Класифікація вулиць та доріг по-новому. Які нас чекають зміни?

Класифікація вулиць та доріг по-новому. Які нас чекають зміни?
Вулиці хочуть поділити за функціональним призначенням. Поки що їх класифікують залежно від групи населених пунктів
  • Інфраструктура. В Україні планують ввести новий поділ вулиць та доріг. Відповідні зміни вже готують у Державному науково-дослідному інституті імені М. П. Шульгіна. Спеціалісти хочуть розділити вулиці за призначенням: для пішоходів, велосипедистів, громадського транспорту чи автомобілів

Олексія Коломійця ми зустріли на вулиці Пилипа Орлика. Чоловік працює таксистом вже майже десять років. Про те, що мають змінити класифікацію доріг, вперше почув від нас.

— Таке нам потрібно, — висловив свою думку козятинчанин. — По-перше, щоб були дороги нормальні. По-друге, щоб рух був нормальний, як за кордоном.

Наразі готується проект змін до ДБН (Державні будівельні норми — авт.) «Вулиці і дороги населених пунктів». Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Лев Парцхаладзе, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Відео дня

Вулиці та дороги хочуть класифікувати за функціональним призначенням. Тобто, поділити їх на шляхи, які використовуються окремо пішоходами, велосипедистами, громадським транспортом, автомобілями. На деяких дорогах буде суміжний рух, тобто користуватися ними зможуть, скажімо, і автомобілісти, і велосипедисти.

Категорії доріг, які вже запропонували внести до проекту:

— пішохідна доріжка, якою дозволено рухатися лише пішоходам і в окремих випадках велосипедистам;

— велосипедна доріжка для руху велосипедистів. За відсутності тротуару чи пішохідної доріжки нею можуть скористатися пішоходи, але дозволяється лише епізодичний рух;

— магістральна вулиця загальноміського значення з широкими тротуарами, регульованими наземними пішоходами та велодоріжками чи велосмугами.

Магістральною вулицею ходитиме громадський транспорт. Дозволять стоянки поза межами основної проїжджої частини або в спеціально відведених для цього місцях. Вона забезпечить зв’язок між мікрорайонами, районними громадськими центрами, іншими магістральними вулицями, міськими і зовнішніми автошляхами.

«Запропонована ініціатива є розповсюдженою зарубіжною практикою організації безпечного та комфортного простору для людей. За таким принципом організовані вулиці у багатьох містах Європи. І ми маємо також впроваджувати цей позитивний досвід і взагалі змінювати підхід до організації як пішохідної, так і транспортної інфраструктури в містах», — йдеться у повідомленні Лева Парцхаладзе.

Коли нові норми ДБН наберуть чинності, наразі невідомо. Поки що вулиці та дороги поділяють залежно від групи населених пунктів: загальноміські, районні, житлові тощо.

Чи стане краще їздити, коли дороги перекваліфікують, таксист Олексій не знає. Каже, в нашій країні є більш нагальне питання, яке треба вирішити — ремонт автошляхів.

— Як на мене, треба спочатку дороги робити, — підсумував Коломієць. — Шляхи такі розбиті! Їдеш і гупає машина. Перш за все треба поробити дороги, а вже тоді братися за інше.

Що з цього приводу каже міська влада

За коментарем ми спробували звернутися до начальника Управління житлово-комунального господарства Євгенія Малащука. Мали намір дізнатися, чи зміниться щось для козятинчан, коли оновлені норми набудуть чинності. Проте виявилося, що Євгеній Малащук наразі перебуває у відпустці.

У ЖКГ нам дали робочий номер заступника. Ми телефонували кілька разів, але за вказаним номером ніхто не відповів.

Читайте ще:

Ремонтують пішохідну доріжку, через яку крокують тисячі козятинчан
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука Від читача 14:27 Маленьким козятинчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up