Козятинський музей історії міста поповнився новою книгою — «З берегів тихоплинної Мурафи»

Козятинський музей історії міста поповнився новою книгою — «З берегів тихоплинної Мурафи»
  • Завдяки старанням і наполегливості літераторів та журналістської спільноти Поділля, зокрема Жмеринщини, побачила світ книга «З берегів тихоплинної Мурафи». Це збірка публіцистики, нарисів, етюдів, поезії відомого на Козятинщині журналіста, поета, власного кореспондента обласної газети «Вінниччина», автора трьох збірок «Ранений птах болю не чує», «Якби мої бабуся встали» та «Іду по осені» Василя Івановича Страшного.
  • Про це повідомляє козятинська міська рада


Видання присвячене життю і творчості члена Національної спілки журналістів України, лауреата обласних журналістських премій імені Олександра Гетьмана і Костянтина Гришина, якому 8 червня 2010 р. минуло 10 років з дня смерті, а 10 жовтня наступного року виповнилося б 70 років від дня народження.
До книги увійшли твори неопублікованої при житті збірки «Вавілон на Мурафі», яку підготував автор у 2009 році. Вона має декілька розділів : основний «Десь там далеко в пам’яті моїй», розділ «Я мріяв стати поетом…», які охоплюють творчі надбання журналіста, вибрані публікації із друкованого спадку, главу «Майстер пера неспокійної професії», куди ввійшли спогади колег по перу, друзів, в тому числі і з м. Козятина, матеріали відомого письменника, заслуженого працівника культури України Михайла Каменюка, професора Вінницького державного педагогічного університету Бориса Хоменка, правозахисника, кореспондента радіо «Свобода» по Вінницькому регіону Валерія Лазаренка. Й два останні розділи «Поетичне слово про земляків про Василя Страшного» та «Життєпис у світлинах», що доповнюють книгу фотоілюстраціями й віршами тих, хто знав журналіста.
— Особливу увагу хочеться приділити тим людям, завдяки яким ця збірка побачила світ - це письменнику і краєзнавцю, члену Національних спілок журналістів і краєзнавців України, лауреату Вінницької обласної літературно-мистецької премії імені М. Трублаїні, обласної журналістської премії «Золоте перо», Подільської літературно-мистецької «Кришталева вишня» та літературної премії ім. В. Забаштанського - Володимиру Горлею, який був другом Василя Страшного і побратимом, взяв на себе колосальну працю упорядкування матеріалів і організацію видання. Значну частину праці виконала головний редактор книги поетеса і журналістка Надія Постемська, мешканка на даний час Ірландії. Вдячний друг родині Василя Івановича- дружині Ользі Миколаївні, синові Богдану, дочці Оксані, внучці Дарині за надані матеріали для книги, а також посадовцям і бізнесменам-землякам, зокрема голові Тарасівської сільської ради Анатолію Козаченко та голові Станіславчицької об’єднаної територіальної громади Володимиру Перепичаю. Над книгою також працювала редакційна рада у складі Сергія Гальчака, Василя Паламарчука, Лідії Юхнович. Тетяни Андрущак, Ольги Горлей, Лесі Шульган, Ганни Мартиняк, також над книгою працювали Жанна Козаченко, Оксана Ногова, Василь Мартиняк, Віка Гамарник, а відповідальним за випуск був Олексій Гамарник, — йдеться в повідомленні
В даній книзі також опубліковані спогади про майстра пера Василя Страшного козятинчан – журналістів, поетів і просто знайомих, з якими він спілкувався, товаришував, співпрацював - члена спілок письменників та журналістів України, лауреат всеукраїнських премій «Золоте перо » і Михайла Коцюбинського, заступника редактора газети «Вісник Козятинщини» Петра Зарицького; члена Національної спілки журналістів , громадського діяча, старшого викладача Вінницького педуніверситету Богдана Сиваківського й під авторством директора музею історії міста Лілії Макаревич.
— Музейні працівники вдячні журналісту та поету Козятинщини Петру Зарицькому, за передане дане видання до фондів музею та до центральної районної бібліотеки.Також щиро дякуємо Наталії Гуменюк з онуком Максимом за передану книгу Василя Страшного до фондів музею та Людмилі Скляровій за всі 3 збірки, дві з яких мають автографи автора, — пишуть на сайті

Відео дня

Хронологічні віхи життя відомої в місті людині, якій присвячена ця книга.
10 жовтня 1951 р.- народився на хуторі Мельники, поблизу с. Тарасівки на Жмеринщині.
1959 р.- пішов до сільської Тарасівської школи і у 6 рочків написав перший вірш, присвячений мамі, який був надрукований в районній газеті,
а в 6-му класі хлопець залишився напівсиротою без матусиної опіки.
1969- 1973 рр.- студент Вінницького державного педагогічного інституту.
1971 р.- підготував до друку першу збірку поезій «Сірі вишні», яка так і не була опублікована.
1973 р.- служба в армії, гвардії рядовий , кореспондент газети військової частини.
1974-1979рр.- кореспондент, завідувач відділом сільського господарства, заступник редактора Жмеринської районної газети «Нові горизонти».
1979 р. – власний кореспондент обласної газети «Вінницька правда».
1985 р.- прийнято до Національної спілки журналістів України.
1986. -проживав у м. Теребовля на Тернопільщині, кореспондент місцеві газети.
1986-1987 рр.- очолював Ніжинський художньо- оформлювальний комбінат.
1987р.- переїхав до Козятина ,власний кореспондент обласної газети «Вінниччина».
2000-2001рр.- нагороджений за сумлінну працю в журналістиці та вагомий внесок в розвиток української журналістики Почесною Грамотою та Почесною Грамотою Національної спілки журналістів України.
2002 р. – перша збірка публіцистики «Ранений птах болю не чує», за яку присвоєно звання «Лауреата обласної журналістської премії імені Олександра Гетьмана ».
2004 р. – вихід другої книги публіцистики « Якби мої бабуся встали», », за яку у 2006 р. присвоєно звання «Лауреата обласної журналістської премії імені Костянтина Гришина».
2006 р.- вийшла збірка поезії «Іду по осені».
2009 р. – підготував до друку четверту книгу «Вавілон на Мурафі» , якій не судилося побачити світ при житті.
2010 р. – на 58-му році життя перестало битися серце Василя Івановича Страшного. Похований у с. Козятині.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera 19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up