Кір: вакцина є не для всіх

Кір: вакцина є не для всіх

Іфекціоністи радять молитися

Як каже лікар-інфекціоніст Євген Щербина, все, що може зробити доросла людина у випадку її незахищеності від кору, - молитися богу і намагатися не захворіти.

- Але це питання потрібно було вирішувати не зараз, - говорить лікар. - Кір в Україні ходить вже роки зо три, вакцина пропала з аптек два-три місяці тому. І наступної її поставки очікують в другій половині 2019 року.

Тому інфекціоніст радить намагатися не відвідувати місць, де можна захворіти.

Відео дня

- А захворіти можна всюди, особливо в закритих дитячих установах. Тож якщо в школі чи садочку стався спалах, а ваша дитина не щеплена, одразу забирайте її, - каже лікар.

- Вакцинують зараз тільки дітей, наскільки я знаю, дорослі навіть з груп ризику можуть розраховувати лише на себе. А ще на те, що в дитинстві вони отримали вакцину, в них з’явились антитіла (які при правильно зробленому щепленні зберігаються все життя). Інша справа, що раніше не всіх прищеплювали правильно, комусь зробили лише по одній дозі. Тобто ті дорослі, які зараз хворіють, просто не мають антитіл.

Лікар радить робити щеплення всім

Але в Козятині для дорослих вакцини нема

На сьогоднішній день спалахи епідемії кору помітно зростають по всій Україні. Козятин не став винятком. Завідувач Козятинської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Михайло Кудраш дав короткий коментар щодо ситуації з хворобою у місті.

— Україна займає перше місце в Європі за відсотком захворюваності на кір, — розповів він газеті “RIA-Козятин”. — Це пов’язано з низьким рівнем вакцинації. Порівняно з минулими роками хвороба прогресує. Якщо у 2017 році у Козятинському районі було зареєстровано 18 випадків, то у 2018 ⎼ 109, і з початку 2019 уже 19 хворих людей. Сьогодні вакцина є у достатній кількості. У період епідемії батьки більш охоче дають дозвіл на щеплення своїм дітям. Для шестирічного віку достатньо бути вакцинованим двічі (перший раз в один рік). Тоді вірогідність захворювання практично дорівнює нулю, або ж якщо все-таки захворієш, то лише в легкій формі. Щодо вакцинації дорослих, то перш за все щеплення отримують ті, хто знаходиться в зоні ризику. Це медпрацівники та ті, хто контактував із хворим протягом трьох днів.

Є, звісно, і ті, хто проти вакцинації, але це тільки тому, що вони не знають офіційної статистики, а спираються на поодинокі випадки, коли вакцина не допомогла. Але саме хвороби, проти яких робиться щеплення (дифтерія, правець, кір тощо) ведуть до інвалідності і навіть смерті.

За словами пана Кудраша, в Україні є зареєстрований календар профілактичних щеплень, згідно з яким має проводитися вакцинація у різному віці. Як лікар, він підсумував, що робити щеплення потрібно, адже ніхто не застрахований від хвороб, а здоров’я ⎼ найголовніше, що у нас є.

Журналісти опитали відносно незначну кількість батьків, з приводу їх ставлення до вакцинації проти кору. Більшість відповіли, що вже зробили щеплення своїм дітям, адже турбуються про їх здоров’я. Деякі, стверджували, що друзі та знайомі відмовляли їх від щеплень, проте для батьків найголовніше здоров’я власних дітей. Адже щеплення робляться від хвороб сильніших за просту застуду чи грип і боротися з ними набагато важче.

Є категорія батьків, які погоджуються на вакцинацію, бо “так потрібно”, мовляв, що коли самі були дітьми, то щеплення були обов’язковим. Так і заклалося з дитинства. Відповідно, є такі батьки, котрі відмовляються від щеплення, але таких дуже мало.

За останні три десятиліття імунізація проти кору значно поширилася, а вірогідність захворювання помітно впала: від 2,6 мільйона випадків до 156 тисяч. Станом на 2012 рік 84% дітей отримали дозу вакцини.

Як стало відомо з офіційних джерел, достатньої кількості вакцини для дорослих на даний час у Козятині немає і коли буде - невідомо, є лише для групи ризику. Проте для дітей вакцина є у достатній кількості і отримати її можна абсолютно безкоштовно. Якщо ви досі не робили щеплення своїм дітям, але маєте бажання зробити це у найближчий час, звертайтесь у Козятинську амбулаторію загальної практики сімейної медицини або до свого сімейного лікаря.

Аліна Бойчук, студентка-практикантка БГПК ім. М. Грушевського

 

Кір, грип і ГРВІ: яка статистика на Козятинщині

Міські діти хворіють менше

Як повідомила газеті “RIA-Козятин” помічник лікаря-епідеміолога Козятинського лабораторного центру Людмила Кондратюк —  за останній період зросла захворюваність на кір. Так за 2017 рік було зареєстровано 18 випадків, за 2018 рік — 109, а за три тижні 2019 року на кір по місту і району захворіло 24 особи, з них 9 дітей. Більше половини з тих, що захворіли, не щеплені проти кору або мають не завершену вакцинацію, частина пише відмову.

Грип і ГРВІ

За останніх два тижні епідеміологічний поріг перевищено на 16,6 %. По району на грип захворіло 26 осіб, по місту - 12.  У основному - це дорослі, діти по місту не реєструвались.

На ГРВІ у місті та районі за останній тиждень захворіло 368 осіб, з них 160 дітей.

Багато випадків зареєстровано у Махнівськіий, Йосипівській, Дубово-Махаринецькій лікарських дільницях.

Зі 139 випадків ГРВІ зареєстрованих по місту — 48 дітей.

Cофія ШЕВЧУК

 

У Вінниці для дорослих є вакцина

Епідемія кору: у 2018 році в області було 3338 випадків кору, з них у 2181 дитина. Лише за три тижні січня 2019 року маємо 813 випадків кору, із них 472 дитини

За словами завідувача відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань “Лабораторного центру МОЗ” Степана Томіна, за останній тиждень, за оперативними даними, на кір захворіло 289 людей.

— На жаль, у Вінниці вже зареєстрована одна смерть від кору. Від ускладнення хвороби померла восьмимісячна дитина,  - говорить Степан Томін.

За словами лікаря, 15 січня у нашу область доставили 16 тисяч доз вакцин від кору. Тож на сьогодні в усіх медзакладах є в наявності 35 тисяч доз вакцини. Вакцинуватись у Вінниці може дитина, яка ще немає, або пропустила вакцинацію згідно з календарем щеплень. Також це може зробити доросла людина за бажанням.

— Для того, щоб отримати вакцинацію від кору, потрібно прийти на прийом до сімейного лікаря, той має оглянути пацієнта, - говорить Степан Томін. - Після огляду, якщо пацієнт не має гострих станів (хвороб), він отримує направлення в кабінет щеплень і безкоштовно отримує щеплення від кору.

Альона Рябоконь

Про соцопитування від газети "RIA-Козятин"на тему кору читайте тут:

Кір: яке ставлення козятинчан до вакцинації
 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Валентина Шайдовска

    А казали, що вакцини достатньо так заявила санітарка Супрун.
  • Михайло Кудраш

    СЭС: с начала 2012 выявлено 5 867 случаев заболевания корью
    Cанитарно-эпидемиологическая служба зарегистрировала 5 867 случаев заболевания корью в Украине с 1 января по 21 марта.


    ​СЭС: с начала 2012 выявлено 5 867 случаев заболевания корью
    Фото: www.gorod.lv
    Об этом говорится в сообщении пресс-службы Министерства здравоохранения.

    При этом с 20 по 21 марта было зарегистрировано 116 случаев подозрения заболевания корью, а наибольшее их количество - в западных регионах.

    Так, в Ивано-Франковской области с 20 по 21 марта было зафиксировано 44 случая, во Львовской - 28, Закарпатской - 14, Тернопольской - 10, Волынской - 4, Ривненской области - 3.

    В Киеве с 20 по 21 марта был зарегистрирован 1 случай подозрения заболевания корью.

    При этом 4 308 случаев были зарегистрированы в январе-феврале.

    Показатель заболеваемости составляет 9,45 на 100 тыс. населения и оценивается как средний.

    Напомним, с 1 января по 16 марта CЭС зарегистрировала 5 597 случаев заболевания корью в Украине.

    Стоит отметить, что за 2010 год в Украине было зарегистрировано всего 39 случаев заболевания корью.https://lb.ua/society/2012/03/21/142145_ses_nachala_2012_viyavleno_5_867.html

  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

  • Михайло Кудраш

    Щодо щеплення взагалі та щеплення дорослих від кору https://www.youtube.com/watch?v=XpfyzKAAQlo
    https://www.youtube.com/watch?v=LSs0cRMD9Pc

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 14:53 Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up