Із платою за розподіл газу самі проблеми

Із платою за розподіл газу самі проблеми
  • Відколи для постачальників блакитного палива ввели тариф на розподіл, більш відомий у народі як «плата за трубу», у споживачів що не день, то добрий день.
  • Спершу люди не могли второпати, чому мають платити за ті труби. Хтось навідріз відмовився сплачувати за розподіл, а буває й так, що платять справно, але пожинають плоди тих, хто заборгував

До редакції газети «RIA-Козятин» звернулася Валентина Адамович. Жінка мешкає у селі Махаринці. Вона розповіла, що вже кілька днів сидить без газу — постачання блакитного палива вимкнули ні з того, ні з сього.

— Вони виключили газ нам і ще двом людям, — розповідає Валентина. — Ми люди похилого віку, і зараз в холоді сидимо і немає навіть як чай зробити.

Сама Валентина вчасно платить як за спалені кубометри, так і за розподіл. Але будинок, де мешкає жінка, розділений на три частини. У кожної — свій господар. За словами Валентини, чоловік, який мешкав у першій квартирі, нещодавно помер. Його дочка живе в іншому селі. І саме по тій квартирі була заборгованість за розподіл газу.

Відео дня

— Прийшов лист, що з 06.10 цього року будуть відключати газ, бо там по трубі 500 з лишнім гривень заборгованість, але я газовикам пояснювала раніше, що тут ніхто не живе і вона їм не заплатить, бо у неї багатодітна сім’я, а папірці йдуть, — продовжує Валентина Адамович. — І їй казали, їздив сусід, казав, що заплати чи піди заяву напиши, хай тобі відріжуть, бо як не відріжуть, вони пломбу поставлять, все одно за трубу повинна платити, то відріж, як не живеш. І без кінця голову морочать мені за це, я вже стільки пережила, що не можу вже витримати!

І от одного дня газовики перейшли до дій і таки виконали те, про що писали в попередженні — приїхали і відключили від блакитного палива будинок, де мешкає пані Валентина і її сусіди. Жінка стверджує, що про свій візит працівники газконтори не повідомили, попри те, що на момент, коли вони навідалися до будинку, вона була вдома.

— Вони зайшли іншим боком, від городу і пломби поставили, — каже махаринчанка. — Як ви маєте пломбу ставити тій жінці в тій квартирі, то візьміть, там є як пломбу поставити, відключити і все. То чого ж тут до редуктора прийшли і виключили все? Вони низом зайшли, а я може телевізора дивилася, це ж таке. Ніхто не підходив. То можна було постукати в двері, як ви зайшли збоку, ну тут собака в мене є, то вона не підпустить їх, а вони пішли низом, де редуктор, вони знають, і собі зробили свою справу. Вони ж повинні попередити, спитатися, чи ми платимо, чи не платимо?

Жінка і її сусіди, які також пенсійного віку, опинилися у безвихідній ситуації.

— Звернулися до газовиків, кажуть, що треба заяву писати, щоб підключили, їхати до них, дивитися, чи у нас заплачено, — додає Валентина Адамович. — Ми ж не винні ні в чому! Немає закону, нічого немає.

Будинок, де мешкає Валентина Адамович, обслуговує «Житомиргаз», тож саме до цієї компанії ми збиралися звертатися за коментарем, втім, у понеділок, 25 жовтня, виявилося, що газопостачання жінці відновили.

— Вчора приїхали і включили вже газ нам, — каже Валентина Адамович. — Але я чого не можу простити? Тому що лист був сусідові. Я кажу: «При чому ми тут»? То вже зробили, а то тиждень не було газу зовсім. Я, звісно, і на гарячу лінію дзвонила. Вчора після обіду вже відновили. Я кажу їм: «Ви ж бачите, скільки тут дверей. Ви повинні повідомити за це спочатку, а не так, людей позбавляти». А вони: «А ми не винні, нам так сказали». Я вже така рада, бо і кип’ятильника немає, щоб нагріти чайник, то вже піду куплю, щоб електричне було щось про всяк випадок.

Чи треба платити за розподіл, коли газом не користуєтеся?

Того ж дня, коли нам в редакцію телефонувала Валентина Адамович, до нас звернулася мешканка села Блажіївка. Її також цікавило питання стосовно газу.

— Мене забирають діти до себе, бо я не заплачу комуналку, — каже жінка. — Як мені вийти зі становища? Як це — за трубу цю платити, як я не буду користуватися газом? То я хочу, щоб ви опублікували в газеті, щоб знати, як це виходити з положення — чи це платити, чи шукати потім квитанції.

За коментарем ми звернулися до «Вінницягаз».

— За розподіл потрібно буде платити, тому що плата за розподіл розраховується за принципом замовленої потужності, тобто, кількість кубометрів, які споживач спожив за попередній газовий рік, ділиться на 12 і множиться на тариф і таким чином визначається місячний платіж, — каже Лариса Логінова, прес-секретар АТ «Вінницягаз». — Тобто навіть якщо тимчасово якийсь період людина газ не використовує, але приєднана до мережі, вона має сплачувати за розподіл газу. Для аналогії можна навести приклад із кабельним телебаченням — увімкнув ти телевізор, чи ні, але щомісяця ти сплачуєш певну суму. Так само і у випадку з розподілом, тому що такий порядок визначений НКРЕКП (національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг — авт.).

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Андрій Віннік

    Житомир газ це супер з труби воняє так вже два роки приїхали щось попльювали а воно як воняло так і воняє як вітру немає то вообще капець
  • Читач78

    газовики мразота кончена, і за рівню мразотності стрімко наближаються до мусорів (які взагалі не люди)
  • Олександр Брик

    Ну а якщо в минулому році було використано нуль газу то що поділити тож на 12? За якою формулою і якого хрена я маю цього року платити ...це називається як би то вас неїб...ти
  • Читач87

    Облгази опублікували нові ціни за транспортування газу,причину нащвали--- зросла риночна ціна газу.Чому ціну за транспртування вони прив'язують до риночноі ціни газу,якщо сьогодні газ 8грн і трудозатрати по транспортуванню 1,40,а завтре газ 40грн то що трудозатрати від цього якось змінилися

keyboard_arrow_up