«Кіборги вистояли, не встояв бетон»: вшановуємо пам'ять захисників Донецького аеропорту

«Кіборги вистояли, не встояв бетон»: вшановуємо пам'ять захисників Донецького аеропорту
  • Захисники тримали оборону Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року під час війни на сході України.
  • Щороку 20 січня День вшанування захисників Донецького аеропорту, також День пам'яті кіборгів.

«Звитяги та мужності наших земляків»

У Музей історії міста Козятин діє зала «Звитяги та мужності наших земляків».

В галереї Героїв-полеглих козятинців і жителів в минулому Козятинського району та нашої територіальної громади портрет уродженця села Самгородок 1981 року народження Юрія Осаулка, з позивним «Єсаул». 17 лютого Герою виповнилося б 44 роки.

Дружина Героя пані Олена Вікторівна передала на збереження до музею речі, які належали звитяжному Воїну. На вітрині рукавиці теплі, окуляри, пасок, жилет, портянки, ніж мужнього Захисника рідної землі.

Відео дня

Осаулко захищав Донецьке летовище до останнього

Юрія Осаулка був старшиною роти 81-ї окремої аеромобільної бригади, 90-го окремого аеромобільного батальйону. Тримав оборону разом із побратимами до 20 січня 2015 року.

— Він загинув під бетонним перекриттям, яке обвалилося, але тіло самгородоцького кіборга повернули додому лише через 4 місяці, — зазначають у повідомленні Козятинської міської територіальної громади. — 21 травня уся громада була у скорботі й проводжала у вічну дорогу свого Героя.

Служба почалася у 2014 році

23 серпня 2014 року Юрій призваний державою виконати свій патріотичний обов’язок. Був у зоні АТО в населених пунктах Костянтинівка, Водяне, Піски.

З 5 січня захищав до останнього подиху Донецький аеропорт.

Юрій вважався зниклим безвісти після важкого бою з 20 січня 2015 року. 

— Полонені української армії, що використовувалися ворогом, як дармова робоча сила, упізнали в одному із загиблих Юрія Осаулка. Трагічна звістка була підтверджена для рідних експертизою ДНК та особливою прикметою — зламаним мізинцем. В мирному житті наш земляк працював електриком. Був одружений. Без тата залишилися дві донечки — Інеса та Віка, втратили сина батьки, — розповідає директор музею Лілія Макаревич.

Відзнаки земляка

Юрія нагородили рядом відзнак:

  • орденом «За мужність» III ступеня.
  • нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту».
  •  медаллю УПЦ КП «За жертовність і любов до України»,
  • нагрудним знаком «Гідність та честь»,
  • почесною відзнакою Козятинської міської ради «За героїзм та патріотизм»,
  • нагрудним знаком Козятинської районної ради «За заслуги перед Козятинщиною» (посмертно).

На честь загиблого земляка на будівлі Самгородоцької школи встановлено меморіальну дошку. Церемонія відкриття пам'ятного знаку відбулася 17 січня 2016 року за участі батьків героя.

Оборона тривала 242 дні

Оборона в тяжких нелюдських умовах тривала довгих 242 дні. Наші воїни не здавали позицій, навіть під шквальним вогнем. Бетон не витримав, а вони вистояли, бо український дух незламний.

— За непереможність та стійкість українських захисників самі вороги назвали «кіборгами». Мовляв, тільки роботи здатні вистояти в таких нелюдських умовах, — зазначають у повідомленні громади. — Захищаючи Донецьке летовище, полягло понад 200 українських воїнів. В цій тяжкій історії втрат маємо двох «кіборгів»-земляків — Шайдула Камзінов та Юрій Осаулко із Самгородоцької територіальної громади.

 

Читайте також:

«Він вистояв, не вистояв бетон Донецького аеропорту...» Пам'яті безстрашного кіборга — Героя Юрія Осаулка

У Самгородку вшанували пам'ять легендарних Героїв-десантників Юрія Осаулка та Романа Яцентюка

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іра Осьмірко

    Вічна пам'ять Героям🇺🇦

keyboard_arrow_up