Козятинчани, що захищали Донецький аеропорт

Козятинчани, що захищали Донецький аеропорт
  • Сьогодні, 20 січня Україна згадує тих, хто загинув у збройному конфлікті на Сході, тримаючи оборону Донецького аеропорту.
  • Вінниччина втратила 8 кіборгів.
  • Двоє з них — козятинчани.
     

Оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні. Литовище було однією зі стратегічних позицій українських військових.

Наступний після Водохреща день у 2015-му став черговою чорною сторінкою у книзі нашої історії — під завалами аеропорту загинули останні захисники, які трималися і не полишили свої позиції.

Героїв, що захищали Донецький аеропорт, називали кіборгами. Було серед них і двоє мешканців Козятинського району.

Відео дня

Один з героїв — Шайдула Камзінов. Військовий мешкав у селі Зозулинці. Загинув 2 жовтня 2014 року неподалік від селища Піски в районі аеропорту. Чоловік потрапив під мінометний обстріл, коли рятував побратимів з вогню.

Фото з сайту Музею історії міста

У школі в Зозулинцях, де навчався Шайдула, встановили меморіальну дошку. Посмертно героя нагородили орденом ІІІ ступеню «За мужність» та почесною відзнакою «За героїзм і патріотизм».

Другий кіборг — Юрій Осаулко. Народився у Самгородку. Тримав оборону нового терміналу аеропорту. Загинув 20 січня 2015 року під уламками перекриття, яке підірвали терористи.

Фото з сайту Музею історії міста

Нагороджений посмертно орденом ІІІ ступеня «За мужність», нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту», медаллю Української православної церкви (Київського Патріархату) «За жертовність і любов до України», нагрудним знаком «Гідність та честь», почесною відзнакою «За героїзм та патріотизм».

У школі в Самгородку, де навчався герой, також встановили меморіальну дошку.

Ім’я обох героїв увіковічнили на муралі «Бути воїном — жити вічно», що нанесений на одну зі стін Міського будинку культури.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up