Козятинчанка експериментує з пастилою

Козятинчанка експериментує з пастилою
Наталія Юрчук виготовляє понад 20 видів пастили і відмовилась повністю від цукру.

Кулінарія. Наталія Юрчук виготовляє фруктову пастилу за власними рецептами. Робить її на основі яблучного пюре, з ківі, бананів, вишень, порічок… Загалом, більше 20 смаків. Які особливості приготування цих смаколиків? Козятинчанка поділилася своїми секретами

Наталія Юрчук за фахом бухгалтер. Останні три роки жінка перебувала у декретній відпустці. Більшість мам у цей час починають займатися рукоділлям чи вишивкою. Наталія Юрчук спробувала робити пастилу. 

—  Якось я скуштувала пастилу у своєї знайомої. Спершу подумала, що її готують із варення. Вирішила собі спробувати. Лише на власних помилках зрозуміла, що пастил  з варення не готують, бо цукор не засихає. Я почала шукати рецепти пастили в інтернеті. Зробила пастилу зі свіжих яблук - дітям дуже сподобалась. Після цього почала готувати її частіше, додавала різні ягоди, експериментувала, - розповідає Наталія Юрчук.  

Пастила готується без цукру, вона має природній солодкий смак. Її корисно вживати дорослим в будь-якому віці та навіть малюкам. Про корисні властивості пастили Наталія знала давно, але після постійного вживання, остаточно переконалися.

Відео дня

— По собі скажу, що моє здоров'я покращилося. За півтора роки вживання пастили,  моє головне досягнення - відмова від цукру. .Чай та каву п'ю без цукру. Не їм, навіть не тягне на магазинне печиво та цукерки, в цей список додам згущене молоко, булочки, батончики, снеки, кукурудзяні палички, де додають хімічні барвники та шкідливі підсилювачі смаку. Іноді можу себе побалувати якісними крафтовими смаколиками - це  домашнім зефіром. Усього 15 грамів пастили в день забезпечує організм необхідною кількістю пектину, - говорить Наталія Юрчук.

 

Тонкощі приготування


Щоб приготувати пастилу в домашніх умовах, не обов'язково бути кулінаром, - переконує Наталія Юрчук. Проте обов'язково в кухонному арсеналі мають бути такі прилади, як блендер, електросушарка. Основа пастили - яблучне пюре. Далі можна додавати будь-які інші фрукти та ягоди. 
— Потрібно яблука промити, почистити серцевини і відварити. Варити зі шкіркою, тому що в ній найбільше пектину, а завдяки йому пастила еластична. Варити недовго, лише дати, щоб закипіли. Виставляємо, щоб охололи до кімнатної температури. Потім перетираем через сито від шкірки. Отримуємо яблучне пюре. Майже таке, як у баночках з дитячим харчуванням. В блендері збиваємо банани і кидаємо у перетерте пюре у співвідношенні 1:1. Розливаємо на піддони в електросушарку. На один піддон приблизно 1 склянку фруктового пюре. З двох склянок приблизно виходить  20 грамів готової пастили. Сушимо близько 10 годин. Це рецепт яблучно-бананової пастили, - ділиться Наталія Юрчук.
Щоб удосконалити пастилу, жінка почала експериментувати зі смаками. Тепер вона виготовляє 20 видів пастили: з ківі, кокосом, бананом, вишнями, порічками, апельсином, яблуком та м'ятою, лаймом, ще планує розширити асортимент і зробити пастилу з гарбузом, горіхами та йогуртом.
- Зараз я реалізовую свою пастилу не лише в нашому місті, а й Бердичеві. Людям дуже подобається. Головне, що це корисний смаколик. Я ретельно відбираю ягоди, фрукти. Вони мають бути соковиті, солодкі та стиглі. У мене є помічниця, яка мені допомагає виготовляти пастилу. Адже для цього потрібно багато часу. Мені найбільше подобається експериментувати зі смаками, придумувати щось нове. Якось кондитери-пастельє у Франції приготували свої ласощі, але перед цим вони трохи змінили рецептуру. До яблучного пюре додають збиті в піну яєчні білки, знаєте, який продукт вони винайшли? Зефір! - розповідає Наталія Юрчук.
Ще Наталія Юрчук виставляє свою пастилу на благодійних аукціонах. Для прикладу,  жінка допомагала зібрати кошти хворій на рак Мілані Монастирській. 


Зоя Науменко-Чачашвілі, лікар загальної практики - сімейний лікар  

Яблучний пектин вважається найякіснішим і максимально корисним. Якщо в пастилі є природній яблучний пектин, продукт в першу чергу потрібно вживати тим, хто працює на заводах, де є важкі метали, а також на підприємствах, де є шкідливі речовини. Пектин стабілізує обмін речовин Є гарним сорбентом. Дітям з порушенням травлення рекомендують запікати яблука. Якщо в пастилі немає цукру - то її можна пробувати давати годуючим мам. У вигляді прикорму дітям дають продукти. де міститься пектин, але потрібно спостерігати за реакцією організму, чи не виникає алергії. Є випадки, коли в дітей алергія на пектин, це вкрай рідко, але трапляється. Пектин також знижує холестерин, пектин сприяє розщепленню жирів. Лікарі та дієтологи рекомендують усім щодня споживати яблука. 

Олеся Родіна

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталія Юрчук

    Можу сказати лише, що ви не знайомі з технологією приготування пастили. Пастила не виготовляється з сирих яблуко. Яблука проварюються або запікаються для того , щоб отримати пектин, завдяки якому пастила виходить еластичною і пружною. Пектин сам по собі вже є корисним. А користь пастилі додають ягоди і фрукти (ті ж банани), які урізноманітнюють смак пастили і не проходять термічної обробки.
  • Мария Ионова

    Вообще-то настоящая пастила делается из сырого пюре , ведь банан же вы не варите, где ж тут логика и польза?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 14:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera 19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up