Козятинський музей: історія та іменини

Козятинський музей: історія та іменини

18 вересня - 20 -а річниця з часу прийняття рішення про створення в місті Козятині музею історії міста

Ідея створення музейного закладу належала міському голові Олександру Гвелесіані.

Саме з його ініціативи 4 сесією 23 скликання Козятинської міської ради від 18 вересня 1998 р. депутатським корпусом було прийнято рішення про створення музею історії міста, згідно якого виконавчому комітету на чолі з депутатом Тетяною Григор’євою було доручено вирішити питання розміщення музею та долучити до формування музейної колекції підприємства, установи, громадські організації. Здійснити необхідні заходи для створення і відкриття закладу планувалося до 125-ї річниці від дня заснування міста.

Відео дня

Уже через місяць 29 жовтня 1999 р. було затверджено рішення про виділення кімнати для майбутнього музею за адресою вул. Склярова, 9. Але, нажаль, через низку труднощів та перешкод, відкрити музей до запланованої дати не вдалось.

22 січня 2002 р. 25 сесією 23 скликання попереднє рішення Козятинської міської ради було скасовано та прийнято інше, відповідно якого створено новий оргкомітет та виділено нове приміщення для музею по вул. Грушевського, 15. Воно було більше за площею та краще підходило для проектування експозиції. Історія будівлі також викликала зацікавлення істориків, адже у ньому розташовувалась стара земська пошта ще на початку 20 ст., а в 1980-тих рр. його займав місцевий РАЦС, пізніше домоуправління, таможня , відділи міської ради.

На посаду директора призначено краєзнавця центральної районної бібліотеки Лілію Макаревич. З цього періоду розпочалась активна науково-дослідна робота з вивчення історії міста, що лягла в основу майбутньої експозиції.

10 липня 2004 р. відбулось урочисте відкриття музею історії міста. Експозиція новоствореного закладу складалась тоді з двох розділів: «З найдавніших часів до поч. ХХ ст.» і «Знаряддя праці селян», та займала всього дві кімнати. Вся музейна колекція формувалася призначеним директором з 2002 р. і вже складала за 2 роки 159 одиниць зберігання, з яких 64 було віднесено до основного фонду. Основу збірки склали предмети, передані з ліквідованого музею піонерської та комсомольської слави, що був відкритий за безпосередньою участю директора центру Ольгою Мельниковою та Валентиною Галанзовською. в Центрі дитячої та юнацької творчості у 1988 р.

Через два роки за результатами роботи з комплектування фондів облаштовано ще одну залу. Саме там розмістився експозиційний розділ «Козятинці у II-ій Світовій».

Сьогодні основний фонд музею складає 2637 предметів. Щороку заклад

відвідують понад 1.4 тис. відвідувачів ,з них близько половини учнів та студентів. Працівники музею організовують понад 15 виставок не лише в стінах музейного закладу , а і за його межами, проводять низку культурно-освітніх заходів, конкурсів, майстер-класів з різних видів народного мистецтва, зустрічей з цікавими людьми тощо. Більшість із них проходить у співпраці з установами, громадськими організаціями, мистецькими студіями та творчими особистостями. Неодноразово музей ставав переможцем обласних конкурсів, фестивалів музейних експозицій. За свою наукову та культурно-освітню діяльність отримував нагороди та визнання.

Поступово покращувалася і матеріально-технічна база музею. Одним із першочергових завдань кілька років поспіль було розширення експозиційної площі. В одному приміщенні з музеєм розміщувались державна нотаріальна контора та районний архів. У 2012 р. міська рада сприяла виселенню нотаріальної контори, внаслідок чого звільнилось чотири невеличкі кімнати, які сьогодні використовуються під фондосховище та для реконструкцій інтер’єрів фотосалону та сільського і міського помешкань. Таким чином музей має змогу здійснити розширення експозиційної площі, що є наразі надзвичайно актуальним питанням враховуючи активну збирацьку й експозиційну діяльність працівників музею.

З метою покращення матеріально-технічної бази музей взяв участь у обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад, розробивши проект на актуальну для музею тему: «Збереження минувшини – гідний крок у майбутнє» та виграв 30 тис. грн. Проект передбачав закупівлю будівельних матеріалів для проведення ремонтних робіт приміщень, облаштування фондосховища та експозиційної зали «Звитяга і мужність земляків», яка була урочисто відкрита наприкінці 2016 р. 13 жовтня напередодні Дня Покрови і Дня захисника України за безпосередньої участі учасників АТО на Сході України.. .

Нажаль, державним казначейством кошти були виділені лише через рік встановленого терміну. Причиною цього стала складна економічна та політична ситуація в країні. Через девальвацію гривні станом на серпень 2014 р. уже було неможливо придбати усе необхідне згідно проекту. Та все ж, більшість запланованих заходів уже виконано: замінено вікна у звільнених від сусідньої установи залахта у всьому приміщенні музею , встановлено на них захисні ґрати, придбано частину будівельних матеріалів, провід для заміни електропроводки, електроприлади, що необхідні для ремонту фондосховища, замінено старий котел на більш економніший, встановлено охоронно-протипожежну сигналізацію у приміщенні., проведено низку поточних будівельних робіт. На даний час проводяться капітальні роботи по заміні даху. Придбано деякі необхідні меблі та техніка.

У 2013 р. завдяки клопотанням начальника відділу культури і туризму Козятинської міської ради Світлани Рибінської, була введена друга штатна одиниця – науковий співробітник. Отже поступово вирішується і кадрове питання.

Попри те, що проблемні питання музейного закладу поступово вирішуються завдяки професіоналізму його працівників і небайдужості місцевого керівництва, у сьогоднішніх складних політичних та економічних умовах майже неможливо обійтись без підтримки місцевої спільноти та меценатства. Саме тому музей ставить на меті залучати до його діяльності активніше місцевих громадян, поціновувачів історії, колекціонерів, митців міста та краю, розширення власних можливостей шляхом участі у міжнародних проектах і програмах.

Наступного року відзначатимемо на День міста 15-у річницю з часу відкриття музею.

-Директор Музею історії міста Козятина Лілія Макаревич

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up