Козятинчани встановили приватну сонячну станцію

Козятинчани встановили приватну сонячну станцію
Олександр запропонував батькам екоенергію. Ті погодились. Тепер у них на городі встановлено 132 сонячні панелі
  • Зелена енергетика. Родина Шкрабаків встановила на городі на вулиці Лисенка сонячну станцію, потужністю 30 кіловат. Це 132 панелі, повернуті на південь, що займають площу більше 200 квадратних метрів. Через місяць станцію запустять у дію. Щоправда, таке задоволення не з дешевих. Але, як запевняють власники, через 5-6 років всі витрати повністю окупаються. І з часом сонячна енергія почне приносити ще й чималий дохід.

Ідею встановити сонячну електростанцію Олександр Шкрабак виношував близько трьох років. Спочатку поставив її в себе вдома (Київська область місто Ірпінь). Первинна потужність була 15 кіловат. Через рік — ще 15 додав. А ще через півтора переконав у доцільності такої станції і своїх батьків, що проживають у Козятині, на вулиці Лисенка. Вони не знали і не розуміли, навіщо і що це таке взагалі. Потім зрозуміли — це вигідно та зручно, екологічно, практично, матеріально.

Таке сонячне ноу-хау зацікавило журналістів газети «RIA-Козятин». Ми вирішили запитати в Олександра про всі тонкощі цієї зеленої енергетики.

Відео дня

— Взагалі у нас в Україні в приватних домогосподарствах сонячних електростанцій є близько восьми тисяч. Це не дуже багато, бо, наприклад, в Німеччині їх більше мільйона, — розповідає Олександр. — Можна сказати, що зараз розгорається так званий бум, адже обладнання знизилося в ціні і тому значно зросла економічна доцільність. Кілька років тому сонячні панелі були вдвічі дорожчими.

— Яка процедура встановлення?

— 132 панелі, потужністю 30 кіловат (максимально дозволені законодавством), встановили, в принципі, досить швидко, за два тижні. Зараз станція в процесі підключення. Адже документи ще робляться. І взагалі, оформлення документів може тривати більше року! Розпочинати будівництво станції потрібно з дозволу в «Обленерго». Пишеться заява на отримання технічних умов для встановлення та приєднання електростанції до енергомереж. Потужність, підведена до будинку, має відповідати потужності встановленої електростанції. Працівники електромереж повинні замінити лінію, якщо  вона не розрахована на таку потужність.

Переваги і недоліки

— Розкажіть, будь ласка, про  плюси і мінуси сонячної електростанції

— У законі «Про зелену енергетику», що діє до 2030 року, обґрунтовані всі переваги не тільки для власників, а й для держави. По-перше, це, звісно, зелена енергетика, екологічна, чиста енергія сонця без будь-яких шкідливих викидів і інших чинників. По-друге, в нас в Україні встановлюються енергогенеруючі потужності. Держава стає менш залежною від зовнішніх енергоресурсів. Менше потрібно купувати газу, вугілля, чи електроенергії. І по-третє, це велика перевага для  місцевих електромереж. Адже зменшується навантаження на електролінії, які мають далеко не найкращий стан. Унікальність такої електростанції полягає в тому, що там, де вона виробляє електроенергію, там ця енергія відразу і використовується. Для домогосподарств, це вигідно тим, що електростанція покриває власне споживання. Ми перестаємо купувати енергію з енергомережі і при цьому надлишок продаємо в ці ж енергомережі, за так званим зеленим тарифом. А він є значно вищим для того, щоб люди мали можливість окупити вартість обладнання. Якщо ж говорити про недоліки, то перш за все, це значні капіталовкладення. Також недоліком можна вважати те, що генерування енергії регулюється лише сонячним світлом та не узгоджується з енергопотребами домогосподарств. Саме тому електростанція має бути приєднана до енергомереж. Адже вона не працює вночі. Але тоді включається процес балансування і будинок використовує енергію з електромережі. Станція не боїться дощу, і навіть граду середніх розмірів. Сонячні батареї були випробувані в польових умовах на багатьох установках. Практика показала, що термін їх служби перевищує 20 років. От тільки якщо на ній лежить сніг — запускатися не буде.

«Зелений тариф»

Надлишок сонячної електроенергії здається за «зеленим тарифом». Зараз це 5 грн 50 копійок без ПДВ і військового збору. Чистий — 4, 43 грн за 1 кіловат-годину. І, якщо брати встановлену ціну для населення 1,68 грн, то це в два з половиною рази більше. Така цінова політика зроблена для того, щоб люди заохочувались. Щоб була швидка окупність обладнання. Таким чином держава стимулює користувачів вкладати гроші в зелену енергетику. Також є безпроцентні кредити, які надають  державні банки для встановлення сонячних та вітрових електростанцій.

У Козятині я перший

— Що ви побажаєте козятинчанам, спираючись на свій досвід?

— Наскільки мені відомо, то в Козятині я перший встановив приватну сонячну електростанцію такої потужності. Приходили дивитися і сусіди, і працівники з місцевого ЖКГ. Всі запитують, цікавляться.  Я думаю, для міста це позитивно, тому що йде встановлення енергогенеруючих потужностей на території Козятина, розвантажуються енергомережі, місто стає менш енергозалежним. Знаю, що в Іванківцях є станція, але вона комерційна. А ще бачив  досить велику біля Бердичева.

1 кіловат потужності — 1 тисяча доларів

За словами Олександра, обладнання недешеве. Одна панель коштує 88 доларів. Але їх вартість, це навіть менше половини вартості всієї станції. Бо є ще металева конструкція, інвертор, який перетворює постійний струм, вироблений панелями, в змінний, інше обладнання та матеріали. Якщо говорити про співвідношення, то воно досить просте: 1 кіловат потужності коштує майже 1 тисяча доларів, бо переважно все обладнання імпортне.

— Скільки електроенергії виробляє станція?

— У сонячний день виробляється більше 200 кіловат-годин. Взимку, наприклад, коли короткий день — лише 5-10 кіловат-годин. А за рік — 30-33 тисячі кіловат-годин. Цієї енергії вистачить десь на десять-двадцять приватних будинків.

Станція не боїться дощу, і навіть граду середніх розмірів. Практика показала, що термін служби перевищує 20 років. От тільки якщо на ній лежить сніг — запускатись не буде

 


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:22 Вночі двоє чоловіків розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:37 Цей день в історії,20 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 20:21 День жалоби: Козятин прощатиметься з воїном Андрієм Панчуком 18:41 Молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина нагородили орденом photo_camera Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 17:15 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 16:26 Катерину Кіндратівну вітали цілий день. Їй виповнилося 95 15:17 Допомога постраждалим від насильства. Контакти організацій, готових надати допомогу 13:01 У Махаринцях рятувальники ліквідували пожежу в господарчій будівлі 12:18 Генштаб ЗСУ: окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО 11:23 Пальне, крупи і проєкти на воду — що замовляла міська рада в березні 10:59 Наші воїни вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up