Мають право на землю, але не можуть її взяти

Мають право на землю, але не можуть її взяти
  • Минулого тижня в редакцію газети «RIA-Козятин» зателефонував Володимир Цимбалюк.

  • Він повідомив, що захищає інтереси АТОвців, які боронили українську землю на сході України. З невідомих причин колишні військові не можуть отримати земельну ділянку для ведення сільського господарства.

  • Правозахисник вважає, що АТОвці не можуть отримати землю через позицію Управління держгеокадастру Козятинського району. Тож на чергову зустріч з держслужбовцями адвокат запросив представника преси.

Проходила зустріч Володимира Цимбалюка та його підзахисного Сергія Шпака з начальником відділу держгеокадастру в Козятинському районі Іриною Репало в її кабінеті. 

З самого початку правозахисник висунув до начальника відділу кілька питань, а начальник відділу закликала спеціаліста права говорити по суті. А суть полягала в тому, що учасник бойових дій Сергій Шпак, звернувшись по місцю проживання про виділення йому земельної ділянки, її не отримав. За словами захисника, його клієнту надавали земельну ділянку, яка ще перебуває в оренді, або вже перебуває в оренді.

– Дозвольте, – перебила правозахисника начальник відділу. – Ви звернулися до нас за адміністративною послугою надати вам викопіювання (графічне розташування земельної ділянки) на зазначену земельну ділянку. Ми надали вам викопіювання.

Відео дня

Тільки правника не задовольнила така відповідь Ірини Репало

– Районний землерозпорядник, чисто по людськи, мав проявити ініціативу і відверто сказати воїнам АТО: «Спробуйте знайти іншу земельну ділянку. Вам на ту земельну ділянку буде відмовлено в оформленні документів».

Дискусія між сторонами тривала хвилин 20. Кожен був правий у своїх висловах. Тільки Сергію, який боронив українську землю, на душі від спору сторін не було легше.

Позиція адвоката Цимбалюка зрозуміла. Він хоче, щоб людині, яка потом і кров’ю заробила земельну ділянку, отримала її за законом. От тільки біда, що в нашій державі закони часто суперечать один одному.

Постанова Кабміну 413 «Стратегія», на яку посилався Володимир Цимбалюк, вже не діє. Відповідно до «Стратегії», всі земельні ділянки повинні були передаватися в оренду, згідно з аукціонами, – казала Ірина Репало. – У власність мали передаватися тільки якийсь відсоток від тих, які були передані шляхом аукціонів. Спочатку в постанову Кабміну внесли зміни, оскільки АТОвців така постанова не влаштовувала. Вони навіть влаштували мітинг проти такої стратегії. І в червні 2019 постанова Кабміну «Стратегія» була визнана як не конституційна.

Тож доводиться надіятись АТОвцям на керівників сільських рад чи чекати на відповідний закон чи кращу стратегію.

На даний час більш актуальний Закон про статус учасників бойових дій. Він, щоправда, в першу чергу стосується забезпечення земельними ділянками для будівництва, садівництва, та гаражного будівництва. Для ведення особистого селянського господарства не є основним положенням.

От і виходить, що за законом АТОвець має право на землю. А з іншого боку на сьогоднішній день не прописано чітко, як таке положення має діяти на практиці.

А практика і статистика така: Козятинським управлінням держгеокадастру погоджено 985 земельних ділянок, з яких на 850 земельних ділянок виготовлена проектна документація. 

За словами Ірини Репало, на сьогоднішній день тільки визначається земельна ділянка Сергія Шпака. 

– Він добивається, щоб земельна ділянка була в Білопіллі відносно земель, які знаходяться в оренді СВК Білопільський. Тобто вони хочуть, щоб розірвали договір оренди і з тих земель над

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергей Башин

    а де набрати стiльки землi скiлькi атовцiв .Яценюк ляпнув не обдумано
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up