Козятинські вулиці, які забули декомунізувати

Козятинські вулиці, які забули декомунізувати
  • Останнє до цього часу масове перейменування вулиць у місті сталося шість років тому.
  • Тоді змінили назви 31 топоніма, які стосувалися Радянського Союзу.
  • Але двійко забули, ще одна — під питанням. Розповідаємо, що це за вулиці і що вони возвеличують

У 2016 році Козятин нарешті попрощався з вулицею Комсомольською, Радянською, провулками Колгоспним та Піонерським. Їх перейменували в рамках виконання закону, що в народі відомий як «Закон про декомунізацію». Ці типові для СРСР назви яскраво відображають радянське минуле: як комсомоли, так і піонери з колгоспами асоціюються у нас із Радянським Союзом. Перейменувати перейменували, але про деякі забули. Тому до цього часу козятинчани спокійнісінько собі крокують вулицею Пролетарською, навіть не замислюючись над тим, що вона також підпадає під так званий «Закон про декомунізацію».

Чому Пролетарську треба міняти?

Ще сім років тому Український інститут національної пам’яті випустив роз’яснення стосовно того, як і що перейменовувати в рамках закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». У цьому збірнику є цілий перелік прізвищ і назв, які підпадають під дію вищевказаного закону. І назва «пролетарський» якраз і потрапила до цього списку.

Пролетарі — це один із фундаментів, на якому трималася ідеологія комунізму і радянського тоталітаризму. Згадайте лишень відоме гасло часів СРСР «Пролетарі всіх країн, єднайтеся». Варто нагадати, що саме ця фраза була зображена на Гербі Радянського Союзу.

Відео дня

Ось що пише про назву «пролетарський» Український інститут національної пам’яті:

«Особливо масштабними подібні назви були напередодні та у ході масових відзначень чергових річниць Жовтневого перевороту 1917 року та пов’язаного з ним встановлення радянської влади, зокрема й на території України. Жовтневий переворот 1917 року в офіційному радянському дискурсі називався саме «пролетарською революцією», що встановила «диктатуру пролетаріату», яка передбачала фізичне винищення «класово ворожих елементів».

Назва «Пролетарська» безпосередньо пов’язана з Жовтневим переворотом 25 жовтня (7 листопада) 1917 року, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті, комуністичною тоталітарною ідеологією та діяльністю комуністичної партії, агресивною зовнішньою політикою СРСР, а також містить символіку комуністичного тоталітарного режиму».

Додамо, що назву «пролетарський» широко використовували ще й у найменуваннях військових формувань Радянського Союзу.

Полк, який привів до нас радянський порядок

Окрім Пролетарської, у Козятині заховався ще й провулок Таращанський. Його назва також увійшла до переліку топонімів, які Український інститут національної пам’яті радить перейменувати.

«Таращанська — на честь Таращанського полку 1-ї Української радянської дивізії, сформованого радянською Росією восени 1918 року в «нейтральній зоні» на території Чернігівської губернії для збройної інтервенції та встановлення радянської влади в Україні», — йдеться у рекомендаціях Українського інституту національної пам’яті.

Таращанський полк не просто активно допомагав більшовикам захопити владу на території України. Це — саме те збройне формування, яке причетне до встановлення радянської влади конкретно у Козятині.

Наприкінці лютого 1919 року, коли місто було під контролем військ Директорії УНР, Перша Українська радянська дивізія пішла в наступ на Козятин. Таращанський полк відкинув бійців Директорії і заволодів містом. Наступного дня командир Боженко разом з іншими військовими Таращанського полку виступали на території сучасного міського скверу. До речі, вулиця Боженка у Козятині теж була, втім шість років тому її перейменували. А про Таращанський провулок чомусь забули.

Додамо, що одним Козятином Таращанський полк не обмежився і рушив далі, захопивши цілу низку інших населених пунктів, серед яких Бердичів, Вінниця, Житомир і Чуднів-Волинський.

Вулиця під питанням

Ще у Козятині є вулиця 9 Січня і провулок із такою ж назвою. Здавалося б, звичайнісінька дата. Що тут такого, що вулиця названа на честь якогось там 9 січня. Та справа в тому, що 9 січня — то насправді не звичайнісінька дата. Ця вулиця увіковічнює події, що поклали початок революції 1905–1907 років.

На уроках історії ви напевно чули про «Криваву неділю». Цим терміном назвали розстріл мирної демонстрації робітників у Санкт-Петербурзі. Люди прямували до резиденції імператора Миколи ІІ, щоб передати петицію із проханням поліпшити умови життя. Перед палацом демонстрантів атакувало царське військо. Як наслідок, за приблизними підрахунками дослідників, близько сотні людей загинуло, ще близько 300 отримали поранення. Сталося це 9 січня 1905 року за старим стилем. І саме ця подія стала каталізатором революції 1905–1907 років.

Формально 9 Січня не підпадає під про Закон про декомунізацію, оскільки перейменуванню підлягають назви, які стосуються Жовтневого перевороту 1917 року і встановлення радянської влади на території України. Та й у переліку назв, які Український інститут національної пам’яті рекомендує до перейменування, 9 Січня теж немає. Але є одне але. Події, що відбулися після Кривавої неділі, стали передумовами до наступної революції 1917-го і Жовтневого перевороту зокрема. До того ж, сам Ленін був учасником революції 1905 року — вже тоді він виступав за встановлення «диктатури пролетаріату». І беззаперечно події 1905–1907 років широко використовували в радянській ідеології. Не дарма ж у часи СРСР з’явилися вулиці на честь 9 Січня і випускалися марки, присвячені 80-річчю «Першої російської революції».

Дві з них можуть назвати інакше

У Козятинській громаді готуються до чергового перейменування вулиць. Ще 20 квітня міський голова Тетяна Єрмолаєва на своїй сторінці у Фейсбук повідомила про намір розпочати процес дерусифікації вулиць і провулків у Козятині. Громаді запропонували на обговорення 28 вулиць і 6 провулків, які хочуть перейменувати. До переліку увійшли Пролетарська і 9 Січня. Натомість провулок Таращанський поки залишається поза увагою.

 

Читайте також:

Скільки коштує перейменувати вулицю?

Московська і не тільки: майже два десятки наших вулиць прославляють російських діячів

Поки що московська. Що про назву своєї вулиці кажуть люди, що на ній мешкають

Бути чи не бути перейменуванню вулиць?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)

keyboard_arrow_up