зробити спільне фото.  Людей було дуже багато і всі вони ніяк не вміщались на одне фото. Одному із священників для того щоб його зробити довелось вилізти на високу підставку для церковної колонки. Її притримували кілька людей.

Після спільного фото натовп потягнувся до пам’ятнику Пам’яті Небесної сотні та героїв АТО, що на площі Європейській. Біля нього також помолились.
Після молитви біля памятника учасники ще раз сфотографувались на сходах Меморіалу Слави і рушили до Собору. 

Соборною учасники молитви під судом йшли швидко. До до Спасо-Преображенского кафедрального собору дійшло лише близько половини тих людей, які збирались під судом. Зупинились біля могили митрополита Макарія, де і продовжили молитву.
Десь через пів години священники і віряни закінчили молитву і розійшлись. У всесь цей час двері до Собору були зачинені на ключ. 


 

Володимир ФІЛАТОВ , Марія ЛЄХОВА
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрий Онищенко

    Всі попи і їх церковні служки, які на даний час залишаються вірними членами релігійної секти московської церкви в Україні, є розкольниками з «Томосом», який надав їм тиран Сталін, а також і вся та мізерна частка населення, що залишаэться з ними. Це не українці, це бидло, яке зрадило пам*ять більше десяти тисяч загиблих на сьогоднішній війні, освяченої церквою МП, і по меншій мірі в десять раз більше зрадили з благословення мокшано-гундяйскої розкольницької церкви дітей загиблих, їх батьків, дідусів та бабусь, братів і сестер, просто родичів та друзів. Таким зрадникам не місце серед нас, не місце в Україні і їх потрібно видавити з нашої землі, як майонез з упаковки, в роти кегебістів Гундяя і Окурка, які їх ковтнуть, не жуючи і переварять, як крокодил, свої жертви разом з кістками. Я таким виродкам говорю: «Геть з моєї України!» і чим швидше ми цю мразь видавимо з нашої землі, тим краще.
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up