Комісія з якості води продовжить роботу

Комісія з якості води продовжить роботу

Минулого тижня, 9 вересня, в малому залі засідань Козятинської районної ради відбулись слухання щодо якості води в кранах козятинчан.

  • Після виступів санітарних організацій вирішили створити комісію, в яку увійдуть працівники санітарних служб,  ЖКГ та водопостачання, депутати міської та районної ради.

У понеділок, 14 вересня, в тому самому залі відбулося засідання тимчасової слідчої комісії з вивчення стану води в Козятинському районі. 

Начальник райспоживслужби зазначив, що його служба виїжджала на підприємство, яке постачає воду в Козятин та прилеглі території. При зустрічі з представниками водопостачальної компанії представникам комісії пояснили, що їх не допустять до перевірки  води в очисних спорудах, у зв’язку з тим,  що керівництво не дає дозволу на таку перевірку. Можуть тільки допустити до відбору води в місцях водозабору і показати, наскільки критично впала вода в місці водозабору. 

– Комісією було відібрано дві проби води, які були досліджені в лабораторному центрі. І був підтверджений факт, що вода в місці забору впала порядка півтора метра. Ту роботу, яку нам дозволили зробити, ми зробили, – сказав голова Козятинської райспоживслужби Віталій Кравчук.

Відео дня

Комісію на чолі з завідувачем лабораторних досліджень Леонідом Ящуком також не скрізь допустили водяники до перевірки. У доповіді пан Леонід зазначив, що  у водоймі Медведівка вони брали зразки води 7 та 11 вересня.  

– Хлор в резервуарі чистої води 11 вересня був 0,8, а мав бути в водогінній мережі 0,3 - 0,5.  У той час як 7 вересня у водогінній мережі вмісту хлору взагалі не було. Знали, що приїде комісія і підготувалися, – каже завідувач лабораторних досліджень.

– Ви в очистці води використовуєте фільтри застарілої технології. Очистка гравієм вже не дає потрібного ефекту, зараз потрібно використовувати фільтри подвійної очистки вода ще повинна фільтруватися деревним вугіллям, якого в резервуарі очистки повинно бути не менше, ніж півтора метра, – звернувся Леонід Ящук до керівника відділу постачання. – Якщо фільтр забруднений, від нього буде йти запах. Я не можу сказати, який регламент роботи фільтра і коли вони їх замінюють. Вода в резервуарах 11 числа відповідала нормативним показникам безпеки, 7 вересня у водогінній мережі вода за нормативами не відповідала безпеці. 

Свою точку зору висловив голова Козятинської районної ради Віктор Слободянюк. 

– Ми вже змирилися, що в кранах мешканців Козятинщини тече технічна вода. Але ж цією водою не можна ні рук помити, ні господиням випрати білизну. Питання з водою має бути доведене до логічного завершення. Повідомляйте своє керівництво, – звернувся він до присутнього на засіданні начальника сектору водопостачання водопостачальної компанії, – щоб комісію допустили до резервуарів очистки води. Якщо не допускають, – звертається до членів комісії, — викликайте правоохоронців щоб зафіксувати факт недопуску комісії. 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Angel

    У меня возникает вопрос . Кому и зачем мы платим такие деньги за воду ???
  • Леонід Ящук

    Технологія очистки води на водозаборі "Медведівка" не мінялась з 60-років минулого століття і на сьогодні  не спроможна достатньо очистити воду з річки Гнилопять. Водойма обміліла і навряд чи нам можливо очікувати  поліпшення  якості  води в місті водозабору ...Але вирішувати питання поліпшення очистки води потрібно шляхом реконструкції очисних споруд, з заміною фільтрів на мембранні чи іншого типу з одночасною заміною водогінної мережі в місті....ІНа це потрібні значні кошти яких немає ні в залізниці ні в бюджеті міста....Потрібно шукати або інші варіанти водопостачання або шляхи кооперування коштів  різних  бюджетів....Спущення води з водойм розміщених вище по течії приведе до короткотермінового поліпшення ситуації......
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up