Козятинського району не буде + ОПИТУВАННЯ

Козятинського району не буде + ОПИТУВАННЯ
Карта з телеграм-каналу "Політична арена Вінничини"
  • У Вінницькій області планують створити замість 27 районів п’ять округів.
  • Інформація про це з’явилася у телеграм-каналі «Політична арена Вінниччини».
  • Козятинський район ліквідують.
  • До якого округу увійде Козятинщина?
     

Після новини про затвердження перспективного плану формування громад з’явилася нова новина про чергові майбутні зміни в адміністративно-територіальному устрої нашої області. Міністерство розвитку громад та територій визначилося із тим, скільки має створитися округів на Вінниччині. Про це у своєму телеграм-каналі написала «Політична арена Вінниччини».

«У Вінницькій області буде 5 районів (округів). Мінрегіон ще грається в демократію-опитування, але за нашою інформацією питання вже вирішене», — йдеться у тексті повідомлення.

Нині наша область поділена на 27 районів. Але у планах Мінрегіону об’єднати їх і створити лише п’ять округів. Відтак, на Вінниччині буде Вінницький, Гайсинський, Тульчинський, Могилів-Подільський округи. Для п’ятого ще не визначилися із центром. Це буде або Хмільник, або Калинівка. Саме до останнього округу увійдуть чотири ОТГ, що створяться на теренах Козятинщини.

Відео дня

Опитування

Чи згодні ви з таким поділом?

Якщо центр у Калинівці

Припустімо, що центр нового округу буде у Калинівці. Із Калинівкою ми маємо пряме залізничне та автобусне сполучення. Усі електрички, які йдуть на Вінницю, проїжджають через Калинівку. Так само і маршрутка «Козятин-Вінниця». Відстань від Козятина до Калинівки залізницею — майже 40 кілометрів. Трасою шлях трохи довший і становить майже 50 кілометрів.

У мешканців Махнівської ОТГ теж не виникне проблем із тим, щоб добиратися до окружного центру, позаяк Махнівка навіть ближча до Калинівки, ніж Козятин. Щоправда скористатися махнівчани зможуть лише автобусним сполученням.

А от із Глуховець до Калинівки можна буде доїхати навіть залізницею. Проте доведеться робити пересадку у Козятині. Хоча мешканцям деяких сіл, наприклад, Білопілля, все ж залишиться лише варіант із автобусним сполученням.

Відстань від Самгородка до Калинівки 36 кілометрів, якщо їхати через Збараж.

Якщо центр у Хмільнику

Тепер уявімо інший сценарій, за яким центр округу — Хмільник. Із цим містом Козятин не має залізничного сполучення. Залишається лише траса. Відстань від Козятина до Хмільника — майже 80 кілометрів, якщо їхати через Бродецьке.

І знову махнівчанам у цьому разі пощастить більше, оскільки їхати їм буде трохи ближче.

Білопілля, крайній населений пункт нашого району, що має увійти в Глуховецьку ОТГ, розташований майже за 90 кілометрів від Хмільника, якщо їхати трасою через Бердичів.

А для того, щоб дістатися із Самгородка до Хмільника, треба або робити велике коло, рухаючись трасою через Махнівку, або їхати через села. І навіть у другому варіанті доведеться подолати відстань у понад 80 кілометрів.

Передумови

У серпні 2019 року фахівці Міністерства розвитку громад та територій України представили нову модель адміністративно-територіального поділу Вінниччини. Згідно з нею на території області мало бути три райони: Вінницький, Ладижинський та Могилів-Подільський. Козятинщина за цим планом мала увійти у Вінницький район.

Експерти зазначали, що план розробили із урахуванням 60-кілометрової доступності до адміністративного центру. Хоча відстань між Білопіллям, крайнім селом нашого району, і Вінницею — понад 90 кілометрів.

У листопаді того ж таки 2019 року експерти запропонували на розгляд вже чотири моделі поділу Вінниччини. Згідно з першою, мало б утворитися чотири повіти: Вінницький, Ладижинський, Могилів-Подільський та Тульчинський. Козятинщина мала б увійти до Вінницького. Цю модель створили на основі поділу на госпітальні округи.

Друга модель повністю дублювала ту, що була запропонована ще у серпні: утворення Вінницького, Ладижинського та Могилів-Подільського повітів. За цим поділом Козятинщина теж мала б увійти до Вінницького повіту.

Третя модель полягала у створенні шести повітів: Вінницького, Ладижинського, Жмеринського, Могилів-Подільського, Немирівського та Козятинського. За цим планом до нашого повіту мали б увійти Хмільницький, Калинівський та Погребищенський райони.

Четверта модель передбачала створення чотирьох повітів: Вінницького, Тульчинського, Іллінецького та Могилів-Подільського. Козятинщина мала б увійти до Вінницького повіту.

Наприкінці березня 2020-го запропонували два варіанти: поділити Вінниччину на п’ять районів або на три. Поділ на п’ять районів запропонувала облдержадміністрація. Згідно із планом на теренах області мали б утворитися Вінницький, Жмеринський, Могилів-Подільський, Немирівський та Ладижинський райони. Другий план, представлений Мінрегіоном, передбачав утворення Вінницького, Могилів-Подільського та Ладижинського районів.

Як змінювалося районування Козятинщини?

У роки Російської імперії наш район був частиною Бердичівського повіту Київської губернії. На рубежі ХІХ-ХХ століть на наших землях тоді було шість волостей: Білопільська, Дубово-Махаринецька, Козятинська, Махнівська, Пузирківська та Самгородоцька.

Окремі села Козятинщини входили до інших волостей. Наприклад, Поличинці були частиною Бистрицької волості (сьогодні Бистрик — село у Бердичівському районі). Село Велике входило до Мало-Чернявської волості (це на Ружинщині). Лопатин був частиною Мало-Чернятинської волості (це на Хмельниччині).

Коли радянська влада вкорінилася на наших землях, волості ліквідували. Натомість створили райони. У 1923 році на теренах Козятинщини було три райони — Білопільський, Козятинський та Самгородоцький. Окремі села входили до Бердичівського району.

Чере два роки Білопільський та Самгородоцький райони ліквідували і об’єднали з Козятинським районом. У тому ж 1925 році утворився Махнівський район, що об’єднав деякі села Козятинщини та Бердичівщини. Тоді наші землі входили до Бердичівської округи.

У 1932 році утворили Вінницьку область, куди увійшли Козятинський та Махнівський райони. У 1939 році на політичній карті знову з’явився Самгородоцький район.

Козятинський район у сучасних його межах сформувався аж на початку 60-их. Тоді Самгородоцький і Махнівський райони ліквідували, а села приєднали до Козятинського району.

Читайте також:

Журбинці хочуть в Козятинську ОТГ, але мають увійти в Самгородоцьку

На Вінниччині буде 63 ОТГ. На Козятинщині - 4

Дубово-Махаринецька сільська рада за приєднання до Козятинської ОТГ

Чому Велике не хоче приєднуватися до Глуховецької ОТГ?

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (21)
  • Віталій

    По сьогоднішній інформації буде 3 райони Вінницький Могилівський Гайсинский Усі міста набагато більші за розвитком і населенням за Козятин Калинівка і Хмільник лише за Вінницький район Поїдьте у Калинівку вКозятин і Хмільник і зрівняйте міста Козятин буде повним аутсайдером за виключенням залізничного вокзалу але на вокзалі Козятин і держиться
  • Віталій

    Калинівка і Хмільник кращі за Козятин І в Козятині велика смертність що впливає на населення міста За сім років Козятин зменшився на 1300 чоловік а Калинівка на 450 Калинівка у центрі району а Козятин і Хмільник в тупиках Калинівка має чудовий автобан і лише 25 км до Вінниці А якщо ні тоді краще Вінниця Ні один Калинівчанин у Козятинський район не хоче Це насмішка і лицемірство депресивне місто робити районом Тоді ми за Вінницький район він рідніший для Калинівчан і Хмільничан а не тупиковий Козятин До Хмільника більше 100 км а потрібно 60 км Для цього підходить Калинівка або Вінниця
  • Олександр

    Доброго дня, шановна редакція РІА. Перед наданням газети до друку перевіряйте, що пишуть ваші автори... Олена Удвуд явно не місцева, а редактори турбуються лише за розділові знаки... Крайня північна точка Вінницької обл. - це.........
    Правильно, с. Кашперівка, яка до Білопілля, окрім сусідства, немає жодного відношення... Вивчайте географію шановні, а зокрема нашої рідної області. Дякую.

    Елена Удвуд reply Олександр

    От халепа, нащо ж ви мене розсекретили і написали, що я не місцева?!

    Віталій reply Елена Удвуд

    Не звертайте уваги на паяца
  • Ghoust

    Жах, ганьба і мега обурення.... Йобіки при владі - більше нічого сказати не можу...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up