Козятинчанка стала заслуженою артисткою України

Козятинчанка стала заслуженою артисткою України
  • Місцева співачка Нелла Літвінова у квітні стала володаркою титулу “Заслужена артистка естрадного мистецтва”.
  • Вона розповіла газеті “RIA-Козятин” із чого почалося її захоплення музикою, як гарний голос допоміг вперше влаштуватися на роботу, а також поділилася секретами неймовірної енергійності.
     

Ми познайомилися з Неллою Літвіновою минулого року на конкурсі “Осінній бал”. Вбрана у сукню і дуже креативні прикраси (сережки зі штучних грон винограду), вона стала «Королевою осені». Беручи в неї інтерв'ю ще до початку заходу, я навіть не здогадувалася, що спілкуюся з майбутньою переможницею конкурсу і володаркою титулу “Заслужена артистка естрадного мистецтва України”.
Ця жінка напрочуд активна та енергійна. І до того ж талановита. Найбільше її захоплення - пісня. І це не дивно, адже Нелла зі співочої родини.
- Часто у нас збиралися сусіди, знайомі, рідні і співали пісні, - згадує Нелла своє дитинство. - Раніше життя таке було, простіше. Хтось оселедець, хтось картоплю в мундирах, хтось капусту принесе. Мій батько, Михайло Мартинчук був учасником хору вчителів у Козятині. У нас в сім’ї співали всі, не лише батько, а й мама і брат Олег, і дві мої сестри Еммілія і Генрієтта.
Свій талант Нелла почала розвивати ще у школі. Виступала на кожному концерті. А серед пісень, які виконувала, були навіть німецькі. У той період за шкільною програмою частіше вивчалася німецька, ніж англійська.

Виступала у палаці “Україна”

Після школи Нелла обрала зовсім не творчу професію. Вона влаштувалася лаборанткою на завод залізобетонних конструкцій у Вінниці. І саме захоплення музикою допомогло їй знайти першу роботу.
- Я у Вінниці вступала в педінститут (сьогодні Вінницький державний педагогічний університет - авт.), хоча й не вступила, - розповідає Нелла. - Поки я екзамени здавала, я жила на квартирі. А дочка хазяйки працювала на цьому заводі і займалася художньою самодіяльністю в ансамблі “Пісня над Бугом”. І вона каже: “Ти гарно співаєш, давай підійдемо до керівника Олександра Пєтухова”. Прослухавши мене, він дав добро і я почала ходити до них на репетиції. І вже потім мені запропонували працювати на заводі.

Із ансамблем “Пісня над Бугом” Нелла об’їхала всю Україну. Оркестр колективу налічував 20 осіб. Вони грали на трубах, тромбонах, кларнеті та інших музичних інструментах.

Відео дня

У 19 років козятинчанка вже стояла на сцені палацу “Україна”. Її разом з іншими учасниками делегації із Вінницької області запросили виступити на відкритті.

Повернення додому

Згодом жінці довелося повертатися додому. Занедужала мама, тому Нелла приїхала назад до Козятина. Влаштувалася до районної лікарні, співала в ансамблі “Ромашка”. Виступала у якості солістки районного будинку культури, а також грала і співала в складі тріо бандуристок.
- Мама майже 20 років була прикута до ліжка, - продовжує співачка. - Перед концертом  вона завжди просила заспівати їй пісні, які я мала виконувати. Я співала, а вона слухала і була найприскіпливішим журі.
Нелла вирішила продовжити навчання і поїхала до Тульчина. Вступила до училища культури. Тут навчилася грати на фортепіано та баяні. Працюючи у нашій райлікарні, вона паралельно навчалася і отримала кваліфікацію “Керівник самодіяльного хорового колективу”. Згодом її запросили у локомотивне депо. Тоді вона вступила на заочний відділ до Київського електромеханічного коледжу.
- У колективі депо я була активісткою, - розповідає співачка. - Окрім самодіяльності я була донором, більше 10 років - командиром санітарної дружини з цивільної оборони.  Брала участь в спортивних змагання у п’ятиборстві, волейболі, кросах зимових та літніх олімпіад, естафетах. Завжди виборювала призові місця, відстоюючи честь підприємства. За ті тридцять років, що я пропрацювала у депо, я мала понад 200 записів заохочень у трудовій книжці, 50 грамот, подяк та дипломів.

Співала з молодшим сином

Нелла народила двох синів: Едуарда та Ігоря. Проте навіть вагітність не стала перешкодою для занять музикою.
- Було шість місяців вагітності і я на сцені локомотивного депо виступала, - згадує той період наша співрозмовниця. - А потім вже з другим дитям, йому ще не було року, ми їздили з агітбригадою від районного будинку культури по селах. Доярки тримають мені дитину, а ми співаємо з колективом.
Молодшому сину Ігорю передалася від мами любов до пісні. Він із дитинства виступав разом із Неллою на сцені.
- Навіть коли він приймав присягу на вірність Батьківщині, я виконувала з ним пісню «Щастя матері», написану для нас учителькою музичної школи Марією Чернишовою, - продовжує Літвінова. - Мій молодший син не має музичною освіти, він самоучка. До музичної школи він походив лише місяць і закинув. Бо ми раніше жили на Матросова і я боялася його самого пускати. Але він і пісні пише, і виконував раніше. Це зараз у нього робота така, машиністом їздить, то немає коли музикою займатися.

“Я ніколи не падаю духом”

Зараз жінка на заслуженому відпочинку, але не менш активна. Вона вже має двох правнуків. Увесь свій вільний час присвячує рідним і своїм захопленням. Вона дуже любить вазони. У квартирі виростила понад чотири сотні рослин. А на дачі вирощує троянди. Ще одне хобі Нелли - фотографія. Їй подобається увіковічнювати різні моменти.

- Я ніколи не падаю духом. Я оптимістка по життю і навіть коли мені скрутно, якщо я щось замислила, я повинна це обов'язково здійснити, - каже Нелла. - У мене такого не було щоб я зупинилася на пів дорозі. Це, мабуть, закладено генами від мами і від тата. Хоч вони останні роки дуже були пригнічені, бо мій старший брат трагічно загинув. Дев'ятнадцять років йому було. Це стало для батьків трагедією. А так батьки теж були такі товариські.
Донедавна Нелла Літвінова була учасницею хору ветеранів “Прометей”, його старостою та ведучою. Вона частий гість на різноманітних фестивалях та конкурсах. Серед них - «Мистецтво єднає Україну і українців всього світу», «Пісенні візерунки», «Золоті ключі», «Молодь Надзбруччя»,  «Україна єднає світ», «Все починається з любові», «Україна – це ми!» та інші. Зараз вона більше виступає сольно. Організувала ансамблі, з якими також їздила на фестивалі. А ще стала учасницею вінницького аматорського народного хору “Осінні барви”.

Несподіванка

Нелла стала зіркою телебачення. Вона виходила на сцену шоу “Х-фактор”, “Україна має таланти”, “Народна зірка”. А у конкурсі “Караоке для дорослих” навіть дійшла до фіналу. Не один раз давала свої сольні концерти в три відділення в Хмільнику та Євпаторії, де вдячна публіка по закінченню виступу аплодувала стоячи. На своє 50-річчя співачка дала грандіозний концерт у рідному Козятині.

У квітні цього року Нелла Літвінова отримала почесне звання “Заслужена артистка естрадного мистецтва України”. Цю нагороду вручила їй  Асоціація діячів естрадного мистецтва України за заслуги у галузі мистецтва.


- Мені написали у Фейсбуці, щоб я дала їм коротку характеристику своєї мистецької діяльності. Я коротко написала: звідки я починала, де співала, де брала участь. А потім мені подзвонили, що мене затвердили на нагороду. Це було несподівано, - зізнається співачка. - Для мене трошки загадка була, коли я писала ці дані. Я думала, може, вони хочуть статтю якусь написати.
Після закінчення карантину Нелла планує дати благодійний сольний концерт. А на  зібрані кошти закупити медикаменти і передати воїнам в зоні АТО/ООС.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Алёна Дидковская

    Многая літа,дорогенька Неллочко!Благословіння Вам від Бога на всю подальшу життєву дорогу🌹🌹🌹🌹🌹

    Нелла Литвинова reply Алёна Дидковская

    Дякую, Альона !

keyboard_arrow_up