Козятинцям встановлюють розумні смарт-лічильники

Козятинцям встановлюють розумні смарт-лічильники
  • Актуально. До нашої редакції зателефонувала збентежена пані Оксана та повідомила, що два роки тому вона придбала за власні кошти новий електролічильник. А днями з’явились працівники електромереж та повідомили про необхідність заміни її лічильника світла.
  • Чому її лічильник став непридатний до використання і в чому тут справа, ми спробували з’ясувати у керівника енергозбуту Козятинської дільниці СО «Хмільницькі ЕМ»  Ігоря Урсова

В електромережі Козятинського району використовується декілька десятків лічильників різного класу та типу. Багато з них застарілі та не підлягають модернізації, каже посадовець Козятинських електроліній. «Вінницяобленерго» прийняла рішення про заміну старих лічильників на нові прилади обліку електричної енергії смарт-лічильники, або як його називають «розумний лічильник». Він виготовлений з електронних компонентів та не має механічних рухомих частин. За словами Ігоря Урсова, цей лічильник не тільки більш правильно відображає спожиту енергію, але й має додаткові функції захисту домогосподарства від високої напруги чи короткого замикання. Новий лічильник допоможе споживачу планувати та управляти споживанням електричної енергії.

– Яким домогосподарствам в першу чергу будуть міняти лічильники?

Відео дня

– Заміна лічильників відповідно до розробленої програми проводиться працівниками СО «Хмільницькі ЕМ» АТ «Вінницяобленерго». У м. Козятин, це райони училища, ПРБ, швейна фабрика. Тому, коли до вас завітає представник структурної одиниці, не варто хвилюватися, а достатньо переконатися, що це працівник електромереж, попросити показати службове посвідчення та допустити до заміни приладу обліку.

– З чим пов’язана заміна старих лічильників на нові?

– Заміна лічильників проводиться з метою забезпечення коректного обліку спожитої електричної енергії, що в свою чергу забезпечує правильність розрахунків між споживачем та постачальником електричної енергії. Заміна звичайних лічильників на «інтелектуальні» допоможе обленерго побудувати сучасну інфраструктуру на території області, адже такі лічильники функціональні та надійніші. Відповідно до затвердженої програми замінюють прості індукційні або електронні лічильники на лічильники з можливістю автоматичної передачі даних та обліку за диференційованими періодами часу, день/ніч. Щороку компанія аналізує регіони області, стан приладів обліку мешканців району та  визначає, куди спрямовувати кошти на встановлення таких лічильників. Поступово енергетики планують модернізувати усі прилади обліку області. Також, замінити звичайний лічильник на «розумний» фахівці компанії можуть за ініціативою клієнта за його заявою. Така заміна здійснюється за кошт клієнта та за умови, що клієнт придбає лічильник, який відповідатиме вимогам обленерго.

– Які переваги дають нові лічильники для споживача?

– Нові прилади обліку є повіреними, сертифікованими, відповідно до чинного законодавства та нормативно-технічних критеріїв, що діють на території України. Вони вирізняються серед звичайних лічильників більшою функціональністю, адже не лише вираховують кількість спожитої електроенергії, а також можуть порахувати споживання електроенергії по зонах доби, вимірювати параметри мережі, захищати від критичних коливань напруги, передавати інформацію енергокомпанії про аварійні ситуації в мережі, тривалий час зберігати в пам’яті лічильника інформацію, яка може бути зчитана для подальшої обробки чи аналізу.

– Чи може споживач заборонити встановлення «розумного лічильника»?

– Допуск до електроустановки споживача, до заміни лічильника в тому числі представників оператор системи розподілу обленерго регулюється та регламентується на законодавчому рівні. Відповідальність за недопуск представників структурної одиниці до електроустановки, споживач несе відповідно до чинного законодавства. Недопуск представника оператора системи розподілу до лічильника є порушенням нормативних документів п. 5.1.1 Правил роздрібного ринку електроенергії – ПРРЕЕ. У випадку недопуску споживачем представників оператора системи розподілу до лічильника, постачальник у встановленому порядку, згідно з чинним законодавством, має право припинити постачання електричної енергії споживачу, п. 7.5. ПРРЕЕ.

– Що робити, коли споживач сумнівається у правильності обліку спожитої електроенергії?

– Якщо у споживача з’явились сумніви щодо правильності роботи засобу обліку та є вагомі підстави так вважати, слід звернутися з заявою у центр обслуговування клієнтів або через персональний кабінет. Після подання заяви представник енергетичної компанії проведе технічну перевірку правильності обліку електроенергії. Слід зазначити, що у разі виходу з ладу СМАРТ-лічильника, він не накручує додаткову електроенергію, лічильник просто зупиняється, гасне табло.

– Хто заплатить за встановлення нових лічильників?

– Відповідно до нормативних документів, заміна лічильника здійснюються за рахунок замовника або сторони ініціатора, якщо інше не встановлено законом. Якщо лічильник клієнта замінюють відповідно до затвердженої програми компанії на поточний рік, усі витрати на встановлення «розумного» лічильника бере на себе «Вінницяобленерго». Якщо заміну ініціює клієнт – він і оплачує послугу.

– Чи можливо повернути старий лічильник, який придбаний за власні кошти?

– Лише у випадку, якщо цей лічильник є власністю споживача і споживач може це підтвердити відповідними документами та якщо інше не передбачено нормативно-правовими актами.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Леонид Станкевич

    Уверен, что какой-то новый разводняк ПАТ ВИННИЦАОБЛЭНЕРГО.
  • Дмитро Анатолійович Поліщук

    ЖАХ... людям це точно не потрібно , а от ......
  • Дмитро Анатолійович Поліщук

    Щоб люди якщо не заплатять не могли дихати кислородом.... непроплатив не дихатимеш.

keyboard_arrow_up