Конфлікт ОСББ із газконторою. Чому об’єднання мусять брати на баланс труби і платити за техогляд?

Конфлікт ОСББ із газконторою. Чому об’єднання мусять брати на баланс труби і платити за техогляд?
  • Від голів місцевих ОСББ вимагають підписати акти розмежування та договори на технічне обслуговування газових мереж у будинках.
  • Першою мусила підписати документи Тетяна Римша, бо її будинку відімкнули газ.
  • Голови ОСББ прийшли до газової компанії, аби розібратися із ситуацією, що склалася.

«Вінницягаз» хоче підписати з головами ОСББ акти розмежування та договори на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Якщо об’єднання співвласників підписує ці документи, воно визнає себе балансоутримувачем газової мережі у будинку та бере на себе зобов’язання сплачувати кошти за технічний огляд та технічне обслуговування.

За словами Тетяни Єрмолаєвої, голови ОСББ «Винниченка 43», пропозиції підписати акти розмежування та договори почали надходити близько двох місяців тому. Проте голови козятинських ОСББ не поспішали цього робити, маючи на те причини.

— По-перше, балансове розмежування, — пояснює Єрмолаєва. — Ми повинні розуміти, де наша труба, де не наша. По-друге, вони їх не переміряли. Ми маємо розуміти, якого діаметру труба, яка кількість, довжина і все решта. По-третє, обслуговування мережі раніше було безкоштовним. Тепер в одному законі пишеться, що це буде безкоштовно, але їм відмінили наказ, що це безкоштовно.

Відео дня

ОСББ «Винниченка 43» має 90 квартир. За словами Тетяни Єрмолаєвої, вартість технічного обслуговування її будинку складає приблизно 6802 гривні.

— Їх треба мати і розуміти, які роботи мені потрібні, які не потрібні, — продовжує Єрмолаєва. — У них навіть немає затвердженого переліку обов’язкових видів робіт.

Першою, хто підписав ці документи, стала Тетяна Римша, голова ОСББ «1+1». Проте була змушена це зробити. До одного з будинків, яким вона керує, на виклик приїхала аварійна газова служба та перекрила газ. А відновили газопостачання лише наступного дня. Після того, як жінка підписала акт розмежування та договір, поміняли кран і подали блакитне паливо.

— Це було 14, на Покрову, — розповідає Тетяна Римша. — Будинок номер 14 (вулиця Героїв Майдану — авт.). Вони один день були без газу. Вони ж мені договір у руки не давали. Поки не підпишеш розмежування, вони договір не показують. Я підписала з ними договір, а потім вони включили газ.

— Не попереджаючи навіть голову ОСББ про те, що перекривають газ, — додає Тетяна Єрмолаєва. — Ти сидиш на роботі, ти зайнята своєю справою, а тобі кажуть: «Відключили газ, весь будинок без газу». Тебе набирає мінімум 30 людей і кажуть: «Та чхати ми хотіли на твоє ОСББ! Раніше було «Відродження» і нічого не відрізали». Закони помінялися і на деякі речі ми не готові ще, чесно кажучи.

Це змусило голів ОСББ згуртуватися навколо проблеми. Сьогодні, 24 жовтня, вони прийшли о восьмій ранку до Козятинської дільниці Хмільницького відділення АТ «Вінницягаз», аби знайти відповіді на свої запитання та дійти згоди з керівництвом.

Людей прийняли. Зустріч пройшла спокійно, без розмов на підвищених тонах.

Як пояснила головам ОСББ Олена Благодир, фахівець з адміністративної діяльності Козятинської дільниці Хмільницького відділення АТ «Вінницягаз», технічне обслуговування газової мережі стало платним, тому що відбулися зміни у деяких правових актах.

— Рік тому в травні місяці прийняли постанову НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг — авт.), що відмінили наказ «Укргазенерго» щодо планового технічного обслуговування, — сказала головам Олена Благодир. — Тобто, це було безкоштовно, воно було в тарифі в нас. Цей наказ в травні минулого року відмінили, то ви самі розумієте: між вами і мною мають бути якісь договірні зобов’язання для утримання системи газопостачання.

Зачепили також і питання відімкнення газу у будинку за адресою Героїв Майдану, 14, яке входить в ОСББ «1+1».

— Ви ж приїждажаєте в будинок і не кажете, що ви приїхали, — каже Тетяна Єрмолаєва. — Ви приїхали, Тані Римші вимкнули газ. Людина з 4 поверху побачила, що приїхала газконтора, перекрила і втікла. Є голови ОСББ. Ви маєте нас попереджати про те, що робиться в будинку. Добу не було газу. Ми розуміємо, але ви лише наступної доби приїхали і поміняли кран.

— Після того, як підписали акт, — додає Тетяна Римша. — Вона була не підтверджена, ця заявка. Я спустилася вниз, щоб показали журнал, щоб показали, хто дзвонив. Ніхто не відповів.

— Питання не в розмежуванні, я думаю, що кожен голова ОСББ прекрасно розуміє, що розмежування повинно бути, — висловив свою думку Микола Синюшко, голова ОСББ «Героїв Майдану 1517». — А ось відносно договору і вартості ваших послуг по технічному обстеженню, технічному обслуговуванню — це треба сідати і обговорювати. Чого б не піти на такий механізм: ви виставите вартість за технічний огляд, те скільки воно буде коштувати. Якщо виявили, що вентилі підлягають технічному обслуговуванню, акт виконаних робіт і ми платимо з того кошти і питань немає.

Прозвучало питання, чому всі акти розмежування однакові. На що Олена Благодир відповіла, що вони мають однакову форму, проте вказуються різні довжини та діаметри газопроводу. За її словами, обстеження цих газопроводів провели близько півтора роки тому.

— Якщо ви не згодні з діаметрами і довжинами, питань немає, — сказала Благодир. — Кажете, приїхали, при вас, з вами разом переміряли.

Тож голови ОСББ домовилися з газовою компанією про те, що будуть повторно міряти труби і готувати нові акти розмежування. Щодо договорів, то головам ОСББ запропонували написати спільне звернення, аби їх відкоригувати і зустрітися знову приблизно через півтора тижні.

Читайте також:

Тренінг для голів ОСББ. Про що говорили та чому це цікаво, якщо ви — не голова
Техогляд газових труб у багатоповерхівках стане платним
«Вінницягаз» хоче передати газові труби на баланс ОСББ
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталья Исакова

    Доки не булоОСББ, нікому не було діла до тих вентелів,а тепер,коли можна здерти гроші,то з'явилася потреба терміново їх міняти...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування проекту «Пліч-о-пліч» photo_camera 19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:13 Знову дощі та сильний вітер: Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 13:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up