Козятинщину приєднають до Хмільника. Чому так сталося і чого чекати від цієї реформи?

Козятинщину приєднають до Хмільника. Чому так сталося і чого чекати від цієї реформи?

На засіданні уряду затвердили новий адміністративний поділ нашої області — замість 27 районів буде п’ять. Козятинського району не буде. Він разом з Калинівським районом приєднається до Хмільницького. Для чого потрібен новий адмінподіл, які функції будуть в районі і чи відчують козятинчани незручності у вирішенні своїх питань?

Реформа децентралізації йде до свого завершення. Минулої п’ятниці уряд схвалив новий адміністративний поділ кожної з областей України. На Вінниччині створили п’ять районів з центрами у Могилів-Подільському, Вінниці, Гайсині, Тульчині та Хмільнику.

І на тому ж засіданні, 12 червня, у Кабміні затвердили адмінустрій базового рівня, за яким в нашій області стане 63 ОТГ. При цьому, корективи до плану вносили просто під час засідання.

— Є пропозиції по двох громадах. Віднести Лісову Лисіївську громаду до Калинівської ОТГ. А Федорівську територіальну громаду вилучити з Шаргородської та включити до Мурафської ОТГ. Це буде повністю відповідати очікуванням людей, методиці поділу та не міняє перелік об’єднаних громад в цілому, — сказав голова Вінницької ОДА Владислав Скальський.

Відео дня

— Дякую, за пропозицію в останній момент, — відповів міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

— Ми надіслали їх 9 червня, — зазначив Скальський.

— Нині завершальна стадія тих речей, які ви подавали і які вже опрацьовані профільними комітетами. Тому не треба знімати з себе відповідальність перед громадами. Неможливо законодавчо, юридично, технологічно внести ці зміни, — вступився у дискусію прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Проте в Мінрегіоні заявили, що готові опрацювати зміни, через що рішення ухвалили з умовою «доопрацювати протягом одного дня». Порівняти документ з раніше затвердженим Перспективним планом створення ОТГ поки неможливо, бо рішення ще не опублікували на сайті уряду. 

Були дискусії й через новий районний поділ — губернатори та народні депутати на засіданні Кабміну пропонували об’єднати той чи інший район, що вивело урядовців з рівноваги:

— Якщо ми зараз відкриємо цю «скриньку Пандори», то знов все будемо перероблювати, — заявили одразу декілька чиновників.

Найбільше обговорень було через фінанси, а саме як нові райони та ОТГ будуть ділити свої бюджети. Представники Асоціації міст України виступають проти укрупнення районів, бо тоді «міста обласного значення увійдуть в нові округи і як результат, втратять частину доходів». На що прем’єр Шмигаль відповів, що це «неможливо законодавчо» і районна влада не буде перетягувати функції та фінанси місцевої влади.

Тож, новий районний поділ Вінницької області та ще 23 областей (разом з тимчасово окупованими Кримом і окремими районами Донбасу) має ухвалити Верховна Рада. Чи не будуть нові райони знов змінені? Нардепи, які були присутні на засіданні Кабміну, залишились незадоволені рішеннями урядовців.

Для чого новий адмінподіл

Одна з причин — для економії грошей, які витрачає держава на чиновників. Через появу ОТГ районна влада втратила частину повноважень. Освітою, культурою, спортом, видачею довідок, соцзахистом займаються самі громади, фінансування лікарень вторинного рівня — бере на себе Нацслужба здоров’я.

Тому в діючих межах районна влада неефективна, а продовжує отримувати гроші на утримання — у 2019 році на чиновників держава витратила понад 6 мільярдів гривень. Але повністю ліквідувати райони не вийде: районний поділ зазначений в Конституції України. І через це планують створити укрупнені «округи».

— За потреби, у районах, які будуть ліквідовані, можуть продовжити функціонування на певний період окремих структурних підрозділів РДА, які надають важливі послуги, наприклад, соціального забезпечення. Так само не передбачається якогось тотального вивільнення працівників РДА, як це сьогодні хтось лякає, — каже заступник міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода.

«Проблеми від нових районів будуть у чиновників»

Голова ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини» Андрій Кавунець називає рішення поділити область на пять районів «дивним», бо, на його думку, нові округи не матимуть повноважень, які остаточно передадуть на об’єднані громади. І вважає, що райони створюють, щоб зберегти вертикаль впливу Києва на села і міста.

— Отже, чим будуть займатися нові райони?

— У Концепції реформування місцевого самоврядування, що була ухвалена в квітні 2014 року, вказано, що громада надає базові послуги, а на райони передають кілька функцій: опікуватися райлікарнями та дитячими будинками-інтернатами.

У 2020-му ці пункти втратили свою актуальність: фінансування лікарень вторинного рівня перевели на Нацслужбу здоров'я України, дитячі будинки-інтернати проходять трансформацію на дитячі будинки сімейного типу.

— То які ж функції залишаються в компетенції району?

— А їх фактично немає, а отже — немає сенсу в створенні нових районів. Кабмін після консультацій з експертами дійшов до висновку, що тоді можна обійтись без райради, але водночас — вирішив, що райдержадміністрація все ж таки має бути.

Єдина причина такого рішення, на мою думку, збереження вертикалі представництва центральної влади, яка буде здійснювати нагляд за діяльністю місцевої влади. І таке рішення в рамках реформи з децентралізації, коли владу передають з Києва на місця, у громади — видається щонайменше дивним. 

Повинна бути чітка логіка: є послуги, які надаються районом — має бути районна рада для управління цими послугами. Немає послуг районного рівня — отже не потрібно створювати райони. Не можуть бути РДА причиною для створення нових районів.

— Центри мега-районів подекуди далеко знаходяться від жителів міст та сіл. Чи є в цьому проблема?

— За методикою того ж Кабміну, у нових районах мають жити не менше 150 тисяч мешканців, а відстань до райцентру — не більше 60 кілометрів. Якщо по населенню всі райони «норму» виконують, то от з центрами складнощі. Для прикладу, адміністративним центром Хмільницького району мала б стати Калинівка, яка знаходиться ближче до географічного центру цього округу, ніж Хмільник. З віддалених сіл важко буде доїхати і до центру Вінницького, Могилів-Подільського районів.

Але проблеми від цього для жителів не бачу. Майбутній район не матиме жодних функцій, а мешканець зможе отримати всі довідки, соцпослуги в центрі своєї об'єднаної громади. Проблеми будуть саме для голови РДА та його працівників, коли вони захочуть подивитися, що відбувається в селах і містах свого району.

— Чому, на вашу думку, вирішили створити райони в «турборежимі»?

— Це потрібно під місцеві вибори. Бо, щоб сформувати дільничні комісії, потрібно мати чітко визначені райони та територіальні виборчі комісії. А до початку виборчого процесу, який оголошують за 70 днів до дня місцевих виборів, залишилося орієнтовно 1,5 місяці. Тому і поспішають. Хоча простіше було б покласти обов'язок сформувати територіальні комісії на обласну комісію.

Петиція до президента 

На порталі «Електронні петиції» з’явився документ з назвою «Козятин та Козятинщина проти входження до Хмільницького району». Її автор Євгеній Горбатюк.

У тексті петиції йдеться про те, що Козятин має стати центром новоствореного району, позаяк тут є всі умови для його функціонування.

«Місто Козятин як районний центр має більш зручніше положення, ніж місто Хмільник. Козятин – місто обласного значення. (...) Мешканців у місті Козятин більше, ніж у місті Хмільник та в місті Калинівка (яку теж приєднати мають). Більшість мешканців Козятинщини проти втратити свій район. Ось тільки представника у Верховній Раді ніколи не було з Козятина. Не можна нехтувати позицією козятинців, несправедливість приєднувати Козятинський район до Хмільницького», – пише автор петиції.

Документ опублікували 11 червня. Станом на 10 ранку 16 червня петиція набрала 196 підписів. Збір підписів триватиме до 12 вересня 2020 року. Для того, щоб петицію розглянули, вона має набрати не менше, ніж 25 тисяч. Посилання на документ https://petition.president.gov.ua/petition/98232.

Чимало козятинчан новину про те, що наш район ліквідують, сприйняли негативно. Ще 15 травня ми на нашому сайті запитали читачів, чи згодні вони з тим варіантом поділу, за якого Козятинщина увійде до іншого району. Більшість, хто долучився до опитування, висловилися проти - «ні» відповіло 622 людей. Лише 42 натиснули кнопку «так».

Нагадаємо, на 44-ій позачерговій сесії, яка відбулася 26 травня, Козятинська міська рада прийняла рішення звернутися до Кабінету міністрів та Мінрегіону із пропозицією об’єднати Козятинщину, Калинівщину та Хмільниччину у район із центром у Козятині.

У свою чергу, Козятинська районна рада підготувала рішення про звернення до Кабміну і Мінрегіону з пропозицією зробити Козятин центром нового району, куди увійдуть Козятинщина, Хмільниччина, Калинівщина та Погребищенський район. Рішення підтримали депутати на 35 сесії райради, яка відбулася 12 червня. Також на сесії очільник району Віктор Слободянюк повідомив, що у міжсесійний період до Кабміну, Мінрегіону та депутатів Верховної Ради вже направили відповідні листи з пропозицією зробити Козятин центром району.

Читайте також:
Залізничне розділять між двома ОТГ

ТОП-7 найбагатших держслужбовців

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Николай Крента

    Меньше воровать надо в высоких эшелонах власти,тогда денег хватит на всех,а то, что делают сейчас-это не децентрализация,а дебилизация и сохранение влияния власти на местах,ведь скоро выборы в местные советы,а там влияние ой как нужно вот вам и вся причина.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up