Кліщі атакують людей та тварин

Кліщі атакують людей та тварин

Травень, червень – пора, коли кліщі найактивніше розмножуються і атакують свої жертви, тому в цю пору року найбільше постраждалих звертається до лікарняних закладів, аби видалити з тіла шкідника. Кліщі не падають на голову з дерев, а чекають на здобич в траві чи на невисоких кущах.

  • Щоб видалити кліща краще звертатися до спеціалістів, але у відсутності такої можливості кліща потрібно невідкладно видаляти навіть в польових чи домашніх умовах.

Декілька порад спеціалістів

Самий надійний спосіб видалити кліща ватною паличкою. Зволоживши її водою, робити нею оберти проти годинникової стрілки розхитуючи непроханого гостя за круговою системою. Можна цю шкідливу комаху таким же способом видалити спеціальним пінцетом, який можна купити у ветеринарній аптеці. Ще один дієвий народний метод — коли кліща між шкірою людини і хоботком кровососа обмотати ниткою і розхитувати його круговими рухами. Нівякому разі комаху не можна нічим мастити. Від спирту олії чи антисептика шкідник загине, а нам потрібно кліща видалити живого та нічим не роздавити його тулуба   

Чи потрібно бігти з кожним  кліщем якого видалили самотужки до медзакладів?

Відео дня

На це питання відповіли в університеті здоров’я дитини. Там кажуть, що цього можна не робити. В Україні зараження інцифалітом велика рідкість. Більш поширеним є захворюванням на бореліоз чи хвороба Лайма. Інфіковані кліщі складають всього 20 відсотків. Людей інфікується від одного до п’яти відсотків. Але такі випадки є і щоб не пропустити після укусу кліща початок хвороби потрібно запроваджувати профілактичні заходи. 

За словами інфекціоністів, кліщ коли він голодний йому потрібно не менше 36 годин, щоб інфекція з його живота потрапила на місце укусу. У випадках коли кліщ когось вкусив раніше мікроби з його слиною в організм людини можуть потрапити раніше 36 годин.  В людини є 72 години для профілактичного заходу. який може призначити лише лікар. 

Бореліоз — ця хвороба не настільки небезпечна, як енцефаліт, але частіше призводить до розвитку хронічних форм захворювання. Тому варто остерігатися укусів кліщів», - зазначають інфекціоністи

Найбільш простим та надійним засобом профілактики захворювання іксодовим кліщовим бореліозом є заходи, направлені проти нападу кліщів – застосування репелентів і використання засобів індивідуального захисту.

 Йти в ліс чи на прогулянку в паркову зону бажано одягатися в світле, щоб кліща можна було легше помітити. Взуття має бути без отворів для ступнів..

Від кліща, зокрема, необхідно застосовувати спеціальні лосьйони такі як – «Дета», Ребефтал, аерозольні балони «Тайга», «Офф», «Екстрім», «Гардекс антикліщ» та подібні засоби. Ці репеленти на шкірі та одязі діють, але від них може спостерігатись і побічна дія, особливо у дітей.

Довідково

Про перші випадки захворювання людей на хворобу Лайма в Україні відомо з 1994-го року, офіційна реєстрація недуги ведеться з 2000-ого. Основним переносником збудника є кліщі, а його носіями — дрібні ссавці та гризуни.

Кліщ своїм укусом, окрім неприємних відчуттів, може призвести до найрізноманітніших інфекційний хвороб, таких як – кліщовий енцефаліт, кліщовий поворотний тиф, туляремію та кліщовий бореліоз (хвороба Лайма, Лайм-бореліоз).

Потрапивши на тіло людині, кліщ найчастіше присмоктується в районі голови, шиї, паху, живота та інших ділянок тіла. Кліщ знаходиться там 10 днів, він збільшується до розміру квасолі, набуває коричневого або червоного кольору. Часто тіло кліща сприймають за бородавку, або пухлину. Кліщ кусає безболісно, оскільки разом зі слиною він вводить до тіла анестезуючу речовину, та тільки через декілька годин викликає відчуття болю.

Кліщ разом зі слиною може передавати збудник бореліозу (борелія). На шкірі у ділянці присмоктування може виникнути почервоніння. Через місце присмоктування з током лімфи і крові збудник потрапляє до внутрішніх органів, суглобів, центральної нервової системи, вражаючи їх. На початкових стадіях, хвороба Лайма характеризується появою «кліщової мігруючої еритеми» – почервоніння у вигляді кільця, яке з’являється на тілі людини і поступово зникає в одному місці, а потім в іншому. Також має місце інтоксикація (підвищена температура тіла, головний біль, слабкість), що досить часто помилково сприймають за гостру респіраторну вірусну інфекцію.

Дмитро Артемчук

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up