Козятинський танк пропонують знести

Козятинський танк пропонують знести
  • Пам’ятник-танк може зникнути вже у найближчому майбутньому.
  • Міська рада запустила громадське обговорення стосовно демонтажу монумента.
  • Поки що більшість голосують проти. Що про це кажуть козятинчани?

На початку цього року ми розповідали, що у сквері планують розібрати залишки пам’ятника Пушкіну. Відповідне рішення прийняла міська рада на основі рекомендацій робочої групи з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нацистської) символіки, перейменування вулиць, провулків, тупиків, парків на території Козятинської міської територіальної громади. Поки що постамент, на якому стояв бюст російського поета, не чіпають, але не виключено, що це буде не єдиний пам’ятник у місті, який знесуть у найближчому майбутньому. Стартувало громадське обговорення стосовно пам’ятника-танка, встановленого на честь воїнів-танкістів, які визволяли Козятин від німецьких військ під час Другої світової війни.

Прислали зовсім не те

Із приводу монумента, що стоїть на розі Куликівського і Незалежності вже чотири десятки років, давно точаться суперечки. Багато козятинчан вважає, що це саме та бойова машина, яка брала участь у визволенні Козятина. Але це зовсім не так. Тому що танк, який стоїть на постаменті, серії ІС-3. Якщо вірити «Вікіпедії», першу партію цих бойових машин випустили у травні 1945 року, тобто наприкінці Другої світової. Тоді як радянські війська визволили Козятин від гітлерівців наприкінці 1943-го. На танку серії Т-34, який запустили в серійне виробництво у 1940-му.

Чому в Козятині встановили на постамент саме ІС-3, ми вже свого часу розповідали. Коли виникла ідея оформити у нашому місті пам’ятник, тодішній військовий комісар звернувся до керівництва бронетанкових військ та артилерії з проханням надати справжній танк для встановлення монумента. За лічені дні до кінця квітня з Білої Церкви пригнали бойову машину, але то був не Т-34, а ІС-3. Сперечатися, мабуть, не стали і взялися швиденько оформляти пам’ятник, оскільки планували встигнути до 9 травня. Хоча в Україні є низка міст, де на постаменті стоїть саме Т-34. До прикладу, Фастів, Київської області, який, так само, як і Козятин, визволили від німців у 1943 році.

Відео дня

Голосують онлайн

Про подальшу долю радянського пам’ятника-танка говорили на засіданні робочої групи з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нацистської) символіки та перейменування провулків, вулиць, тупиків і парків. Днями на сайті Козятинської міської ради з’явилася новина про те, що відповідно до Закону «Про декомунізацію» і за рекомендаціями вищезгаданої робочої групи виноситься на громадське обговорення питання стосовно демонтажу пам’ятника воїнам-визволителям танка ІС-3. Долучитися до обговорення пропонують на офіційній сторінці міської ради у Фейсбук. Там запустили голосування. Однак навряд чи воно врахує думку всіх.

 

Є люди, які далекі від соціальних мереж і ними взагалі не користуються. Зокрема і в нашій територіальній громаді. Яким чином вони можуть висловити свою думку з приводу ідеї демонтувати пам’ятник-танк — невідомо. Адже альтернативного варіанту, окрім як проголосувати на Фейсбуці, міська рада не запропонувала. Принаймні, у тексті публікації альтернативних варіантів ми не побачили.

Тим часом люди голосують, втім не надто активно. Впродовж трьох діб свій вибір зробили лише 310 користувачів. Тоді як у Козятині проживає понад 20 тисяч осіб. Поки що більшість людей висловлюються проти ідеї знести пам’ятник.

Що пишуть люди

Натомість у коментарях думки розділилися. Одні висловлюються за, інші — проти.

«Танк не уособлює якусь особу, просто залізо. А взагалі, хто буде звертати увагу на думку людей? Зробиться так як захотілось. Нашу вулицю всі мешканці вибирали, а назвали як? До чого залізничний вокзал до жителів біля Водокачки? Тупість, дурість і влада — велика сила», — написала Лідія Бабюк.

«Я думаю, що вже давно пора танк передати Збройним силам України. Там знають, що з ним робити. А що зробити на тому місці — можна й подискутувати. В мене ще є слушна пропозиція, щоб у період військового стану всі службові машини передати ЗСУ. Можете й без обговорення, а під гаслом: «Все для Перемоги!» — написав Микола Співаченко.

«Чи носить пам’ятник якусь історичну цінність для міста — він приймав участь у визволенні міста, хтось родом з міста приймав участь в його розробці? Ні! Це просто радянська бляшанка!» — написала Катерина Бальшанек.

«А ще одне, десь там зустрічав, що ИС це йосип сталін, але хочу довести до відома, що електровози ВЛ — це володимир ленін, так що прийдеться їх зупинити і здати на металобрухт, хто за?» — пише Віктор Машевський.

«При чому танк до цього закону? Це символ перемоги у війні в 45 році! З таким темпом давайте в кожному селі зносьте пам’ятник полеглим в 41-45. Чи грошей немає де вкрасти???» — написав Юра Підкова.

«А можна здати танк і за отримані кошти придбати щось для потреб військових?» — написав Іван Свідерський.

Опитування

Підтримуєте ідею знести пам'ятник-танк?

 

 

Читайте також:

«Робоча група має виправити свої помилки, інакше рада ветеранів звернеться до суду»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (152)
  • Читач16

    На мою думку,знести треьа недомершу з іі прихлебателями. А ще краще,повісити їх на дулі танка
  • Анатолій Ходацький

    Пам'ятник-Танк та будинок культури це не на часі!Одну особу повалить з мерії, частково,вирішиться деякі питання, та іншим не буде кортіти повзти до корита, за що отримує зарплату?Не соромно підходити до банкомата?
  • Тетяна Липська

    Мозги собі знесіть.
  • Олег Оркуша

    Козятинчани, ви мабудь колись, дуже сильно обідили цих кікімор і зараз вони вам мстять і хочуть повністю знищити ваше місто. А потім всі ті руїни прибрати і вивезти, бачите вже й машину-пилососа придбали, щоб зачистити територію.

    Люда Коновальчук reply Олег Оркуша

    Oleg  Orkusha Керівництво Самгородецького ОТГ нічим не відрізняється від Козятина таке ж недолуге як і тут два сапога пара.

keyboard_arrow_up