Коли всі почнуть розмовляти українською в Україні — буде єдність у державі — співачка Брія Блессінг

Коли всі почнуть розмовляти українською в Україні — буде єдність у державі — співачка Брія Блессінг

Одне з її покликань — відкривати Україну для світу. Українка з американським паспортом, співачка й громадський діяч Брія Блессінг вирушила з концертами у США та Канаду, щоб розповідати про Україну.

Тут вона живе понад 20 років. Зібрані на концертах гроші музикант передасть на потреби українським бійцям. І це вже не вперше.

Брія Блессінг почувається українкою в Україні й американкою в Америці. У неї рідні і друзі в обох країнах. Маленькою дитиною у 1993 році вона разом із батьками-місіонерами приїхала з Техасу у Львів. Спершу кілька місяців родина жила у Луганську. Брія пригадує, що жодного слова українською вона не знала і не розуміла.

“У моєї родини взагалі немає українського коріння. Щоб вивчити українську мову, батьки запросили нам учителя”

Відео дня

“Ми були з сестрою дітьми, не думали, що будемо тут на все життя, але, на щастя, ми тут залишились. Мама почала нас вчити вдома, є така у США система домашнього навчання, мама замовила всі потрібні для нас книжки, і так ми закінчили школу. У моєї родини взагалі немає українського коріння. Щоб вивчити українську мову, батьки запросили нам учителя. Але якось не виходило, а завдяки спілкуванню я вивчила мову, лише граматика ще досі складна, намагаюсь її подолати. Українська мова для мене – це одна з найпрекрасніших мов світу: вона мелодійна, гарна, поетична мова. Для мене, як музиканта, вона дуже лягає на вухо і приємно слухати мені”, — розповідає співачка.

Брія розмовляє українською, і найбільше її дивує масова присутність російської мови в Україні, що люди з українськими паспортами відмовляються від рідної мови.

“Багато хто кричить в Україні, що справа не в мові, що важлива єдність. Для мене це дивно чути. Я вважаю, що без мови не може бути єдності”

“Багато хто кричить в Україні, що справа не в мові, що важлива єдність. Для мене це дивно чути. Я вважаю, що без мови не може бути єдності. Тільки коли Україна з’єднається через мову — буде єдність. Бо через мову українці роз’єднались. Сталін намагався знищити українську мову, нищив українців, заселив схід України росіянами і таким чином роз’єднав країну і людей. Коли всі почнуть розмовляти українською в Україні — буде єдність у державі”, — переконана Брія.

Більша половина пісень у її репертуарі, з якими виступатиме у США та Канаді, українські. Сама пише тексти і музику. Спершу просто любила співати, тепер це стало її професійною справою. Брія, народжена у Техасі, любить джаз, якого в аранжуванні її пісень є багато. Для неї важливий текст, розуміти його і переживати у пісні.

“Головне, щоб я вірила в ці слова. Бо мелодію можна наспівати, а текст маєш зрозуміти. Якщо текст я не пережила, то не можу співати, бо тоді це роль на сцені замість того, щоб передати власні свої емоції”, — говорить співачка.

Воїни надихнули на пісню

Брія написала першу українську пісню “Ми — Україна” після поїздки на передову на схід. Спілкування з бійцями, ті емоції, які переживала, вилились у слова і музику.

“Завжди зі сльозами ці поїздки на схід, бо бачу, як їм важко, особливо взимку. Це дуже важко, не хочеться, щоб вони там воювали. Але, з іншого боку, я горда, що вони у нас є, що стоять і захищають нас із молитвою у серці. Я молюсь, щоб вони вижили і повернулись додому”, — каже співачка.

Під час концертного турне містами Америки та Канади Брія не лише знайомитиме з українською піснею, культурою, а також розповідатиме про ситуацію в Україні. Бо одним зі своїх покликань вважає — відкривати Україну для світу.

Вона була учасницею двох Майданів, виступала на сході у зоні бойових дій, відтак відчуває свою відповідальність перед країною і людьми, з якими живе поруч, не може спокійно реагувати на несправедливість.

“Я знаю іншу сторону України, більшу – це прекрасні люди, прекрасна культура”

“Який би не був паспорт, я маю допомагати Україні, якщо є в цьому потреба. Знаю через друзів і родичів в Америці, що американці мало знають про Україну: весь негатив — війна, корупція. Алкоголізм, все погане з новин. А я знаю іншу сторону України, більшу — це прекрасні люди, прекрасна культура. Через свої концерти намагаюсь передати, щоб люди полюбили цю країну, культуру, я розповідатиму про війну. Хочу зробити великий акцент на українські пісні, на українцях, які вони мирні, творчі, прекрасні”, — каже Брія.

Давні культура і традиції, які передаються українцями з покоління в покоління, захоплюють американку, а ось менталітету на кшталт “моя хата скраю”, безвідповідальності ніяк не може зрозуміти і вважає це однією з перешкод у розвиткові країни.

“Треба взяти за свою країну відповідальність і не очікувати, що хтось щось зробить”

“Це небезпечний менталітет, треба взяти за свою країну відповідальність і не очікувати, що хтось щось зробить”, — зауважила Брія Блессінг, яка після заокеанських концертів знову повернеться у Львів, а на Різдво поїде з піснями і подарунками до українських військовослужбовців.

Джерело: http://goruzont.blogspot.com

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up