Козятинському вокзалу — 130 років

Козятинському вокзалу — 130 років

У неділю, 24 листопада, виповнюється 130  років з часу здачі в експлуатацію вокзалу ст. Козятин.

Музейниками міста відтворено в стінах Музею історії  виставку світлин та документів «Історія вокзалу» .

29 світлин розповідають присутнім про  період будівництва, добудови, розвитку, занепаду приміщення, спроб ремонту та періоду реставрації  пам’ятки архітектури місцевого значення 1987 р. Ми звернулися до начальника вокзалу ст. Козятина Анатолія Чабана, щоб хтось із службовців доповнив  світлинні розповіді цікавими моментами й рідкісними знахідками під час ремонтних робіт. Анатолій Іванович порекомендував запросити службовців вокзалу ст . Козятин – юриста Вікторію Хоманець та інженера по техніці безпеки Лесю Войцехівську.

Відео дня

Присутніми під час відкриття виставки і зустрічі були 222 група учнів за спеціальністю- кухар- кондитер-офіціант повар з викладачем Ольгою Миколаївною Головатюк Козятинського міжрегіонального вищого професійного училища залізничного транспорту ( директор Андрій Олексійович Стецюк).

Імпровізовану екскурсійну подорож потягом зі станції Київ до Балти , як за часів відкриття залізничного сполучення 26 травня 1870 р. через вокзал ст. Козятин розпочала директор Музею історії міста Лілія Макаревич у форменому одязі провідника потягу.  Скористуємся нагодою і подякуємо сусідці музею Ірині Поліщук за надану таку можливість. Найцікавішими моментами стали артефакти і неймовірні речі, предмети, що були продемонстровані присутнім представницями чарівної статі службовців вокзалу.

Зворушливим, приємним тембром голосу, як професійний екскурсовод, Вікторія Хоманець розповіла про виявлену під час реставрації старовинну іменну клеймовану  цеглу, показувала демонтовану з відтисками на звороті плитку царських часів, вразила нас і присутніх продемонструвавши збите від часу соболине хутро, яким виявляється, у царські часи утеплювали віконні рами нашого вокзалу. Усі дерев’яні, візерунчасті з декоративним різьбленням конструкції вокзалу були виготовлені із мореного дубу. Здивувала розповідь про якісь таємничі , дивовижні сили , немов примари чи привиди,  які блукають залами та поверхами вокзалу.

Свідками таких випадків були неодноразово працівники найдавнішого і найкращого вокзалу мережі залізничних доріг за часів царату. Представниці вокзалу передали до фондів музею від імені начальника вокзалу Анатолія Чабана фрагменти хутра- утеплювача, буклети – путівники пасажира «Історія залізничного вокзалу Козятин» , зразки листівок « З Днем залізничника» та сувенірний магніт з зображенням вокзалу- шедевру архітектури 1888-1889 рр. Маємо надію ще отримати до фондів музею, щоб зберегти для нащадків, зразок  цеглин та демонтованої напольної плитки .

Учні залізничного училища залишились під враженням від почутого та побаченого. Запрошуємо відвідати музей і виставку мешканців та гостей міста. Вітаємо службовців вокзалу станції Козятин на чолі з начальником Анатолієм Івановичем Чабаном з наступаючим Ювілеєм! Бажаємо звершення усіх задумів і планів.

Директор музею історії міста Козятин Лілія Макаревич



 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків» 07:03 В Махнівці відбувся турнір пам’яті Івана Лазарчука ·
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up