Козятинчанин купив на стихійному ринку неякісний мед?

Козятинчанин купив на стихійному ринку неякісний мед?
  • До редакції газети «RIA» звернувся козятинчанин Василь.
  • Він придбав на стихійному ринку півлітрову банку меду.
  • Чоловік засумнівався у якості продукту, бо побачив у банці тверді білі грудочки.
  • Коли ж пішов до продавчині, виникла суперечка.
  • Чи можна у Козятині перевірити якість меду?
     

Минулого тижня Василь придбав для своєї онуки півлітрову банку меду на вулиці Василя Земляка (колишня Клари Цеткін, вулиця, де стихійний ринок біля «Хлібодару»). Онука чоловіка захворіла. Вони поверталися від лікаря, тож козятинчанин вирішив взяти баночку, щоб дитина поласувала.

— Вона його їла. Коли я вчора подивився, був шокований. Дивіться, оце цілими грудочками біле йде, — каже чоловік і показує нам мед, у якому видніється щось біле.

Відео дня

Гість нашої редакції запідозрив, що мед міг бути змішаний із чимось. Коли ж пішов до продавчині поговорити, між ними виникла суперечка.

— Я підійшов до продавчині по-людськи, вона мені ще нахамила, швирнула мед і каже: «Що ви хочете з мене?! Це нормальний мед!» Це не нормальний мед. Мед якщо тягнеться ложкою, то набираєш стільки меду, скільки потрібно, а якщо захоплюєш це біле, воно цілою грудкою іде. Шматками десь воно кидалося туди з медом. Коли я сказав: «Візьми спробуй», ні, вона навіть не хотіла спробувати.

Василь хотів занести мед до лабораторії, що працює на «маленькому базарчику». Але прийшов у понеділок, коли там вихідний.

Чоловік заплатив за банку меду 50 гривень. Але, каже, гроші — це не головне. Тому повернути гроші за покупку він і не просив. Головне — якість, бо ж придбав смаколик для онуки.

Зазвичай козятинчанин бере мед у знайомих — на зиму запасається двома трилітровими банками. Проте цьогоріч вийшло взяти лише одну. І та вже майже скінчилася. Тому довелося брати у людей, яких не знає.

— Продавчиня стверджує, що це пінка, — продовжує чоловік. — Та яка це пінка?! Якби пінка з медом змішалася, вона була б м’яка. Це вже мені пасічники сказали. Я питав у Миколи і ще одного. Це по-перше. І самі пасічники кажуть, що він такий тягучий не може бути, як цей мед. Це не цукор навіть. Якби цукор був, то він би все одно так себе не поводив. І якщо його взяти навіть, воно не солодке. Якщо взяти білу цю частину, то смак у нього якийсь солонуватий.

Ми пішли разом із Василем до жінки, що продала йому мед. З етичних причин називати її ім’я ми не будемо. Вона запевняє, що мед соняшниковий і якісний. Вироблений на пасіці її батька. Зберігається за кімнатної температури у приміщенні.

— А він нехай іде в лабораторію. З чого він взяв, що він не якісний?! Мед — чистий соняшник. Бо цього року не було нічого. Весна була холодна, йшли дощі, майського немає зовсім. А соняшник є. Гречки в районі немає зовсім посіяної цього року. Лише соняшник. Я йому кажу — он лабораторія, будь-ласка, — каже жінка.

— Чому я беру ложечкою мед, там, де немає білих шматків, він нормально тягнеться, то схоже на мед, а білий шматок — його не можна вколупати? — питає Василь.

— Якщо в баночку налиєте свіжий мед, буде пінка зверху, — відказує продавчиня. — Це пінка. Це не закачаний в баночку мед, він тут не захолодав. Він захолов у каструлі великій на чотири-п’ять відер. І набраний ложкою у банку.

— А ви пробували оцю піну? — питає чоловік.

— Я не те, що пробувала, я їм. Якби він був сюди накачаний, він би тут застиг і був однорідний. Якщо він набраний рано ложкою, він шматочками. Щоб будь-якого пасічника ви спитали, що таке кристалізується мед. І кожен по-різному, — каже жінка.

— Я б не мав претензій, якби не було білих твердих шматків. Я піду сюди в лабораторію, а ні, поїду у Вінницю. Там є лабораторія на Козицького (нині вулиця Миколи Оводова), — підсумував Василь.

Чи можна у нас перевірити якість меду?

Ми зателефонували до районного управління держпродспоживслужби. Там нам повідомили, що зробити аналіз меду можна. Проте ця процедура не безкоштовна.

У нашому управлінні можна перевірити мед на антибіотики, пестициди, сахарозу, вологу, моносахариди, діастазне число меду та за показниками радіології. Щоб зробити повне дослідження за усіма показниками, починаючи від вмісту гормонів, треба везти продукт до обласного управління держпродспоживслужби. Проте такий аналіз коштуватиме не менш ніж тисячу гривень. Тому на стихійному ринку краще не купувати.

— Якщо вже люди купують на стихійній торгівлі, то вони мають розуміти, що толку з дослідження немає. Ти нічого не доведеш продавцеві, тому що він вже апріорі поза законом. Краще купувати на офіційному ринку. Там перевіряють цей мед обов’язково. Тоді будеш мати і експертний висновок на цей мед, — сказали нам в Козятинському районному управлінні головного управління держпродспоживслужби у Вінницькій області.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Вячеслав Гончарук

    Я в цієї продавчині купую мед третій рік.Чогось підозрілого я не знаходив.
  • Alexandr Mironov

    суки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:29 Вручили державні нагороди родинам загиблих військових Козятинської громади photo_camera 15:14 У Козятинській громаді закінчується опалювальний сезон 14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up