Козятинчанин зробить нас відомими на весь світ

Козятинчанин зробить нас відомими на весь світ
  • Ілля Мхеідзе збирається популяризувати об'єкти культури нашого краю через відео.

  • Планує почати з Музею історії міста, для якого готується відзняти сучасний рекламний ролик, який незабаром побачать користувачі Інстаграм, Фейсбук, YouTube і TikTok.

  • Що ще у планах і яким буде це відео - про це та інше ми говорили з автором проекту

Іллі Мхеідзе 30 років. Він народився у Козятині, тривалий час прожив у столиці, а зараз повернувся до рідного міста. Чимало козятинчан, особливо фанатів рок-музики, знають його як музиканта, тому що герой нашої публікації – учасник рок-гуртів «Draft» та «Оріон», де він грає на барабанах. А ще він один з організаторів фестивалю «Рок–Козятин», який проводять у нашому місті вже 16 років.

У Козятин повернувся через пандемію

За фахом Ілля – режисер-постановник видовищних шоу-програм. Закінчив Національну академію керівних кадрів культури і мистецтв, що розташована на території Києво-Печерської Лаври. Після випуску повернувся додому, працював у різних сферах, згодом прийшов до районного відділу культури, де став методистом з розвитку аматорського мистецтва.

– Мені цього було мало, – розповідає наш співрозмовник. – Козятин – місто маленьке і я розумів, що треба йти далі і обрав Київ. Поїхав і там працював директором студійно-репетиційних приміщень. Потім став директором арт-простору на самісінькому Хрещатику. Це дало мені великий досвід, який я зміг потім використати.

Відео дня

Зараз Ілля Мхеідзе має власний відеопродакшн і створює на замовлення відеоролики.

– У Козятин переїхав, поки пандемія, а в мене робота – це в основному відрядження чи фріланс в плані відеомонтажу, – продовжує чоловік. – Це дуже просто – ти працюєш з матеріалом на відстані від замовника, отримуєш правки або основні завдання і просто їх виконуєш. Є як складні, так і не дуже. Одна з найскладніших робіт – це відео для Музею скла у Нью-Йорку. От їхні ролики коли приходять, то треба попітніти, щоб їхній візуал співпадав із тим, що вони пишуть.

Саме робота над цим роликом підштовхнула Іллю до думки, що подібне відео можна зробити і для нашого Музею історії міста. Так у нього виникла ідея запустити у рідному Козятині цілий проект.

Це не проект «на раз»

– Я спочатку подумав, що потрібно щось коротеньке, можливо щось на кшталт гротеска зняти, – розповідає Мхеідзе. – Як зараз бавляться люди, кліпи знімають – дивлячись відео, ти бачиш все як гіперболу: воно прикольне, яскраве і відображає далеко не ту реальність. Все це переросло в те, що я почав спілкуватися з Лілією Макаревич, досвідченим істориком нашої місцевості і зрозумів, що з гумору це переростає в щось більше, ніж просто проект на раз. Для мене це шоуріл, в першу чергу, своєрідне портфоліо, як картинка, як масова класна реклама. А по-друге, чому таким шляхом не можна привернути увагу якогось інвестора чи людей, яким уже з їхнім досвідом і баченням буде цікаво звернути увагу на такий спосіб подачі інформації про музейні експонати.

У ролі акторів будуть підлітки

Ролик для музею знімуть одразу для кількох популярних соцмереж –TikTok, YouTube, Інстаграм і Фейсбук. У зйомках візьмуть участь три десятки підлітків. У ролі акторів будуть саме діти, оскільки одна з основних ідей відео – показати підростаючому поколінню, що музей – це цікаво.

– Я думаю, що через молодь можна зайти на більш ширшу аудиторію, – каже Ілля. – Цільова аудиторія – це молодь плюс їхні батьки. Треба подати інформацію в такому ключі, що історія має бути цікавою. Також хочу таким чином привернути увагу до нашого міста, бо після зйомок я планую поїхати по великих містах, по виставках, показувати людям це відео і казати: «Так може Козятин. Давайте робити разом і привертати увагу до музейної історії».

Більшість сцен зніматимуть у музеї

У проект Ілля Мхеідзе вкладає власні кошти. На підготовку до зйомок пішло два місяці. Саме стільки часу знадобилося, аби відшліфувати ідею. Бо ж мало придумати, треба ще й усе детально продумати. Включно зі сценарієм, з якого довелося викинути кілька сцен, аби відео не було занадто довгим. У ролику будуть обігруватися експонати, адже більшість сцен зніматимуть саме в приміщенні музею.

– Там є фотоательє Шварцмана і Віктора Іванова, ці сцени мають дещо нуарний стиль і вони мають переплітатися, можливо, з булгаковщиною чи гоголівщиною, – каже Ілля. – Хочеться щось містичне з цього зробити. Потім там є люлька, селянська хата, старі праски рублі, з цим взаємодіяти дуже важко. З ними має щось відбутися, головний герой має з ними взаємодіяти.

«З космосу спускаємося на планету Земля»

До речі, про головного героя відео. Це буде дівчина-тінейджер.

– Це має бути дівчина з оточення, де вона вже індивідуал, – розповідає Мхеідзе про образ головної героїні. – Сім'я її розуміє, мама їй друг, але вона все одно хоче тусуватися сама і так, як їй подобається. Вона без поганих звичок, у неї чупа-чупс. Вона прикольна, грамотна, але у неї інколи суржик пролітає. Та це не на кшталт зараз популярного віяння суржикових текстів в піснях, як «Охрана отмєна». Я не про це. Якраз Козятин там буде видно.

Кілька сцен відзнімуть також і на вулиці.

– У нас в плані те, що ми з космосу спускаємося на планету Земля, а потім чудом монтажу ми типу вже в коптері опиняємося і таким чином ми летимо до музею і діти туди біжать на всіх парах, щоб побачити, що це там таке, – продовжує чоловік. – Ми їх обганяємо, діти вже позаду. Камера зупиняється біля музею, там дівчина стоїть і каже: «Ходь сюди, я тобі щось покажу». Робимо коло, вона виходить, відкриває двері і діти як скажені зомбі в фільмі Зака Снайдера, залітають з ґаджетами, фоткають, вищать-кричать, ми вилітаємо з музею над їхніми головами, відлітаємо вгору і з’являється кристалічний напис від нас «Історія має бути цікавою» і логотип музею, який створить дизайнер.

Музей історії буде першим, але не єдиним

Музеєм історії міста Ілля не збирається обмежуватися. Він планує зробити відео для Музею Михайла Грушевського у Сестринівці і Музею хліба у Білопіллі.

– Поєднавши ці моменти, я зрозумів, що про це вже буде краще знімати окреме документальне кіно, – каже чоловік. – Документальне кіно – це складніші етапи. Це не художній фільм, де тобі сценарій підкидають і ти збираєш групу людей, знаходиш інвестора і все – поїхали, знімаємо. Документалістика – це інше. Це хроніка, факти, достовірність. Це дуже багато інформації і щоб вона була такою, як треба, треба проникнутися нею, зрозуміти її, пережити і прийти до істини, до якої ще не приходив.

Також у планах Іллі організувати у Козятині школу кіно, де займатися зможуть не лише діти, а й дорослі.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Лілія Макаревич

    Раді, що особливу   увагу приділяє режисер Ілля Мхеідзе саме нашому міському  Музею історії. В очікуванні результату...
  • Vlad Ostapchuk

    Пушка! Приємно бачити такі статті. Бажаю удачі, молодець.🔥
  • Олена Волинець

    Патріот Козятина і України. Не цурається своєї Батьківщини. Респект.
  • Роман Кальчук

    Ілюха - молодець!!!

keyboard_arrow_up