Кафе з історією — «Сонечко»

Кафе з історією — «Сонечко»
  • Ми продовжуємо розповідати про заклади нашого міста, які запам’яталися козятинчанам.
  • Цього разу згадаємо літній майданчик з не менш теплою, літньої назвою «Сонечко».

Написати цей матеріал мене спонукав коментар одного з наших читачів, який він залишив до статті про дитячі кафе «Золушка» та «Роксолана». Над тією публікацією я працювала кілька тижнів тому. Козятинчани, що прочитали статтю, у коментарях згадували переважно своє дитинство: як ходили на морозиво в «Золушку» після сеансу кіно в «Мирі», чи про те, як купували велосипед у «Спорттоварах», які були в тому приміщенні ще до дитячого кафе. З-поміж інших коментарів мою увагу привернув той, що залишив користувач під іменем Alex Tkachuk. Він написав «А про «Сонечко» (літній майданчик) забули написати навпроти парку».

Якщо про «Золушку», «Роксолану» та ресторан «Козятин» я бодай щось знала, то про літній майданчик під назвою «Сонечко» нічогісінько навіть не чула. Та почала розпитувати людей і, як виявилося, такий заклад у Козятині справді був.

«Сонечко» було одним із перший дитячих кафе нашого міста. Проте сьогодні від нього не залишилося навіть найменшого сліду. На місці цього літнього майданчика тепер пустка. У прямому сенсі цього слова.

Відео дня

Вищезгаданий заклад розташовувався на вулиці Пилипа Орлика, яка в ту пору називалася Воровського. Він був на розі Пилипа Орлика та Стуса, обабіч Будинку побуту.

— Там зараз чагарники. А колись там дійсно було кафе. На вулиці можна було посидіти, коктейль випити молочний, морозиво поїсти, — розповідає Лілія Макаревич, директор Музею історії міста. — Це був такий куточок, де можна було посидіти в холодочку під розкритою парасолькою. Працювало воно тільки влітку.

►Зважаючи на сміття, яке ми тут побачили, деякі козятинчани досі використовують літній майданчик "за призначенням"

«Сонечко» було не першим дитячим кафе у центрі Козятина. Відома всім «Золушка» відкрилася дещо раніше. Проте цей заклад має свою особливість. Адже це було перше дитяче кафе на терасі, під відкритим небом.

— Щоби так посидіти в Козятині, на той період такого не було. Це було дуже цікаво. Я пам’ятаю, що з задоволенням ми туди ходили, — згадує Наталія Баштова, наукова співробітниця Музею історії міста. — На тому майданчику під парасольками стояли залізні столики із залізними стільчиками. Досить таки цікаві. Подавалося морозиво і різні коктейлі. Саме кафе було оздоблене деревом. Там було віконечко і з цього віконечка подавалося замовлення.

Ще один місцевий житель, Андрій, згадує, що дерев’яне віконечко було у формі великого сонця. Коли закривалися обидві половини вікна-вітрини, вони утворювали велике дерев’яне сонце з довгими променями. Тож оформлення кафе повністю відповідало його назві.

►У сутінках на літньому майданчику краще не ходити - можна провалитися у відкриту каналізацію

Літній майданчик «Сонечко» був свого роду радянським варіантом популярних сьогодні закладів «Кава з собою». Вікно-вітрина було за літнім майданчиком. Воно розташовувалося в одноповерховій будівлі на вулиці Василя Стуса, 2.

Раніше поруч із «Сонечком» тут було відео-кафе «Імпульс», де можна було і кіно подивитися, і поласувати смачненьким.

— У 90-их роках у цьому приміщенні поруч з кафе був ветеранський магазин, — розповідає Наталія Баштова. — Туди ходили за дефіцитними продуктами і пайками люди.

Згодом тут відкрили один з перших у Козятині супермаркетів «Гурман». А сьогодні тут магазин одягу. Проте від літнього майданчика залишився лиш сам майданчик зі сходами.

 

Якщо хочете почитати про інші старі кафе Козятина, заходьте сюди

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Коля Бачинский

    Ще був "Родничок"
  • Галина Трушевская

    До кафе СОНЕЧКО, була чайна!!!
  • Марина Фролова

    Помню, столики стояли ещё на площадке. Мама приходила в парикмахерскую, а я ходила на мороженое. Рядом ещё до этого было кафе "Импульс" видеозал
  • Оксана Чорноплеча

    Дуже сумно . Колись в таких кафе проходило наше дитинство...і всі були щасливі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків» 07:03 В Махнівці відбувся турнір пам’яті Івана Лазарчука ·
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up