Коли квартальні комітети стануть в Козятині легітимними

Коли квартальні комітети стануть в Козятині легітимними
  • Вже місяців зо два громадою міста ходять чутки, що нова влада діє, як у російському Інтернаціоналі співається: «мы наш, мы новый мир построим», ну а перед тим все розвалимо. Все, що можна закрити – закриваємо, кого можна скоротити – скорочуємо, кого можна замінити – ставимо своїх. Частина правди в таких висловах можливо є, але що стосується голів квартальних комітетів, то влада виходила з позиції закону. 

Із закінченням повноважень міської ради, закінчуються повноваження квартальних комітетів. Голова квартального комітету – посада виборна і обирають його шляхом голосування. Але що там гріха таїти? Навіть літні люди не пам’ятають, коли вони обирали голову квартального комітету на зборах громади. Як правило, голову призначали і ставили громаду перед фактом -  от ваш новий уповноважений органу самоорганізації населення.

З приходом на посаду міського голови Тетяни Єрмолаєвої, постало питання, чи легітимні голови квартальних комітетів? Нова влада мала на меті провести такі вибори, тільки враховуючи епідемічну ситуацію з коронавірусом, вирішили обмежитись опитуванням в громаді. Якщо голова квартального комітету користується повагою в громаді – значить достойний бути керівником органу самоорганізації населення.

Квартальний комітет створюється і організовує свою діяльність відповідно до Закону України «Про органи самоорганізації населення». Право міської ради та її виконавчих органів у межах своїх повноважень здійснювати контроль за фінансовою діяльністю органу самоорганізації населення, достроково припиняти його діяльність у разі невиконання рішень ради, її виконавчого комітету, здійснювати контроль за виконанням наданих органу самоорганізації населення повноважень, делегувати повноваження у разі потреби. 

Відео дня

Разом з тим в статті 11 Закону України про органи самоорганізації населення йдеться, що орган управління обирається на термін дії ради, якщо інше не передбачено рішенням ради. 

Наразі квартальні комітети і правда не легітимні. У них забрали печатки.  Всі довідки, які видавали за місцем проживання, нині видають у ЦНАПі. Квартальні комітети перебувають в статусі такого собі цивільного дільничного —  видають характеристики, вітають від імені міської ради ветеранів праці, ювілярів, та довгожителів, вирішують побутові і спірні питання громадян. Коли діяльність цього представницького органу громади і міської влади на місцях буде в нашому місті офіційною, ми запитали в очільниці міста Тетяни Єрмолаєвої. 

– Після визначення квартальних округів, прийняття положення, обрання органу, визначення місця діяльності печатки в квартальні комітети повернуть. Довідки будуть видавати тільки ті, які передбачені законом. Наприклад, довідка про склад сім’ї має видаватися місцевим ЦНАПОм. У квартальному комітеті не можуть знати, скільки членів родини у домогосподарстві, хоча за довідкою громадяни приходять з домовою книгою, на даний час цей документ не є обов'язковим. Зате характеристику людини можуть краще знати у квартальному комітеті. Орган управління  квартального комітету буде виконувати тільки властиві для нього функції, – сказала Тетяна Єрмолаєва.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up