Коли сіяти насіння на розсаду?

Коли сіяти насіння на розсаду?

Кожна культура має власні терміни появи сходів після посіву.

Сходи томатів з’являються через 6-10 днів; огірків — на 3-7 день після посіву; перцю — 7-15 днів; патисонів, кабачків, гарбуза — через 3-10 днів; салату — 4-10 днів; цибулі-чорнушки — 5-12 днів; цвітної капусти — 3-8 днів; качанної капусти — 3-10 днів; баклажанів — 5-10 днів; селери, ревеню — 7-14 день.

 

Відео дня

Коли садити розсаду в теплицю або відкритий ґрунт

Селеру висаджують через 60-80 днів після сходів; цибулю — через 60-70 днів; капусту — через 50 днів; перець і помідори — через 60 днів; баклажани — через 65-70 днів; кабачки і огірки — через 30-40 днів.

Розрахунок дати посіву насіння на розсаду

Давайте розрахуємо дату посіву насіння баклажанів на розсаду (розрахунок дійсний для будь-якого регіону, тільки дати посадки під відкрите небо або теплицю у кожного свої). Висаджують у відкритий ґрунт їх через 65-70 днів після сходів, пізніше, ніж томати або перці, так як вони більш теплолюбні. Тому висаджувати розсаду баклажанів ми будемо орієнтовно в другій половині квітня (з 14 по 20 квітня). Відраховуємо назад за календарем 70 днів — отримуємо дати — 9-15 лютого. Зазвичай насіння баклажанів сходять не так швидко, як томати або перці, їм треба 8-12 днів, щоб вилізти з землі. Знову за календарем відраховуємо назад 8-12 днів. Отримуємо — 3-7 лютого. Значить, нам до цього часу треба приготувати ґрунт, ємності, насіння.

Формула така: дата посіву насіння на розсаду = (дата висадки рослини у відкритий грунт) мінус (кількість днів від сходів до висадки) мінус (кількість днів, необхідних для прокльовування насіння). Звичайно, погода може внести свої корективи, але орієнтир у нас все одно є.

 

Коли садити перець на розсаду

Точну дату ніхто не скаже, а от приблизно розрахувати — можна. Перець більш теплолюбна рослина, в порівнянні з помідорами, тому його розсаду садять у відкритий або закритий ґрунт пізніше. Фахівці вважають, що кращі строки посадки розсади перцю: у відкритий ґрунт — з 25.04 по 10.05; в теплицю на два-три тижні раніше — приблизно з 4.04 по 26.04.

А тепер скорегуємо дати, з урахуванням рекомендацій місячного календаря городника на 2019 рік. Отже, в 2019 році сіяти насіння перцю на розсаду для висадки її у відкритий ґрунт слід 23, 24, 27, 28 лютого, а для висадки в теплицю — 22, 23, 24 січня. У 2019 році в середній смузі України сіяти насіння перцю для висадки у відкритий ґрунт слід 22, 23, 27, 28 березня, а для висадки в теплицю — 23, 24, 27, 28 лютого та 1 березня. Обов’язково врахуйте, що ніжні коріння перцю погано переносять пікіровку, тому краще насіння відразу висаджувати в окремі горщики діаметром близько 8 см або в торф’яні таблетки, діаметром не менше 4 см.

 

Коли садити помідори на розсаду

Дати посадки насіння помідорів на розсаду в усіх регіонах різні. Найголовніше — рекомендована дата посадки розсади у відкритий або закритий ґрунт для конкретного регіону. Для розрахунку дати знову скористаємося інформацією про терміни посадки помідорів у відкритий ґрунт. Фахівці радять дати з 5 квітня по 15 квітня. Звіримо ці дати з місячним календарем на 2017 рік. Календар радить висаджувати помідори 23-25, 30 квітня. Це дещо пізніше. Але, можливо, погодні умови якраз змусять нас зробити це пізніше. Раптом весна буде холодною. Так було в 2015 році.. Значить для розрахунку дати посіву насіння помідорів на розсаду вибираємо 30 квітня. Чому так пізно? А тому що 22 квітня теж обіцяють вночі зниження температури до -2ºС. Ночі в кінці квітня очікуються холодні. Доведеться висаджувати розсаду під укриття. Від 30 квітня відраховуємо назад 60 днів і отримуємо дату 2 березня. Імовірно наші помідори повинні зійти 2 березня. А сходять вони 6-10 днів. Значить сіяти помідори на розсаду треба в терміни з 20 по 24 лютого.

Багато городників скажуть, що це запізно  Але досвід останніх двох років показав, що щось сталося з нашим кліматом. Саме останні два роки овочеводи садили перерослу розсаду помідорів. Торік її довелося навіть лежачи укладати. Біди особливої не було — урожай був непоганий. Вважається, що навіть корисно садити помідори лежачи, мовляв, коренева система буде більш потужною і рослини зможуть отримати більше поживних речовин із ґрунту.

Галина Касянівська

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera Від читача 09:28 Пожежний схематоз 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України 16:28 Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня 15:35 На регіональному фестивалі колотухи було на що подивитися, що показати 14:01 «Одужую після надскладної операції, готуюсь до хімії» 13:50 Благодійний фонд Миколи Філонова допомагає організовувати харчування в школах Вінниччини (пресслужба БФ) 12:27 «Ямковий ремонт з нанотехнологіями» у Козятині. Відео від читачів play_circle_filled 12:09 Козятинський ЦНАП отримав комплект сучасної портативної техніки 11:01 Десятка найдорожчих закупівель міської ради у березні 10:20 Родинам загиблих Героїв Ігоря Болдіна та Анатолія Федорця вручили державні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up