Конфлікт у школі № 3. Батьки проти об’єднання класів

Конфлікт у школі № 3. Батьки проти об’єднання класів
  • До редакції газети «RIA-Козятин» звернулися батьки 3-Б класу школи № 3.
  • У електронному листі вони повідомили, що напередодні початку навчального року їх клас розформували і приєднали до 3-А.
  • Тепер разом навчаються 34 дитини

На нашу електронну пошту надійшов лист від Ірини Куніцької. Її дочка навчається у 3 класі школи № 3.

У тексті листа йшлося про те, що перед початком навчального року два третіх класи з’єднали в один, проте батьків про це заздалегідь не попередили.

«Чому клас з 11 дітей не має права на існування? Чому щодо наших дітей порушується Закон України «Про загальну середню освіту»? Батьківський колектив звернувся до начальника відділу освіти і управління у м. Козятині Касаткіної О.Ю з цими питаннями», — пише жінка.

Відео дня

Батьки 3-Б написали колективне звернення до міського голови Олександра Пузиря, директора навчального закладу Миколи Колісника та начальника управління освіти та спорту Олени Касаткіної.

У зверненні йдеться про те, що перед початком 2019–2020 навчального року адміністрація школи з’єднала два третіх класи в один. Тепер кількість учнів у класі — 34. Батьки наполягають на тому, що таким чином порушується Закон України «Про загальну середню освіту». У статті 14 третього розділу цього закону вказано, що у класі може навчатися не більше, ніж 30 учнів.

«Хочемо також звернути вашу увагу на те, що батьківський колектив 3-Б класу високо оцінює роботу класного керівника наших дітей у період з вересня 2017 року по травень 2019 року, що відповідає повністю вимогам щодо змісту, рівня і обсягу освітніх послуг, з дітьми встановлений тісний психологічно-емоційний контакт», — йдеться у колективному зверненні до міського голови.

Колектив батьків 3-Б попросив Олександра Пузиря зберегти клас та класного керівника Ірину Кальнооку до закінчення дітьми початкової школи. Адже з’єднання класів може негативно вплинути на емоційний стан дітей і, як наслідок, погіршиться успішність учнів.

У електронному листі Ірина Куніцька пояснила, що до нового класного керівника батьки не мають жодних претензій. Проблема в іншому.

«Ми не проти іншого вчителя, ми за збереження класу. Ми за те, щоб той емоційно-психологічний контакт, який наша перша вчителька встановила з нашими дітьми, продовжувався до закінчення нашими дітьми початкової школи.

Але нам сказали в Управлінні, що для вчителя немає зарплати. Це як?

У зверненнях все чітко викладено (прикріпила нижче), на який закон ми опираємось. Була мова, що класи, де кількість дітей менше 20, не будуть фінансуватися з 1 січня 2020 року. Але в цьому зверненні написано чітко —10, 11, (12) класи. Крім початкової школи», — пише жінка в електронному листі.

Йдеться про лист Міністерства фінансів, скерований до колишнього Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. У ньому Мінфін пропонує припинити з 1 січня 2020 року фінансування з освітньої субвенції шкіл (крім початкових) з кількістю учнів менше 40 та фінансування 10–11–12-х класів, де навчається менше 20 учнів.

«Чому нас, батьків, не попередили заздалегідь, що класу вже немає? Чому не враховується людський фактор? Уявіть ситуацію. У класному кабінеті в кінці класу на фізкультуру 34 дитини міняють взуття. Уявіть — 40 хвилин тривалість уроку, 34 дитини. Про яку успішність може йти мова? Чи може один вчитель фізично приділити достатньо уваги кожному учню?» — пише мама третьокласниці.

Ми запитали в Ірини Куніцької, що сталося з їх вчителькою, Іриною Кальноокою.

«Вона працює, але класу не має, тобто в неї забрали класне керівництво. Має години в класах», — відповіла жінка.

У вівторок мама третьокласниці надіслала нам фото, на якому в одному ряду стоять щільно по дві парти.

«Ви подивіться, як розміщені парти, 4 дитини тісниться за одним столом. Це за якими нормами? Тільки уявити, як 34 дитини отам в кінці класу буде взуття зимою міняти, куртки складати», - написала Ірина Куніцька.

Того ж дня жінка повідомила, що начальник управління освіти та спорту дозволила сформувати два класи по 17 учнів. Тепер усе залежить від адміністрації школи.

Що кажуть у навчальному закладі?

Того ж дня, коли батьки звернулися до нас зі своєю проблемою, а саме 3 вересня, ми зателефонували до адміністрації школи №3.

— Напередодні першого вересня навчальний заклад в управлінні освіти повинен погодити мережу класів. Нам цю мережу не погодили, щоб відкрити два класи.

Відкрили один через те, що у нас випало два учні. У нас було на кінець року 36, за літо випало два учні. Одна дитина переїхала, інша перейшла в іншу школу.

Вони мотивують тим, що є такий лист, де Мінфін пропонує, що якщо не більше як 20 учнів у класі, то фінансування переводиться на органи місцевого врядування. Але наче як ця постанова ще не прийнята і там прописано, що лише десяті, одинадцяті класи.

Управління нам не погодило. Ми за. У нас є умови. У нас є вчитель, у нас є все, це просто не залежить від нас, — сказав Микола Колісник, директор.

Учора ми зателефонували до адміністрації, аби запитати, чи будуть роз’єднувати класи. Секретар директора повідомила, що він має справи. Ми залишили номер телефону і попросили, щоб директор зателефонував, коли звільниться, проте ніхто нам так і не подзвонив.

Відповідь управління освіти та спорту

Аби дізнатися думку управління освіти та спорту з цього приводу, ми надіслали інформаційний запит.

У відповіді, яку ми отримали, йдеться про те, що 3-Б і 3-А об’єднали задля формування оптимальної мережі шкіл. При цьому враховували економічні та фінансові можливості.

«Принагідно інформуємо, що на одного учня у класі, з наповнюваністю 25 учнів, витрачається орієнтовно 19 тис. 565 грн в рік, а на одного учня у класі з наповнюваністю 11 учнів — 44 тис. 465 грн в рік», — йдеться у тексті відповіді.

Мережу класів шкіл формує Козятинська міська рада, а затверджує виконавчий комітет у вересні.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up